Две нови пешеходни зони ще има във Варна

Две нови пешеходни зони ще има във Варна

© Морски дневникДве нови пешеходни зони ще бъдат обособени в центъра на Варна. Предвижда се да бъде изградена голяма алея, която да свързва сградата на община Варна с входа на Морската градина. Тя ще бъде създадена от страната на Гарнизонния стол, като за целта се разчисти улицата от паркираните автомобили. Реконструирано ще бъде и уличното платно, като се обособи още една допълнителна лента за автомобили. Това , съобщи кметът на града Кирил Йорданов, цитиран от електронното издание "Днес плюс".


Втората голяма пешеходна зона ще бъде изградена от Икономическия университет до градинката на Севастопол. Предвижда се още улица "27-ми юли" да стане еднопосочна и да бъде изградено вътрешно кръгово кръстовище. Освен това ще бъде обособена и лента за десен завой по ул. "Антим Първи". За реконструкциите от бюджета са заделени 2,5 млн. лв. Строителството трябва да започне в началото на май, а продължителността е 2 месеца. Песимист съм, че срокът ще бъде спазен, каза кметът Йорданов.


Градоначалникът вече е разписал заповедта за премахването на бараките по ул. "Дрин" в отсечката от ул. "Кракра" до "Д-р Пискюлиев". Трасето бе затворено в продължение на години заради бараките. Ако трябва ще се съдим, но улицата ще бъде пусната, коментира кметът. В реконструкцията ще бъдат налети 1,3 млн. лв. Строителните дейности стартират още на 11 май в долната част на улицата, където няма бараки.
2,5 млн. лв. ще бъдат инвестирани в реконструиране на кръстовището пред сградата на Параходство "БМФ", което ще стане кръгово. По сметките на общината вече са постъпили и средствата от националния бюджет в размер на 9,8 млн. лв., които ще отидат за реконструкцията на бул. "Девня" и преместването на ЖП-линията. Още 4,3 млн. лв. ще бъдат налети в въвеждането на кръгово движение на кръстовището на ул. "Атанас Москов" и "Девня". Ремонтите трябва да приключат до 18 месеца. Разширяването на "Девня" ще облекчи движението по булевардите "Сливница" и "Владислав", като ще позволява придвижването между центъра и кварталите "Влдиславово" и "Възраждане" да става по-бързо, коментира градоначалникът.


2 млн. лв. ще отидат за разширяване на кръстовището на бул. "Цар Освободител" и "Христо Смирненски". Предвижда се бензиностанцията на кръстовището да бъде отчуждена. За целта общината ще плати на собствениците 600 000 лв.


Общо 23,4 млн. лева ще бъдат заделени през тази година за пътна инфраструктура. До края на май трябва да приключат и ремонтите на пътните платна за село Каменар и в отсечката от кв. "Виница" до "Св. св. Константин и Елена". Средствата в размер на 5,8 млн. лв. бяха осигурени по ИСПА.

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Nora
  *****
  Гневно

  Две нови пешеходни зони ще има във Варна

  А в София?

 2. 2 Профил на varna
  *****
  Неутрално

  В София си имате Бойко .
  Не Ви ли стигат празните му приказки?

 3. 3 Профил на Nora
  *****
  Разстроено

  По Бойко трудно се ходи

 4. 4 Профил на анон
  *****
  Неутрално

  добре звучи като идея. браво.

 5. 5 Профил на ДУХ-КУЧЕ
  ДУХ-КУЧЕ
  Рейтинг: Неутрално

  А 30-ет годишната ДУПКА в центъра на града? Така ли ще си стои??? Още 30г.???

 6. 6 Профил на berbenkov
  *****
  Неутрално

  Драги журналисти, не се казва ГРАДОНАчАЛНИК, което
  означава Главен началник на полицията в голям град, а
  КМЕТ.
  Иначе кметът да помисли и за кварталите, защото от
  година на година все по-лошо става.

 7. 7 Профил на обикновен
  *****
  Неутрално

  Чудесно е да се ремонтират улици и да се задръства движението в разгара на туристическия сезон и навалицата.
  Много авангардно и вълнуващо планиране, силен ход на кмета !

 8. 8 Профил на Varna city
  *****
  Весело

  хаха, че то от Икономическия университет до градинката на Севастопол и преди си беше пешеходна зона, която скоро бе отворена за мпс движение - така че не се брои!

 9. 9 Профил на Напред
  *****
  Неутрално

  Упражняване на предизборна агитация.

 10. 10 Профил на ves
  ves
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А като се разшири кръстовището на Смирненски и Освободител колите няма ли да се забиват на кръстовището на Освободител и 3-ти март? А пътя преди 2 години го ремонтираха и реконструираха ...и сега пак...

  Абе....

 11. 11 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2714 Неутрално

  Варна свършва до Молар а оттам нататък са гета! Нека Кмета да оправи центъра и добрите кварталил

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 12. 12 Профил на АБФК
  *****
  Неутрално

  "Предвижда се още улица "27-ми юли" да стане еднопосочна и да бъде изградено вътрешно кръгово кръстовище" !?
  Нещо не разбирам, да не би да я отворят и колите да пресичат през "Княз Борис"?

 13. 13 Профил на Скептик
  *****
  Неутрално

  По принцип идеите не са лоши. Проблемът идва от там, че ремонтите са все в центъра и точно в разгара на сезона. Те сега задръстванията по Сливница и Цар Освободител са ужасни, не си представям какво ще е като се започне да се копае и асфалтира. А за пешеходните зони браво! НО ако се измисли поне един много етажен паркинг в центъра да събира 200-300коли няма да има нужда от пешеходни зони, защото господин Кмете ще има свободни тротоари! По- горе някой спомена "дупката" - по мое мнение няма да доживеем момента, когато такава вече няма да има. Или по-лошо ще видим как се превръща в поредната бизнес сграда с малко миниатюрно паркингче и тогава вече ще паркираме кола върху кола

 14. 14 Профил на Hemy VARNALIS I Cormoran
  Hemy VARNALIS I Cormoran
  Рейтинг: Неутрално

  ЦИТАТ: """Реконструирано ще бъде и уличното платно, като се обособи още една допълнителна лента за автомобили. """
  КОМЕНТ: СТАВА ДУМА ЗА ОСТАТЪЧНИТЕ ДЪРВЕСА ПО СРЕДАТА НА БУЛЕВАРД "СЛИВНИЦА".

  НИКОЙ НЯМА ПАТЕНТ ВЪРХУ ИСТИНАТА!
 15. 15 Профил на capitandremdjiev
  *****
  Гневно

  Браво бербенков, това журналистите не им взема главата, че кмета не е градоначалник - защото е избираема длъжност. Градоначалник е полицейския началник на града.

 16. 16 Профил на Варненски
  *****
  Неутрално

  Тези ремонти по Ларгото ги говорят от 20 години, сега искат за 2 месеца да приключат с всичко. Няма да е зле някой да покаже схема как ще изглежда Сливница и Княз Борис в бъдеще.
  Проекта за Девня е много добър но трябва да се обвърже с разширение на улицата от махалата към Елпром и от там към Изчислителния. Така живущите в панелна Варна бързо ще пътуват до центъра.

 17. 17 Профил на Koko
  *****
  Неутрално

  Ами зоната от Севастопол до ВИНС п принцип си беше пешеходна, а другата до Общината- почти, тъй че заявлението на кмета е просто отчитане на дейност. А нима целящите Св. Константин ще минават през Каменар? Абе дано не се наложи да връщаме тези усвоени пари

 18. 18 Профил на жоро трифонов варна
  *****
  Неутрално

  предлагам следното : г-н кмета и господата управляващи на нашия град да отидат в командировка в Гибралтар и там на място да видят как се благоустроява град

 19. 19 Профил на Дора
  *****
  Гневно

  Браво на кмета - първо с аверите си мафиоти застрои Морската градина, а сега за сметка на мизерните и без това паркинги
  ще ни прави пешеходни зони - гаден тип.

 20. 20 Профил на sancho
  *****
  Гневно

  Кмета е трети мандат- за два мандата се направи следното :
  1. Тим - стана най голямата мафиотска групировка нв страната,със общински съветници и кметове във Варна и община Варна е тяхна частна собственост.
  2. Рекет - към всички трети лица извън тези в т.1 - чужди инвеститори,местни и който сварят.
  3.Кирчо се сдоби с имоти в чужбина милия
  За варненци -.........................

 21. 21 Профил на Hemy VARNALIS I Cormoran
  Hemy VARNALIS I Cormoran
  Рейтинг: Неутрално

  ПРОБЛЕМЪТ Е - НЯМА ИЗВЕДЕНИ ПОДХОДЯЩИ ПОЖАРНИ КРАНОВЕ ЗА ЕЖЕДНЕВНО МИЕНЕ НА УЛИЦИТЕ ВЪВ ВАРНА-ГРАД. ИМА ГИ - ТУК-ТАМ - ПРЕД НОВОПОСТРОЕНИ ЖИЛИЩНИ КОМПЛЕКСИ, НО НЕ СЕ ПОЛЗВАТ ПО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ. МИЕНЕ НА УЛИЦИТЕ - Я ДАНС ДА СЕ САМОСЕЗИРА - ДАЛИ ПЪК НЯКОЙ НЕ СИ ОСЧЕТОВОДЯВА ПРЕРАЗХОДЪТ НА ОБЩЕСТВЕНА ДАНЪЧНО ЗАПЛАТЕНА ВОДА ОТ РАЗБИТИТЕ ПОРАДИ НОВО СТРОИТЕЛСТВО, И ПЪТНО ТРАФИК-ПРЕНАТОВАРВАНЕ ГРАДСКИ ПОДЗЕМНИ ВОДОПРОВОДНИ МРЕЖИ!?! СИСТЕМАТА Е ПРОЕКТИРАНА В ЕДНО ТАКА ДАЛЕЧНО ВРЕМЕ ...

  НИКОЙ НЯМА ПАТЕНТ ВЪРХУ ИСТИНАТА!
 22. 22 Профил на the next K
  the next K
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Аз казвам, че е време да се мисли за метро във Варна! От цебтъра към кварталите на запад и едно по Хр.Ботев и М.Луиза и Осми Приморски - направо ще е слънце а ако се свърже и ж.п. гарата, а може и Галата ...

  "Who controls the Past controls the Future; who controls the Present controls the Past"
 23. 23 Профил на Ицо
  *****
  Неутрално

  Метро във Варна не може да има - просто теренът не го позволява

 24. 24 Профил на the next K
  the next K
  Рейтинг: 426 Неутрално

  ???
  Не зная случай при който "теренът" да не позволява да се построи метро. Няма невъзможни неща, име некомпетентни и задръстени архитекти и неквалифицирани строители...
  Погледай малко "Дискавъри" и после се произнасяй самоуверено

  "Who controls the Past controls the Future; who controls the Present controls the Past"
 25. 25 Профил на Коментиращ
  *****
  Неутрално

  Х.К. то може да се строи, но ще е доста скъпо и безмислено, метро не се строи за 12 километрови отсечки. Не е рентабилно. Що се отнася до пешеходните зони - това е живо малоумие ... можеше да се направи един подлез до сградата на Община Варна. Доста би облекчило трафика по Мария Луиза.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK