Общият устройствен план на Варна се обсъжда при закрити врати

Общият устройствен план на Варна се обсъжда при закрити врати

© webcrusaderОбщият устройствен план на Варна се гледа при закрити врати, алармираха представители на Съюза на архитектите, на Строителната камара и на Камарата на инженерите. Заседанието се провежда днес и ще продължи утре и за него във Варна пристигнаха представители на Националния експертен съвет по устройство на териториите.


В дебатите по закон трябва да участва и местният експертен съвет по устройство на териториите, който обаче беше разпуснат в средата на миналия месец. Кметът Кирил Йорданов аргументира решението си за разтурването му с това че съветът често заседавал без кворум. Според главния архитект на общината Иван Трендафилов няма кметска заповед за назначаването на нов експертен съвет във Варна. Това прави участниците в обсъждането нелегитимни.


Имената на хората, които заседаваха в общината, са предложени писмено от кмета, каза архитект Митьо Виделов, чието име се спряга като председател на новия състав на съвета. Списъкът показва, че сред 39-те души в експертния съвет не са включени представители на Съюза на архитектите във Варна, на камарата на архитектите, както и камарата на инженерите. Те присъстват на заседанието, но техните забележки ще бъдат фиктивни. Те няма да разписват и протокола при приемането на предварителния проект за общ устройствен план на града, посочиха представители на браншовите организации.


По мнението на варненски архитекти свиканият експертен съвет е нелегитимен. Освен че не е назначен местният ЕСУТ, не е проведено и задължителното обществено обсъждане, твърдят те. Наред с тези нарушения заседанието днес се проведе и при пълно медийно затъмнение.
Очаквайте подробности.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK