Делото срещу Иван Славков ще продължи през януари

 Преди залавянето си, общинският съветник от ДПС Иван Славков се опита да се укрие първо в Турция, а след това в болница, където беше арестуван. 

© Морски дневник

 Преди залавянето си, общинският съветник от ДПС Иван Славков се опита да се укрие първо в Турция, а след това в болница, където беше арестуван. Наказателното дело срещу престъпната група на общинския съветник от Варна Иван Славков, създадена за наркоразпространение, склоняване към проституция, пране на пари и трафик на хора ще продължи на 25 януари следващата година. Това стана ясно днес, след като Варненският окръжен съд (ВОС) отложи за идната година производството, поради заболяване на единия от 5-мата подсъдими . Въпреки, че съдът бе изпълнил задължението си да назначи служебен защитник на Хаджимихайлов, едва днес, в хода на съдебното заседание стана ясно, че той е бил адвокат и на една от разследваните по дознанието, сключила споразумение след признание за участието си в престъпната група. Заради възникналото противоречие на интереси и пропуска от страна на служебния защитник да информира съда за това, ВОС отложи делото. За случая ще бъде уведомена и дисциплинарната комисия на Адвокатска колегия Варна.


По време на днешното съдебно заседание ВОС остави без уважение и исканията на адвокатите на Славков и на Свилен Николов за изменение на мерките за нотклонението им в по-леки. Аргументите за това решение са високата обществена опасност на престъпната дейност, упражнявана от Славков и съучастниците му твърде дълго. Съдът не получи и никакви допълнителни основания, които да го мотивират да измени мерките за неотклонение на Славков и Николов.


Както вече е известно, бившият президент на ФК"Спартак" във Варна ще бъде съден заедно с Янко Колев, Николай Хаджимихайлов, с Пейчо Пеев и Свилен Николов за създаване на престъпна група през есента на 1996-та година. Другите четирима подсъдими се включвали в дейността й заедно с множество други лица в различни периоди от време до септември 2008-ма година, сочи съдебната справка. Групата работила по обща схема за получаване на пари от организирана проституция във Варна, курортните комплекси и околностите на града. В различни периоди от време ръководно участие в нея е вземал и бившият общински съветник Веселин Данов, който след подписано споразумение с прокуратурата има влязла в сила присъда.
Янко Колев (известен във Варна като "Каратиста") се включил в дейността на организацията през пролетта на 2001 година, като ръководил ударните групи, контролиращи проституиращите жени. От есента на 2003 година Свилен Николов поел задължението да получава от сводниците-посредници, парите спечелени от проституция, да води отчетността на групата и да ги разпределя в йерархичната структура. В края на същата година в престъпната група се включили и подсъдимите Пейчо Пеев и Николай Хаджимихайлов. Първият се занимавал също със събирането на парите, а втория отговарял за отчитането на сумите, спечелени от проституиращите травестити във Варна.


След лятото на 2004 година и преразпределението на пазара на наркотици групировката прибавила към дейността си и търговия с хероин, кокаини амфетамини. През 2005 година престъпната организация наброявала близо 80 души. Част от тях били участници в наказателни бригади, които чрез силови действия събирали парите от престъпната дейност.


През есента на 2007 година при специализирани полицейски операции във Варна и курорта "Златни пясъци" били разкрити част от клубовете, където групата предлагала контролираните от нея проститутки. В хода на разследването срещу престъпната организация от юни 2008-ма до януари 2009 година на различни места край Варна, по пътя за гр.Добрич и селта Каменар, Суворово и Кичево били открити и иззети различни оръжия и боеприпаси, принадлежащи на групировката. След приключване на дознанието и предявяване на обвиненията срещу 24-те установени участници в престъпната група, 19 от тях сключиха споразумения с прокуратурата и съдът одобри различни по размер наказания. Сред тях са общинските съветници от Варна Веселин и Христо Данови, Веселин Жеков, Радослав Калчев, Недялко Цвятков, Александър Цанев и други.


През лятото на този година ВОС отказа да спре наказателното производство спрямо Иван Славков, който беше регистриран кандидат за народен представител от партита "Обединение на българските патриоти". Зад нея стояха високопоставени офицери от Българската армия полицейски началници.

Ключови думи към статията:

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Учуден
    *****
    Неутрално

    Красьо Черния така ли нареди?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK