Кризата притисна корабостроенето

Намалено работно време смята да въведе за част от служителите си "Булярд корабостроителна индустрия" АД. Това съобщи председателят на КНСБ в завода Марин Стойчев, който е и член на съвета на директорите в дружеството. По думите му мерките са в пряка връзка със световната финансова криза. Според трудовото законодателство в България работодателят има право да въведе намалено работно време за не повече от 3 месеца. От тази година Кодексът на труда допуска в рамките на една година такава мярка да се приложи и втори път, каза синдикалистът. Според предварителните разчети работният ден ще бъде намален на 7 часа. Заплатите на тези специалисти също ще бъдат съобразени с отработеното време и ще бъдат намалени с размера на почасовата ставка. До момента не е ясно каква част от работещите в "Булярд" ще преминат на съкратен работен ден.


Промяната ще засегне административния персонал и инженерно-техническите специалисти, каза Стойчев. Специалистите, които работят на норма, остават на пълен работен ден, увери той. Новият график да бъде въведен до края на следващата седмица. Очакваният ефект е да не се стигне до съкращения на хора. Заводът има поръчки за строителството на 12 кораба, които са авансирани, не можем да спрем работа и трябва да си изпълняваме поръчките, добави Стойчев.


По информация от синдикатите Кораборемонтният завод "Одесос" във Варна е пуснал целия персонал в отпуск. До редакционното приключване на броя това не беше потвърдено от ръководството на завода.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK