Случаят Борилски

Едно брутално убийство показа показа истинското лице на българската съдебна система

Убийството на българския студент Мартин Борилски извади наяве всички най-лоши черти на съдебната ни система<br />

© Личен архив

Убийството на българския студент Мартин Борилски извади наяве всички най-лоши черти на съдебната ни система
В следващия брой четете
Българският следовател по делото "Борилски" Пламен Райчев проговоря след пет години мълчание, за да разкаже:
- Каква е първата версия за случилото се, която обвиняемият Георги Желязков разказва пред разследващите.
- Как Георги Желязков бяга от сградата на варненското следствие при опит да бъде разпитан от френските полицаи.
- Как цялото българско дело "Борилски" изчезва безследно в прокуратурата за повече от 10 месеца, а когато се появява отново, от него липсват ключови доказателства.
И още:
Как целият варненски съд и прокуратура отказват да работят по случая с мотив, че се намират в изключително близки отношения с родителите на обвиняемия. Въпреки това обаче съдиите от Варна отхвърлят искането на френските власти за екстрадиция на Желязков.

Сагата около убийството на българския студент в Париж Мартин Борилски е като събирателен образ на най-лошото в българската съдебна система - криворазбрана солидарност в съдийската гилдия, мудност, манипулиране на доказателствата, апатия, непрофесионализъм, опити за политическа намеса.


Въпреки безупречната работа на френската полиция по случая, вече девета година двамата заподозрени за убийството се разминават с правосъдието.
Поведението на българските власти по делото предизвика критиката на ЕК, а Франция – страната основател на ЕС, дори взе решение еднолично да наложи предпазна клауза на България, като стартира паралелен процес по казуса в Париж.


Това е първата част от съвместното разследване на "Капитал" и телевизия Re:TV по случая.


Фактите


На 21 юли 2000 г. в апартамента му е открит мъртъв българският студент Мартин Борилски.


Притеснени, че не могат да се свържат с него, двама негови приятели – Алексис Грамбла и Каролин Тексие, отиват пред жилището му в парижкия XV квартал. Извикани от тях пожарникари, влизат през прозореца и заварват смразяваща картина. Борилски лежи на леглото си целия в кръв. Ръцете са му вързани, а дрехите му – с обърнати джобове, сякаш са претърсвани.


Мартин Борилски е на 24 години. Току-що е завършил магистърски клас по търговско право. Освен това той е асистент в Сорбоната.


"Заедно с още 30 човека аз и Мартин бяхме избрани като най-добрите студенти по право в Университета Париж II Ассас, за да попаднем в този клас", спомня си приятелят на Мартин Алексис Грамбла. Именно Алексис е човекът, открил тялото на Мартин.


Към момента на убийството Мартин е стажант в една от най-големите адвокатски кантори в Париж. Алексис разказва: "С новата работа Мартин най-накрая щеше да обере плодовете от труда си. Той идваше от скромно семейство. За да плаща обучението си, работеше в "Макдоналдс".


При аутопсията по тялото на Борилски са открити общо 93 прободни рани.


Разследването


Случаят "Борилски" е поет от митичната Криминална бригада към съдебната полиция в Париж.


Проучвайки телефонните обаждания на Борилски преди смъртта му, полицаите разбират, че той е бил търсен от множество телефонни кабини в Париж. Човекът, който се е обаждал, е звънял и на телефонни номера в България, както и на български студенти в Монпелие и Ница. Сред тях е и домашният телефон на варненския адвокат Борислав Желязков, баща на Георги Желязков.


При огледа на апартамента разследващите откриват дрехи – два панталона и един пуловер, изцапани с кръвта на жертвата. Дрехите са изпратени за ДНК анализ. От зоната на триене на дънките експертите установяват, че непосредствено преди да бъдат изоставени, панталоните са били носени от двама мъже. Кръв от единия е открита и под ноктите на Борилски.


Сравнителен анализ, направен впоследствие, ще покаже, че ДНК следите, открити в апартамента на жертвата, са на Георги Желязков и Стоян Стоичков. Вероятността следите да са оставени от други хора надхвърля многократно населението на планетата.


Разпитани от френски съдия-следовател, български студенти разказват, че в дните около убийството българите Георги Желязков и Стоян Стоичков-Барона са пътували между Париж, Монпелие и Ница. Двамата не са имали пари, а в деня на смъртта на Мартин напускат скоростно Париж.


Един от свидетелите, когото разследващите разпитват в Монпелие, разказва, че в дните, когато е научил за смъртта на Мартин, е получил обаждане от бащата на Георги Желязков. Запазваме самоличността на този свидетел в тайна, защото той не крие, че се страхува за семейството си. Ще го наречем Х. Ето какво твърди той в показанията си:


"Каза ми [Борислав Желязков], че иска да изпрати пари на сина си и ме попита какво да направи. Каза ми, че не иска да ги изпрати пари на името на Георги и ми даде да разбера, че е по-добре да ги получа на мое име."


Справка показва, че в нощта на убийството Желязков е бил глобен в нощния влак Париж - Монпелие за това, че е пътувал без билет.


Освен това при огледа на местопроизшествието разследващите не откриват новия GSM на Борилски. Разпечатка показва, че ден след убийството апаратът е активиран в района на Монпелие, а няколко седмици по-късно и в България. В мобилния телефон е сложена SIM карта, която е на името на Георги Желязков.
Заподозрените


Георги Желязков е син на бившия зам.-директор на варненското следствие Борислав Желязков. След промените Желязков-баща напуска системата и заедно с началника си Павел Димитров (лидер на ГЕРБ - Варна, агент на ДС) основават адвокатска кантора. Днес Борислав Желязков е един от най-влиятелните адвокати във Варна. Именно той защитаваше английския запалянко Майкъл Шийлдс, осъден за опит за убийство.


Борислав Желязков е адвокат и на известното семейство от варненския общински и ъндърграунд живот Веселин и Христо Данови (съответно – син и внук на покойния вътрешен министър и председател на Конституционния съд Христо Данов). Двамата са общински съветници във Варна и арестанти по обвинения за изнудване, трафик на хора и пране на пари.


Според справките на телефонните обаждания на Желязков той е звънял от Париж на Христо Веселинов Банов. Такъв човек обаче не фигурира по делото – френските власти не успяват да го открият. Причината за това е, че фамилията му е сбъркана – става дума именно за Христо Данов.


Георги Желязков е по-малък от Мартин Борилски. Двамата са учили в една и съща гимназия във Варна. "Срещнаха се с Мартин през лятото на 1999 г.", разказва майката на Борилски Иванка Въчева. Тя продължава: "Класната на Мартин и Георги Морена Христова искаше да се срещнат, тъй като Георги искаше да ходи да учи в Париж. Идеята беше Мартин да му обясни как седят нещата със следването."


Георги заминава за Париж през есента на 1999 г. Няма нужда да работи, тъй като родителите му са му оставили достатъчно пари.


Според приятели на Борилски и Желязков двамата са се виждали сравнително често в Париж.
Източници на "Капитал" разказват, че в Париж Георги се хвалел с познанствата си с чеченски граждани.


Разпитани по делото български студенти във Франция казват, че Желязков бил с бурен нрав. "Използваше връзките на баща си, за да прави мръсно на всички."


Следването на Георги обаче не върви. Той не успява да си вземе изпитите и пролетта на 2000 се прибира в България.


Разпечатка от полета на "Балкан" София - Париж от 14 юли показва, че на борда има двама български младежи – Георги Желязков и Веселин Димитров. Според разследващите обаче с Желязков пътува Стоян Стоичков-Барона. За разлика от Желязков Барона няма виза за Франция и за това използва паспорта на Димитров.


Според жалба, подадена от майката на Димитров във варненската полиция, паспортът на сина й е изчезнал ден преди заминаването на Стоичков и Желязков за Париж. Следи от взлом в жилището на Димитрови обаче не са открити...


Френският адвокат на семейство Борилски Ерик Морен допуска, че Димитров е дал паспорта си на Стоичков, за да може той да отиде във Франция заедно с приятеля си Желязков.


Филмът "Случаят Борилски" може да видите тук.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK