Повече студенти през новата академична година във Варна

Техническият университет във Варна ще увеличи приема си с 14%, или със 194 бройки, в сравнение с предходната академична година. Това съобщи доц. Дишко Дишев, зам.-ректор по учебната дейност. Бъдещите 1552 първокурсници могат да избират между 19 специалности. Практиката сочи, че сред най-желаните са "Компютърни системи и технологии", "Автоматика, информационна и управляваща техника" и "Индустриален мениджмънт".


Кандидатите могат да подават документи за двата предварителни изпита от 6 април, а самите изпити ще бъдат на 25 април и на 9 май. ТУ-Варна признава за балообразуващи оценките от зрелостните изпити по български език, математика, физика и история. Останалите дати и условия са достъпни на сайта на университета.


Колежът по туризъм към Икономическия университет във Варна ще приеме 225 души в 3 специалности тази година (с 5 повече). Университетът обаче запазва броя на студентите в 4-те си основни направления "Икономика", "Туризъм", "Администрация и управление" и "Информатика и компютърни науки".
Миналогодишният капацитет, който бе увеличен през 2008, остава 2430 души, обясни ректорът проф. Калю Донев. Заявления за предварителните изпити могат да се подават от 4 март. Оценките от матурите също са валидни за всяка една от 17-те специалности. Предварителните изпити са насрочени за 4 и 12 април. Правилникът за прием през идващата академична година е вече качен на официалния сайт на ИУ.


Ръководството на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" също е заявило повече места за прием пред Националната агенция за оценяване и акредитация. Общо 440 първокурсници очакват през 2009, заяви кап. I ранг Димитър Ангелов, началник на военноморското училище. Тази година студентите ще са с 50 повече в сравнение с миналата, като ще се обучават в 7 граждански специалности. Броят на курсантите, които ще са 30 през т.г., се определя от Министерството на отбраната. В началото на март ще излезе справочникът за кандидат-студенти, а предварителните изпити са планирани за началото на май месец.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK