Без първа награда в конкурса за "Алея първа"

 

© Archive

 Само 0,5 % застрояване на "Алея първа" предвижда проектът на арх. Стефан Добрев, отличен с "втора завишена" награда в конкурса за идеен проект на крайморската алея във Варна, организиран от "Холдинг варна". В конкурса не бе присъдена първа награда. За второто си място, арх. Добрев ще получи 15 хил. лв. След него, с премия от 10 000 лева, се нарежда "Акант ДЗЗД" на арх. Владимир Рачев. Журито присъди и две трети награди, премирани с по 5 000 лева, за арх. Лилия Петрова и "Дизарх" ООД.


"На базата на одобрените проекти ще бъде разработена цялостна концепция за "Алея първа", каза изпълнителният директор на "Холдинг Варна" Ивелина Кънчева-Шабан. Крайморската алея във Варна ще бъде разделена на зони, които ще бъдат проектирани от отличилите се в конкурса. Възможно е холдингът да купи добри идеи и от останалите разработки. Всяка идея, харесана от инвеститора, ще струва 2 000 лева", уточни Шабан.


Арх. Стефан Добрев от 18 години работи и извън страната. Името му нашумя тази година след като той спечели конкурса за проект на пристанище Танжер. В разработката му са предвидени 1400 паркоместа, 450 от които надземни. Проектът за развитие на "Алея първа" предвижда озеленяване, както и пълно укрепване на свлачището, разделящо плажа от варненската Морска градина. Строителството според проекта е ниско – 1-2 етажа, а най-високата предвидена сграда е осем етажен конгресен център. Предвидени са и 12 площада, всеки от които с размери 33 на 33 метра, покрити с тенти, напомнящи ветрила на яхти.


Причината да не бъде присъдена голямата награда е, че нито един от проектите не отговаря в пълна степен на изискванията, обясни арх. Георги Минчев, автор на подробния устройствен план на Приморски парк, който беше член на журито.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK