Градът с топли извори

Част от отделение на топлите бани с вани за по-бедните 

© Лора Стаматис

Част от отделение на топлите бани с вани за по-бедните Невиждано оживление цари в огромната сграда. В едно от помещенията войници шумно се обливат с топла вода, в друго патриции са се отпуснали в удобни вани с кал и луга, в трето девойки се разкрасяват с масаж и козметични тайни. Това не е сцена от филм, а ежедневие в топлите бургаски минерални бани, но преди... да речем, двайсет столетия. Когато славата им се е носила надалеч и тук са идвали да се къпят и лекуват болежките си императори и велики пълководци ведно с цялото си обкръжение.


Разкритията


Подобна картина рисуват най-новите разкрития на археолозите, които за първи път това лято започнаха проучване на античния град Аква калиде терма (в превод "топла вода"), разположен в района на бургаските минерални бани.
"Още по римско време баните са били демократично място, до което са имали достъп и бедни, и богати. В частта за по-бедните - войниците, е имало малки басейни и седалки. Имало е и къпални за по-заможните посетители с много екстри, но те тепърва предстои да бъдат открити", разказа директорката на Регионалния бургаски музей и ръководител на разкопките Цоня Дражева.


Това, което вече е известно, е, че в огромния комплекс с размери 86 м дължина и 54 м широчина е имало четири топли и студени басейна, отделни помещения за масаж и лечебни процедури, салон за гимнастика, песни и танци, място за угощения и дори библиотека.


При двете ми посещения тук в рамките на месец ме поразява мащабът на постройката, която изниква изпод земята. Видно е, че някогашните величия добре са съзнавали значимостта на подобно богатство.


За това свидетелстват и изворите, които разказват, че от древността бургаските бани са се ползвали с изключителната привилегия на неприкосновеност, която византийци, българи, хуни и авари не смеели да нарушат. Лечебните води на славния курорт неведнъж са го спасявали от разрушение, спечелвайки благосклонната протекция на завоевателите.


Славното минало


Първият знатен владетел, къпал се в лековития извор, е Филип II Македонски, който е летувал в курорта с лечебните води четири века преди новата ера. Оттогава датират най-ранните сведения за днешните бургаски минерални бани.Няколко века по-късно готският летописец Йорданес, живял по времето на император Юстиниан, описва "огнената горещина, която изригва от извора, най-първият и най-добрият измежду многобройните други извори в целия свят за лекуване на болни". Друг негов съвременник - Прокопий Кесарийски, е документирал как императорът заповядал да се издигне крепостна стена около баните, за да се осигури безопасността на гостите им. Според хрониста "тези хубави топли бани край Анхиало (днешно Поморие) е било наложително да се укрепят с високи и здрави стени". Това обаче не попречило през 270 г. по време на вторите готски войни, баните да бъдат опожарени. Следите от стихията на пламъците, прекъснала временно славната им история, и днес личат по стените на постройката. На това място археолозите са открили голяма амфора със скелет на котка и две монети. Жертвоприношението в чест на египетската богиня майка Бастет е било свързано с желанието на местните да измолят закрила за новата постройка на баните, ремонтирани след пожара, обяснява Цоня Дражева.


Според археоложката не е чудно, че тук е открит култ към египетско божество. В края на втори век на територията на Южното черноморско крайбрежие се заселва население от Александрия, което донася със себе си своите вярвания и обичаи.


Сградите на баните са възстановени и разширени в края на IV-V век, след което са преправяни многократно. Под името Аква калиде, а по-късно и Термополис минералните бани се развивали и процъфтявали през вековете.


В един от летописите се разказва, че в тях потърсила спасение и съпругата на византийския император Тиберий II. Императрицата се излекувала успешно в топлите минерални води на баните и в знак на благодарност подарила мантията си на местната църква.Към лечебните води на минералния извор не останали безразлични хуни и авари. Според историческите сведения аварският хаган, обсадил Анхиало в края на шести век, избрал именно сградите на баните, за да гуляе в тях с харема си. По молба на жените си хаганът престоял тук цели три месеца и в знак на добра воля пощадил баните от разрушение.


Други исторически данни разкриват как през VII век при решителна битка между византийците и българите, укрепили се в Онгъла, император Константин Погонат получил силен пристъп на подагра и се скрил да се лекува в анхиалските бани. Тъй като в Анхиало няма минерални извори и данни за подобно селище по това време, археолозите предполагат, че византийският император се е лекувал в бургаските минерални бани, които са само на 8 км от Анхиало.


След голямата си победа над византийците през 708 г. хан Тервел също е пребивавал в района на баните, смятат археолозите. Основания за това дават изворите, в които се споменава, че "при победата на българите византийците затънали в близките блата". При Поморийското езеро няма данни за голям басейн със заблатявания в този период. Вероятно именно районът край минералните бани е избрал хан Тервел, за да разположи своя военен стан и да създаде по-късно средновековния град, който археолозите отдавна търсят.


Опустошението


Славата на бургаските минерални бани продължила до 1206 г. Тогава латинският император Хенрих Фландърски ( по-малкият брат на Балдуин Фландърски) нахлул в българското царство и започнал да руши и опожарява наред. Манията му да покорява не подминала и курорта. Останало само написаното от неговия летописец: "Това беше много красив град, добре разположен, с множество топли извори за къпане - най-хубавите в целия свят. От него отнесохме огромна плячка."За пожара свидетелства и проучваната от археолозите голяма средновековна сграда, намираща се на 200 метра от баните, която е служила за хан през периода V-XIII век. Последно в нея са гуляли, преди да я запалят, войските на латинския император.


Едва 350 години по-късно по заповед на турския султан Сюлейман II селището отново е застроено, а край баните е издигната нова сграда. Преустроена напълно, тя се използва и днес заедно с новата балнеолечебница и е по-известна като банята на Сюлейман Великолепни.


Градът


В близост до хана археолозите са започнали проучването на средновековна църква от XI-XIV век. Изцяло е разкрито преддверието й, до момента са проучени осем християнски погребения. Под основите на църквата се намира антична сграда от III век пр.Хр., вероятно елинистичен храм.


Проучването на древния град със специализираните занаятчийски и земеделски зони, както и крепостната стена, която го е опасвала, предстои. Разкритията ще доведат до нови данни за това, което се случвало преди векове по нашите земи, не крият амбициите си археолозите.


Траките


Изкусни лечители, използващи умело качествата на водите и природните ресурси, траките са имали особено отношение към минералните извори. А един от най-древните и най-посещавани е бил този край днешния Бургас.Разкритият това лято от археолозите тракийски куполен некропол на територията на минералните бани хвърля нови доказателства върху тези факти. Древните могили се намират в общинския Парк на здравето, на 200 метра от тракийското светилище на трите нимфи в местността Манастир тепе. Археолозите наричат мястото града на тракийските мъртви полета. Некрополът е датиран от V-IV век пр.Хр. и се състои от пет могили. В най-голямата куполна зидана гробница се предполага, че е бил положен местен тракийски владетел, обяснява Цоня Дражева. Траките са използвали дерето като естествен наклон заради съществувалата наблизо река. Тя е била разделителното място между двата свята - тракийското светилище и седалище на владетеля в Манастир тепе и града на мъртвите, разказва Дражева. За съжаление всички могили са плячкосани от иманяри, които дори са започнали да отварят гробницата на владетеля. За това в момента сондажът е запълнен и се охранява от полиция. Предстои комисия от Националния институт за паметниците на културата (НИПК) да оцени обекта, за да може той да бъде опазен и цялостно проучен.


Ново начало?Аква калиде, Термополис или бургаските минерални бани са били известни от античността. В днешни дни обаче малко се знае за "града с лековитите извори", а сериозни проучвания в района се правят за първи път. Една от идеите е, след като бъде изследвано, мястото да бъде обособено в туристически маршрут. Така картината на този славен град ще бъде завършена.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK