Община Варна и тази година заделя средства за младежки дейности

"Започваме битка за младежката площадка" в Морската градина, разкри публично Калинка Попстефанова, завеждащ дирекция "Младежки дейности и спорт" в община Варна. Тя потърси подкрепа от младежките организации в града в идеята си за възстановяване на мястото, познато като бившата дискотека "Спайдер", а по-късно -- "Момо". Това стана по време на годишния отчет на Младежкия форум за партньорство с местната власт, който се проведе миналия петък.


Намеренията са площадката да бъде реконструирана още това лято с доброволческия труд на младежите, а общината да подпомогне само с материали и компетентна помощ, допълни директорът. Попстефанова допълни още, че ремонтът и организирането на различни прояви там ще позволи на младите хора да покажат наученото за работа в екип и управление на проекти на практика. Ако членовете на Форума стигнат до категорично решение за участие, предстои промяна в собствеността на мястото, което в момента е частна държавна собственост, поясни Попстефанова. На това място се предвиждаше да се построи новия природонаучен музей.


И през тази година община Варна ще финансира програмата "Младежки проекти", която позволява на неправителствени организации да получават до 5000 лева за развиване на младежки дейности през лятото. Кметът Кирил Йорданов заяви, че общинските приходи са намалели в пъти в някои направления (например резкия спад в сделките с недвижими имоти и автомобили), но успокои участниците, че бюджетът за програмата ще бъде съхранен в рамки, близки до миналогодишните. През 2008 са били одобрени 42 проекта в сфери като здравословния начин на живот, опазването на околната среда, духовността, културата и социалната подкрепа. Неизразходваните средства са 1850 лева, поясниха от общинската дирекция.
По време на дискусиите към доклада за 2008 година младите хора очертаха няколко проблемни сфери. Според Явор Андреев от Фондация "Децата на бъдещето", подкрепен и от други представители, на първо място това са разпокъсаните една от друга младежки дейности, които покриват малобройни, определени групи от хора. Участниците се обединиха около идеята за по-малко кампании, които обаче да засегнат повече хора. Друго общо предложение, което срещна подкрепата и на кмета на общината Кирил Йорданов, е тези дейности и кампании да протичат под една и съща идея – кандидатурата на град Варна за Европейска столица на културата 2019.


През настоящата година организациите ще съсредоточат усилията си в привличането на нови и стабилни партньори, мотивиране на ученическите съвети за по-голяма активност, промоция на доброволния труд и организиране на нови обучения за младежи, заяви Дарина Иванова, гл. експерт в общинската дирекция "Младежки дейности и спорт". Вече се правят и първите стъпки в тази насока, като Детският парламент в Общинския детски комплекс от клуб по интереси ще се превърне в реално функциониращ представителен орган, поясни Калинка Попстефанова. Замисълът зад него е той да работи като комуникативна връзка между ученици, студенти и местната власт. Друг акцент ще бъде развитието на морските спортове, добави Дарина Иванова. За тази цел през февруари трябва да започне изграждането на базата за водни спортове на варненската трета буна.


На годишния отчет на Форума бяха представени и Михаил Томов и Марина Георгиева, които ще представляват варненския регион на новосформиращия се Младежки консултативен орган към ДАМС. Една от първите им задачи ще бъде работата по ускоряване приемането на проектозакона за развитие на младежта заедно с още 46 представители от цялата страна.


За втора поредна година на срещата не присъства нито един общински съветник. Това бе общото наблюдение и недоволство сред младежите, които не могат да си обяснят липсата на интерес към техните дейности при условие, че именно съветниците гласуват техния бюджет.


Младежкият форум за партньорство с местната власт е неформално доброволно сдружение от 98 неправителствени и младежки организации, ангажирани в дейности за обучение, развитие и подпомагане на младите хора в рамките на община Варна. Неин представителен орган е Младежкият консултативен съвет, чийто членове имат право на съвещателен глас в различните комисии на местния парламент, както и възможност за пряк диалог с кмета на града.

Младежкият консултативен орган (МКО) ще бъде подпомагащо звено на Държавната агенция за младежта и спорта (ДАМС) в развитието младежката политика на България. Идеята за създаването на МКО е факт след провеждането на Национален дебат "Структурния диалог и младите хора в България", реализиран през юни 2008 година от Младежко сдружение за мир и развитие на Балканите и община Варна, с подкрепата на програма "Младежта в действие".

Коментари (1)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 2. 2 Профил на Христо
  *****
  Неутрално

  Ако можеха и тези мотивирани деца да ги задържат да учат и работят в града. За съжаление всички на 18 усъзнават, че във Варна животът е само за тинейджъри.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK