"Титан АС" купува "Варна Екосервиз"

"Титан" АС декларира, че ще започне разделно сметосъбиране на цялата територия на община Варна.

© Морски дневник

"Титан" АС декларира, че ще започне разделно сметосъбиране на цялата територия на община Варна.Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ е разрешила на "Титан Ас" ЕООД, София да придобие 100 процента от дяловете на "Варна Екосервиз" ЕООД. Новината за решението беше съобшена от БТА.
Сделка ще засегне пазара на събиране, превозване и депониране на битови, промишлени и строително-ремонтни отпадъци, във Варна. Според информацията "Титан АС" възнамерява да разшири обема и вида на
услугите, предоставяни от "Варна Екосервиз" и да въведе разделно събиране за битови отпадъци на територията на община Варна и региона. Към настоящия момент дружеството притежава почти монополно положение в сферата на сметопочистването по силата на сключени концесионни договори.
Според КЗК показва, предстоящата концентрация не би могла да доведе до засилване на съществуващото господстващо положение и няма да породи отрицателни последици върху пазара.
Договорът на "Титан АС" за предоставяне на концесия за сметопочистване във варненските квартали "Аспарухово" и "Одесос" бе подписан през 1999 г. от бившия кмет Христо Кирчев. Той обаче не беше одобрен от тогавашния Общински съвет. Договорите бяха отменени от тогавашния областен управител Добрин Митев. В отговор "Титан АС" обжалва пред Върховния административен съд, а сметопочистването на двата района беше поето с временни договори от фирмите ЖКС и "Варна Шеле Екосервиз".
През 2005 г. ВАС обяви заповедта за отмяна на договорите на "Титан АС" за невалидна и компанията веднага изпрати две покани до община Варна с искане да започне чистенето на районите "Аспарухово" и "Одесос". Кметът Кирил Йорданов издаде заповед за въвеждането на "Титан АС" и дори "помоли" ЖКС и "Варна Шеле Екосервиз" да окажат съдействие. И двете фирми обаче обжалваха тази заповед и ВАС отсъди в тяхна полза. Тогава ЖКС и "Варна Шеле Екосервиз" подадоха жалби срещу заповедта на Христо Кирчев от 1999 г. за обявяване на "Титан АС" за концесионер.
През април 2006 община Варна ликвидира участието си във "Варна Шеле екосервиз" по решение на Общинския съвет. За цената на сделката за 34.85 % от капитала на дружеството с "Шеле България" бе натоварен да преговаря председателя на Общинския съвет Борислав Гуцанов . Уточнената цена тогава беше 545 хил. лева". С това решение съветниците на практика изпълниха ултиматума на "Шеле България" след скандалите за сметосъбирането във Варна. Повод за тях стана факта, че дружеството беше изместено от тази дейност в централния район "Одесос", тъй като общинският съвет я възложи на "Титан - АС" по силата на стария концесионен договор. Последваха няколко съдебни дела, последното от които във ВАС беше спечелено от "Шеле". Именно тогава компанията постави условието общинското участие да бъде ликвидирано. В замяна, "Шеле" по е ангажимента да прекрати всички по-нататъшни дела. Община Варна продаде дяловете си и така драмата приключи.


В началото на юли 2006г. Кирил Йорданов внесе предложение в общинския съвет за одобряване на процедура по Закона за обществените поръчки (ЗОП) за избор на фирми, които да чистят седем районни кметства. Повод за това станаха промените в нормативната база след 2002 г., според които независимо, че са "заварено положение", концесионните договори за сметопочистване трябваше да бъдат разтрогнати, а фирмите, които ще бъдат ангажирани с дейността, да се избират чрез възлагане на обществени поръчки. Въпреки това единствените концесионни договори, които останаха в сила, бяха на "Титан АС". Причината - дружеството беше признато за концесионер с решение на ВАС.


От сайта на www.titan-bg.com


"Титан АС" ООД e създадена през 1997 г. Две години по-късно насочва интересите си в областта на сметосъбирането и сметоизвозването на твърди битови отпадъци. Още тогава - през първата година от своята дейност, фирмата печели конкурси за концесии във варненските райони "Одесос" и "Аспарухово".


В резултат на агресивната си политика за навлизане на нови пазари сега "Титан АС" обслужва над 1.142 млн. души в 19 града на България. В тези цифри не влизат жителите на двата варненски района и на Бургас. Компанията е специализирана в събиране и извозване на битови, промишлени, строително-ремонтни и занаятчийски отпадъци, които нямат характер на опасни, в депонирането им, в разделно събиране и извозване на ценни вторични суровини като стъкло, хартия, желязо, пластмаси и други, почистване и миене на улиците, зимното почистване на снега от улични платна и тротоари, изграждане и експлоатация на депа и инсталации за преработка на боклук и ремонт на специализирана техника."

Ключови думи към статията:

Коментари (1)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 2. 2 Профил на бойко
  *****
  Неутрално
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK