Проблемът с пречистването на водите в Синеморец ще се решава в съда

Проблемът с пречистването на водите в Синеморец ще се решава в съда

© Анелия НиколоваРегионалната дирекция за национален строителен контрол (РДНСК) в Бургас е издала две заповеди, с които се иска спиране на изпълнението на всички строителни и монтажни работи на пречиствателна станция до отстраняване на констатирани нередности и прекратяване работата на експерименталния пречиствателен модул в сeло Синеморец, заяви началникът на РДНСК Милен Ненчев.


Кметът на община Царево Петко Арнаудов обжалва в съда двете заповеди, съобщиха от общинската администрация в Царево.


"РДНСК забранява достъпа и ползването на канализационния колектор, който отвежда вече пречистените отпадни води на селото в Черно море. Смятам, че изпълнението на тези заповеди посред летния сезон е абсурдно. Това на практика би означавало станцията да не работи и всички отпадни води в района на селото да се изливат в морето непречистени", коментира мотивите за обжалването кметът Арнаудов.
От Община Царево заявиха още, че е крайно време да се разбере, че морските общини не могат сами да носят отговорност за изграждането и поддържането на техническата инфраструктура, която през лятото обслужва население, многократно надвишаващо числеността на местното население.


"Чрез модела "държавата наказва, общината – плаща" природата няма да бъде опазена!", заяви Арнаудов.
Най-важният аргумент на общинската администрация е, че за станцията в Синеморец има доклад за преценка на екологичната съвместимост, в която изрично е посочено, че се извършва дълбоководно отвеждане.


Милен Ненчев е категоричен, че това е най-малката причина за издаването на заповедта за спиране. "За изграждането на канализационния колектор няма никакви строителни книжа, никакви, включително и доклад на Строителен надзор и разрешение за ползване на станцията", каза директорът на РДНСК.


Юристите на общината оборват заповедите на РДНСК с това, че към проектната документация има няколко становища от РИОСВ – Бургас, които са положителни и с които на практика се дава съгласие пречистването и отвеждането на водите да се извършва по този начин. От РИОСВ контрираха, че общината не е спазила условието отвеждането да е дълбоководно.


От община Царево се позовават и на замервания на морската вода в района на пречиствателната станция в Синеморец от санитарни инспектори РИОКОЗ – Бургас, според които нямало отклонения от санитарно-хигиенните норми.


Началникът на РДНСК заяви, че ще спази установения от закона ред и ще внесе всички вече комплектовани документи по изграждането на двете съоръжения в Административния съд. От съда зависи в какви срокове ще се произнесе.Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на U.
  *****
  Неутрално

  Значи Петко Арнаудов раздава разрешителни за десетки хиляди нови легла по хотели и апартаментни комплекси, после казва, че държавата трябва да помага, защото всички се изсипвали на морето през лятото, въпреки че е бил съвсем наясно, като ги е раздавал, че канализация като хората няма.

 2. 2 Профил на До U
  *****
  Неутрално

  Естествено бърза да раздава - мандат цел живот храни!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK