Насрочено е делото срещу престъпната група на Иван Славков

 

© Морски дневник

 Варненският окръжен съд /ВОС/ насрочи за предварително изслушване на 15 юли тази година от 9,30 часа наказателното дело срещу Иван Славков и други 4 лица, подсъдими по делото за въоръжената престъпна група, създадена за наркоразпространение, склоняване към проституция, пране на пари и трафик на хора. След като се запозна с внесения обвинителен акт, с материалите по досъдебното производство и след обсъждане на всички предпоставки за насрочване на делото, съдията-докладчик прецени, че липсват основания за прекратяване и спиране на наказателното производство към момента.


В депозираната от защитата на Славков молба за спиране на делото на основание чл.53, ал.1 от ЗИНП и чл.251, ал.1,2, вр.чл.25, т.3 от НПК и отмяна на взетата процесуална мярка за принуда се сочи придобитата от подсъдимия наказателна неприкосновеност по силата на чл.53,ал.1 от ЗИНП. Съобразно разпоредбата на този член по време на предизборната кампания регистрираните кандидати за народни представители и застъпниците не могат да бъдат задържани и привличани към наказателна отговорност, освен в случаите на заварено тежко престъпление. Наказателното производство се спира, когато са налице предпоставките на чл.25,т.3 от НПК, а именно, че деецът е лице с имунитет.


Според ВОС в настоящия казус налице е заварено тежко престъпление / по смисъла на чл.93,т.7 от НК/, с оглед на обвиненията за участие във въоръжена престъпна група, създадена да върши други престъпления, посочени с внесения на 19 юни 2009 година обвинителен акт. Както е известно на широката общественост тези обвинения са били повдигнати много преди Иван Славков да се регистрира за участие в парламентарните избори и преди те да бъдат насрочени за 5 юли тази година. Според съдията - докладчик липсват и основанията по чл.25,т.3 от НПК, тъй като регистриран кандидат за народен представител би получил визирания от закона имунитет едва след избирането му за народен представител. Поради всички тези съображения съдът счита, че не е налице законово основание за спиране на наказателното производство по настоящото дело.
Съдът намира, че в хода на досъдебното производство не са допуснати нарушения на процесуалните правила и няма ограничаване на процесуалните права на обвиняемите и техните защитници. След като намери, че са налице основания за насрочване на делото по реда на глава 27 от НПК/ "съкратено съдебно следствие"/, съдът дава възможност на подсъдимите и техните адвокати да уведомят в 7-мо дневен срок съда дали са съгласни делото да се разглежда по този ред.


По отношение на алтернативното искане на защитата на Славков за изменение на мярката за неотклонение на подсъдимия Иван Славков, съдът насрочи открито съдебно заседание за утре, 25 юни 2009 година, от 14,30 часа.

Ключови думи към статията:

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на оптимист
  *****
  Неутрално

  Значи можело и да не се освобождават другарите,заради кандидат-депутатството.

 2. 2 Профил на реалист
  *****
  Неутрално

  Може да може но само от Варненският съд
  Значи е имало вратичка и другите да бъдат съдени но се губят интереси
  Браво на Варненци

 3. 3 Профил на NONA
  *****
  Гневно

  КАК МОЖЕ ДА СЕ МИСЛИ ЗА ОСВОБОЖДАВАНЕ НА ТАКИВА ГАДОВЕ

 4. 4 Профил на И кво от тва?
  *****
  Неутрално

  Поредното насрочено дело - и какво от това? Такива заглавия четеме почти всеки ден през последните предизорни месеци и в месеците преди поредния доклад на ЕК за напредъка на БГ.
  Кога ще започнете да си осъждате тези боклуци? Искаме активни присъди за дълги години в затвора, не високопарни заглавия.

 5. 5 Профил на Кирилов
  *****
  Неутрално

  Кога най-сетне българският народ ще види ефективно осъден бандит ?!?
  Кога ще започнат арестите на останалите на свобода стотина банди в страната ?
  Кога ще настъпи спокойствие по българските улици , градове и села ?
  КОГА ?!?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK