Момичета пият наравно с момчетата

Младежи от 20 до 25 г. развиват зависимост към алкохола, характерна доскоро за мъже в напреднала възраст.

© Морски дневник

Младежи от 20 до 25 г. развиват зависимост към алкохола, характерна доскоро за мъже в напреднала възраст.Алкохолните интоксикации на все по-малка възраст растат тревожно от 2000 г. насам, заяви д-р Снежа Златева, завеждащ клиниката по токсикология във Военноморската болница във Варна. По думите й в тежко състояние постъпват пациенти на 15-годишна възраст, най-малкият пациент е бил едва на 12 години. С 20 процента се увеличават годишно случаите на остри алкохолни отравяния.


Момичетата пият наравно с момчетата, категорична е д-р Златева. В клиниката са спасявали от алкохолна кома 7 девойки. Организмът в млада възраст реагира остро дори на една бира, особено в комбинация с тютюн или марихуана. Според наблюденията на колегите й вече е модно да се пие твърд алкохол дори в междучасието, като често се съчетава с енергийни и стимулиращи напитки.


Затова проектът, за който клиниката търси финансова подкрепа от общината, е насочен към учители и родители. Те трябва да участват по-активно в мерките за превенция на употребата на алкохол. Практиката на токсиколозите сочи, че почти 90 на сто от родителите са изненадани от алкохолните пристрастия на децата си.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK