Без първа награда в конкурса за "Алея първа"

 

© Archive

 Само 0,5 % застрояване на "Алея първа" предвижда проектът на арх. Стефан Добрев, отличен с "втора завишена" награда в конкурса за идеен проект на крайморската алея във Варна, организиран от "Холдинг варна". В конкурса не бе присъдена първа награда. За второто си място, арх. Добрев ще получи 15 хил. лв. След него, с премия от 10 000 лева, се нарежда "Акант ДЗЗД" на арх. Владимир Рачев. Журито присъди и две трети награди, премирани с по 5 000 лева, за арх. Лилия Петрова и "Дизарх" ООД.


"На базата на одобрените проекти ще бъде разработена цялостна концепция за "Алея първа", каза изпълнителният директор на "Холдинг Варна" Ивелина Кънчева-Шабан. Крайморската алея във Варна ще бъде разделена на зони, които ще бъдат проектирани от отличилите се в конкурса. Възможно е холдингът да купи добри идеи и от останалите разработки. Всяка идея, харесана от инвеститора, ще струва 2 000 лева", уточни Шабан.


Арх. Стефан Добрев от 18 години работи и извън страната. Името му нашумя тази година след като той спечели конкурса за проект на пристанище Танжер. В разработката му са предвидени 1400 паркоместа, 450 от които надземни. Проектът за развитие на "Алея първа" предвижда озеленяване, както и пълно укрепване на свлачището, разделящо плажа от варненската Морска градина. Строителството според проекта е ниско – 1-2 етажа, а най-високата предвидена сграда е осем етажен конгресен център. Предвидени са и 12 площада, всеки от които с размери 33 на 33 метра, покрити с тенти, напомнящи ветрила на яхти.


Причината да не бъде присъдена голямата награда е, че нито един от проектите не отговаря в пълна степен на изискванията, обясни арх. Георги Минчев, автор на подробния устройствен план на Приморски парк, който беше член на журито.

Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на разходка
  *****
  Неутрално

  Площади и тенти в морската градина- по алеята... ще има ли място за ПЕШЕХОДЦИ за разходки или ще сложат някое яко мом4е да прави °вижънконтрол° и да не пуска °простосмъртни°.Или някоя ограда, бариера, да пуска само коли.
  Не искаме така.
  Оставете алеята да се разхождаме.

 2. 2 Профил на обикновен
  *****
  Неутрално

  Напишете за едно свястно нещо да са направили ТИМ. Военни мозъци какво да родят?Лошото е че няма кой да ги спре...

 3. 3 Профил на Dedo
  *****
  Неутрално

  само лайна и още лайна измислят

 4. 4 Профил на САС
  *****
  Неутрално

  Бойко каза ли нещо за тази алея или още мълчи и се спотайва като хамстер?

 5. 5 Профил на Lili Kostova
  *****
  Неутрално

  А Варна какво прави срещу тези хора? Мълчи...
  И се оплаква във форумите.
  Ако повече хора се надигнат срещу това - кървава баня ли ще направят военните?
  Ама като си мълчим - ще ни газят. Това е.

 6. 6 Профил на Lili Kostova
  *****
  Неутрално

  А Варна какво прави срещу тези хора? Мълчи...
  И се оплаква във форумите.
  Ако повече хора се надигнат срещу това - кървава баня ли ще направят военните?
  Ама като си мълчим - ще ни газят. Това е.

 7. 7 Профил на ДО РАЗХОДКА
  *****
  Неутрално

  Якото момченце ни е министър председател и не ме интересува кой ще строи АЛЕЯ 1 Варна заслужава по- вече лукс,а Вие си оправете вижъна що се съмнявате в него.

 8. 8 Профил на Неощипана
  *****
  Неутрално

  То Варна няма думата - нея са я взели под аренда цялата, барабар със "свободното" население. Нещата са вързани и всички са доволни.
  Така е в цяла България, мафията и фирмите и ни плащат колкото да не умрем от глад и ние сме доволни и заинтересувани интересите и да са над тези на държавата. Държавата прибира данъците ни и пак ги дава на мафията и всички сме доволни.
  Няма какво да се правим на ощипани ученички!

 9. 9 Профил на до неощипана
  *****
  Неутрално

  защо мислиш,че само Варна ? на този хал сме всички.крепостни сме.

 10. 10 Профил на Неощипана
  *****
  Неутрално

  До коментар [#9]

  "Така е в цяла България" съм написала. Аз примерно съм от Видин и в него няколко бивши ченгета и комунета са окупирали всичко.

 11. 11 Профил на Eh! Varna
  *****
  Неутрално

  "най-високата предвидена сграда е осем етажен конгресен център. Предвидени са и 12 площада, всеки от които с размери 33 на 33 метра, покрити с тенти, напомнящи ветрила на яхти'

  8етажа в Морската градина? тези нормални ли са? защо поне не публикуват снимки на проектите за да може хората сами да преценят кой проект става и кой не. Нека варненци гласуват,а не някаква комисия от "безпристрастни" специалисти.

 12. 12 Профил на Глас народен
  *****
  Разстроено

  Няма ли начин нещо хубаво да си остане така, както е било ,ами трябва всичко да се усере. Хората си пазят парковете и градините от 500 години. Не може от всичко кяр да пада.

 13. 13 Профил на informiran
  *****
  Неутрално

  Едно време крепостните са нямали шанс за спасение . Ние също сме обречени . Да изучим децата си и да ги пуснем да се спсяват по белия свят .поне те да са щастливи !

 14. 14 Профил на Кичево
  *****
  Неутрално

  Обреченият на ТИМ Варна ...безнадежден случай

 15. 15 Профил на Живко
  *****
  Неутрално

  Какво ниско строителство, какъв Конгресен център в Морската? За Бога, оставете Морската на хората, оставете я на мира! Видяхме колко калпави архитекти сте, но какви хора сте вие? Изобщо хора ли сте? Нямате ли милост към децата и към възрастните хора на Варна? Защо им отнемате нищожната възможност да се разхождат спокойно някъде без да виждат противните ви джипове и мазни физиономии? Няма ли кмет този град, няма ли Общински съвет? Всичко ли е купено? Не е ли останал поне един некупен чиновник, обикновен, чист човек, който да страда за бъдещето на хората във Варна? Наистина ли всичко във Варна е изцапано от алчността на супербогатите старшинки и от глупостта на варненските архитекти и общинари? Защо всички се правят, че не знаят, че теренът не е частна държавна собственост, а ИЗКЛЮЧИТЕЛНА ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ? Тоест, че не трябва да има продажба и не трябва да има НИКАКВО строителство!!!

 16. 16 Профил на Дама Гупа
  *****
  Гневно

  Потрисам се от тесногръдието на писалите по-горе!!!
  Защо някой от вас не помисли какво щеше да се случи ако при свличането на земни маси имаше хора в Морската градина или на алеята?!
  Защо не ви дразни кочината, която е там в момента?
  Защо не се огледате в крайбрежните алеи на съседна Гърция и Турция?!
  Робското съзнание е личен проблем, който е добре всеки сам да си реши. Или да продължава да хленчи, че е крепостен селянин. Всъщност крепостните селяни май друго не могат да правят.
  Айде със здраве. И гласувайсе с минус - тъкмо ще преброя селячеството!

 17. 17 Профил на do dama glupa
  *****
  Неутрално

  Дама Глупа, продажният кмет и общински съвет издадоха разрешения за строежи на мутренски къщи в Морската градина. Те са естестевено без канализация, а със септични ями. Именно водата от тези ями предизвика свлачището.
  А помните ли кой спечели конкурса за построяване на стадион "Варна" и къде е сега стадионът?
  Така се случват нещата в тимаджийската губерния.

 18. 18 Профил на хахаха
  *****
  Неутрално

  милиционерите от ТИМ предлгат невероятни удоволствия на варненци - 1400 автомобила по плажната алея - ще бъде удоволствие да слаломираш между джиповете на пияни мутри. За разкош щяли да "насеят" още пластмасова растителност между тентите.

 19. 19 Профил на видял
  *****
  Неутрално

  Колко от вас си направиха труда да присъстват на представянето на проектите?! Което беше публично между другото.
  № 16 е прав. На прасетата им е добре в кочината. "Крепостните" не могат да видят нищо зад оградатата си. А селяните са си обикновени селяни дори да живеят на пъпа на който и да е град.

 20. 20 Профил на Варна
  *****
  Неутрално

  Какъв конкурс за "Алея първа"?
  Реализирането на този проект е нарушение на Закона за Черноморското крайбрежие. Има пълна забрана за строежи в 200-метровата зона откъм морето. Да не казвам и че продажбата на земята е на силно занижени цени.

 21. 21 Профил на Nostradamus
  *****
  Неутрално

  Алея първа през 2019: Бентлита, пласмасова растителност, затворена територия и нито един българин..

 22. 22 Профил на Варна
  *****
  Неутрално

  Защо така Дама Гупа нещо ми звучи като Весито ТИМова от афера

 23. 23 Профил на tim
  *****
  Неутрално

  а за6то ибирахте този кмет 3 поредни пътя???сега какво се оплаквате.нали искахте демокрация, е имате я.каквото избира6,това полу4ава6.

 24. 24 Профил на Varna
  *****
  Неутрално

  Значи правим конкурс, но все пак архитектите не са достатъчно добри.Така всичко е проектирано да се случва максимално непрозрачно.Който иска да участва в играта ще му дадат да проектира нещо си, който не иска да си ходи.А това с плащането на идеите по 2000 лева си е много селско и евтино по нашенски.Говорим за проект за над 100 милиона евро, а идеите се купуват по 1000 евро.

 25. 25 Профил на Varna
  *****
  Неутрално

  Абе вие нормлани ли сте? Нали ревахте цяло лято, че щели да застроят всичко с хотели, ето - ще застроят 0,5% и пак ревете? Някой от всички майстори коментатори да може да каже нещо смислено изобщо?

 26. 26 Профил на ILLI
  *****
  Неутрално

  Страхотен коментар! Чудесе правопис, Живко!

 27. 27 Профил на Smeshnici
  *****
  Неутрално

  Браво, проектът е супер! Ще заприлича на нормален европейски град!

 28. 28 Профил на Варна
  *****
  Неутрално

  До коментар [#25] от "Varna":

  0.5% ама друг път. Това са 5 хотела и още какво? Като сложим и паркингите, май всичко без скатовете ще се застрои.
  Време е сделката да се развали. Мотив: ощетяване на всички варненци и изземване на жизненото пространство на поколония напред в полза на отделни, частни интереси.

 29. 29 Профил на клоун до смешник 27
  *****
  Неутрално

  Ще заприлича, когато колите са на пътя а не на тротоара, и дупките на пътя са по-малко, когато преди да построиш не мислиш само за рушвета, а на тези хора колко свободна площ се полага, когато правосъдието функционира и ТИМ не са бога на който всички се дупят защото дотам сте я докарали в този "европейски град", когато много неща се случат... все пак едва от 1,5 години има ескалатор в града, много голям европеец стана ...бастун такъв.... Ти извън Варна излизал ли си бе?

 30. 30 Профил на Varna
  *****
  Неутрално

  Ние мислим как да стане хубав града а вие тука само се оплаквате!...

 31. 31 Профил на Алчността ще ги погуби
  *****
  Неутрално

  Ясно е, че ще бетонират всичко ... автобуси, хотели, паркинги, конгресен център, площади... ами, че то реално долу няма толкова място, ще трябва и в морето да нагазят!

  А всъщност морето и пясъка в съчетание с естествена растителност са напълно достатъчни за всеки здравомислещ човек. Без коли, без шумни чалгаджийски заведения, без найлонови палми и прочие безумия. Нужно е само да се укрепи ската и да се поддържа чисто. Да се затвори за автомобили и алеята да се ползва само от колоездачи, кънкьори и пешеходци.

 32. 32 Профил на видял и обиколил много
  *****
  Любопитно

  Всъщност има начин да стане нещо хубаво - аранжирани тревни площи, растителност, места за отдих и детски кътове, но от това не се вадят пари. А по отношение на срутищата, преди много време трябваше да се направи терасиране на терена, като се отнеме част от морската градина. Има много варианти нещата да станат истински по европейски, но те не кореспондират с търговските интереси, така че ......?

 33. 33 Профил на Presque parfait
  *****
  Неутрално

  До коментар [#16] от "Дама Гупа":

  Почти едномилионна Варна има ЕДИН парк ( + парка в Аспарухово ). Точка. Няма никакво значение кой и какво иска да строи. Ската не бил част от Морската?! De jure - може би, de facto е част от Моркста. Там повече и тухла не трябва да се сложи.

  Както казва номер 31 : "Нужно е само да се укрепи ската и да се поддържа чисто. Да се затвори за автомобили и алеята да се ползва само от колоездачи, кънкьори и пешеходци."

  Прекарал съм една трета от живта си ( повече от половината съзнателен ) в една държава на запад, смея да твърдя че знам какво е така наречения "Европейски град". Варна се отдалечава с големи стъпки от него, вече 20 години ...

  Но рабира се, важното е да си МНОГО богат, да си над простолюдето, нищо че с всичките се пари, в момета в който стъпиш на улицата си нагазил до ушите в л.... ( с извинение ). Мъка, мъка ...

 34. 34 Профил на do 21
  *****
  Неутрално

  Нострадамос,
  В грешка си човек, с материалното си и духовно обедняване българският народ няма да стане по предвидим и контролируем. В България анархията става все по-реална и набира сила, никой вече не иска да се занимава с нас, дори и руснаците и това на никой нормален човек няма как да му изнася. Такива територии като нашата не ги пипат и оставят хората да си се избиват помежду си, само ги държат да не излизат оттам. Няма такова нещо като роби в 21-век, светът вече е разделен на просветени и непросветени, не е и на държави, ако социалната тенденция в България се запази, ще има богата провинция с много бедни в градовете и земята постепенно ще се изкупи от големи земеделски фондове.

 35. 35 Профил на mtb
  *****
  Неутрално

  "Варна се отдалечава от нормалният европейски град" - факт.
  Причина: Когато не правиш нещо по нормалният начин, последствията са катастрофални. Варна от град с работеща индустрия насила бе превърнат в гето. 98-ма, Г-н 10% заявява на излезлите на улицата работещи варненци, "(Ще се преквалифицирате от инженери, оператори и заварчици на тур-аниматори)", все едно да се преквалифицираш на 40 от каменоделец на зъболекар.
  *Работеща европейска икономика - работеща индустрия -следователно добра материална инфраструктура на която стъпват всички останали отрасли.
  След войната Германия е съсипана, индустриалното сърце на Европа е спряло, това означава пълно икономическо западане на континента, гласува се плана Маршал и Америка излива милиарди за пълното икономическо възтановяване, през най-гладните години германците буквално стигат до това да се хранят с трева.
  Какво правят братята руснаци:
  Първо. Отказват плана Маршал да се осъществи в Източна Европа.
  Второ. Изнасят цялото техническо оборудване от фабриките в Източна Германия и поради липса на компетентност всичко се претопява.
  Трето. Да не говорим за това че обявяват България за победена, въпреки това че ги посрещаме като освободители и им предоставяме цялата си армия.
  Четвърто. Другаря Тодор Живков за техните супер непродуктивни заводи дава целият ни златен резерв.
  Пето. Репресиите в България са най-ужасяващи по размери в цяла Източна Европа, затова в България са останали само селяни и ако има останал един по-интелигентен средата буквално го смачква - и физически и психически.
  Шесто. Създава се цял тоталитарен духовен, политически, икономически и културен елит от доносници. Дори свещенникът на когото отиваш да се изповядаш в църквата е доносник.
  Седмо. Тайно България почти напълно става съветска република, т.е. в момента влиянието на Москава в политическият ни живот е основен фактор.
  Осмо. В България се осъществява ужасяваща трансформация на държавни капитали в частни изцяло по руски модел, който е идиотски като всичко тяхно, което се е доказало с времето.
  Изводите, дали има изобщо инициатива която може да проработи в толкова силно агресивна социална среда, се виждат и с просто око. В България след 89-та всичко става или с бой, или по принуда или от нямане какво да правиш. Няма човек който да прави това което може, от 20 години всичко е от няма на къде.
  А Варна е по-близо до Севастопол отколкото до София.
  Който е на зор да се хваща да работи за идиоти, аз лично предпочитам да мия чинии.

 36. 36 Профил на matematik
  *****
  Неутрално

  Във Варна имате странна математика. На 122 декара градина 0,5% застройка означава 610 кв.м. В тях няма как да вкарате осем етажен конгресен център паркинг за 1000 коли и 13 еднодекарови покрити площада. Освен строителството да е от тесеракти като се развива в четвърто и пето измерение.

 37. 37 Профил на Наташа из Варне
  *****
  Неутрално

  Нужни нам Казина, что бы Варна как Лас Вегас стала. Ето мы русские любим. Надо строить.

 38. 38 Профил на Ольга из Враца
  *****
  Неутрално

  Наташа, твой муж Кирил Йорданов называеться, да?

 39. 39 Профил на mda
  *****
  Неутрално

  Ей ги! Кагебистите веднага захапаха. Във Варна всичко е ясно! Това да си руска подлога звучи гордо. Султана поне не е бил идиот господа офицери! Да сте живи и здрави, и децата ви и внуците ви! И дано помнят сабята на дядо си и да ви псуват в гроба ви.

 40. 40 Профил на D
  *****
  Гневно

  Само вижте кои архитекти са участвали в конкурса.Покажете една хубава сграда направена от тях.А конкурс трябваше да е за облагородяване ,а не за застрояване.Но какво очакваме от хора изпитващи алергии от зеленото,което им е омръзнало по селата и дошли в града да си побетонират малко.

 41. 41 Профил на поручик Галицин
  *****
  Неутрално

  До коментар [#39] от "mda":

  За чем вам нужна чужая земля???

 42. 42 Профил на френската гимназия
  *****
  Неутрално

  До коментар [#33] от "Presque parfait":

  На франсето - BRAVO! Voila- това е варненец!!

 43. 43 Профил на varna
  *****
  Неутрално

  Има нещо сбъркано във Варна
  14.11.2009 20:20
  И по-точно - във варненските медии.
  Вчера няколко варненски медии подписаха и разпространиха декларация, с която отказват да обръщат внимание на действията на изживяващи се като лидери на общественото мнение, по агенция "Черно море". Макар че от текста, публикуван от информационната агенция не става ясно за какво се борят въпросните хора, очевидно проблемът е проектът "Алея Първа". В декларацията варненските журналисти се оплакват, че активисти ги засипвали с декларации, sms-и, дори се посочват случаи на отправяне на заплахи. Дали последното е вярно знаят само активистите и местните журналисти.

  Сама по себе си декларацията е леко странна. Докато не стигнем до финала й: "Ние, журналистите във Варна държим на професионалното си име и няма да занимаваме обществото с дребнотемие и с проблеми, които нямат нищо общо с гражданското общество и с безкористните каузи!"

  Уважаеми варненски колеги, ако бъдещето на един от големите и знакови инфраструктурни проекти в града, чието развитие сте наети да отразявате е "дребнотемие", то какво е важна и голяма тема за вас?

  Друг въпрос, който ми е доста интересен е дали служителите на БНР, БТА и "24 часа" (като големи медии) са стиковали позицията си с ръководителите в София, преди да поставят името им под подобна декларация. Още повече, че и трите медии са подписали Етичния кодекс на българските медии.
  Борислав Кандов/в-к “Капитал”

 44. 44 Профил на varna
  *****
  Неутрално

  Гнусно
  13.11.2009 18:04
  Група колеги от Варна са разпространили декларация срещу няколко активни граждани, които се опитват да направят управлението на Варна малко по-публично. Според информационния сайт “Черно море“, журналистите са Даниела Стойнова - кореспондент на БНР, Мила Едрева и Данаил Войков - кореспонденти на БТА, Юлия Колева - “Медийна компания”, Красимир Делчев - БГНЕС, Искра Сотирова - в. “24 часа”, Ана Павлова - “Днес+”, главният редактор на в. “Черно море” Хари Касабов и Елица Виденова - телевизия “Черно море”.

  Цитат от декларацията: “Категорично заявяваме,че ще бойкотираме изявите на тези хора, въпреки че по принцип подкрепяме всички смислени прояви на гражданското общество. Такива организатори на неадекватни “активности” обаче маргинализират и обезсмислят истински стойностните и естествени протести, които са израз на смелост и непримиримост към всяка несправедливост. Не можем и да не си зададем въпроса кой издържа тези “защитници” на истината,които по цял ден обикалят институции и пресконференции, кой финансира провеждането на брифинги, митинги и граждански неподчинения?! Ние, журналистите във Варна държим на професионалното си име и няма да занимаваме обществото с дребнотемие и с проблеми, които нямат нищо общо с гражданското общество и с безкористните каузи!”

  Подобни въпроси задаваха ченгетата по време на протестите преди 20 години. Познат стил.

  Групата граждани водят дела срещу община Варна и Областния управител, за да направят публични Общия устройствен план на града и сделката с онези 118 дка от Морската градина.

  Дано колегите да са били принудени от шефовете си да направят това. В противен случай, картината изглежда много гнусна - Журналисти публично се отказват от професията си. Вече не знам какво да отговарям, когато някой попита за професията ми.
  Иван Бедров/ ivanbedrov.com

 45. 45 Профил на Габриела
  *****
  Гневно

  На кой са варненските медии :

  вестник "Черно море" - собственост на ТИМ
  вестник "Народно дело" - собственост на Борислав Гуцанов (БСП)

  телевизия "МСАТ" - собственост на ТИМ
  телевизия "Черно море" - собственост на Община Варна, управител Неделчо Михайлов, председател на партия "Нашия град" - партия проТИМ

  радио "АЛФА Радио" - собственост на ТИМ

  Аз съм от Варна и тези медии въобще не ги чета или слушам. Какво можеш да научиш от тях след като са контролирани от ТИМ и Борислав Гуцанов ?

  Единствения що годе свестен вестник във Варна е в-к "ПОЗВЪНЕТЕ" - вестник с обяви, но има и ръбрика новини от Варна. Слабо ниво, но като няма друго.....

 46. 46 Профил на varna
  *****
  Неутрално

  Именно това става ясно от въпросната декларация.
  Нещата излизат извън контрол и ТИМ губят почва под краката си...

 47. 47 Профил на бухалката
  *****
  Разстроено

  рано спряхме бизнеса

 48. 48 Профил на френската гимназия
  *****
  Разстроено

  каква прекрасна беше Варна когато Френската гимназия беше на ул."Караджа"!!! Ама нямаше толкова селяни нито в града, нито толкова бандити в управлението, нищо че беще "Соц", ред имаше - какво че сега имало демокрация-СЛОБОДИЯ има ,не демокрация...

 49. 49 Профил на ред,законност и справедливост
  *****
  Гневно

  До коментар [#45] от "Габриела":

  Тоз "сладур"-Гуцанката- той какво все още си няма???-НАРОДНАТА ЛЮБОВ!!!!!

 50. 50 Профил на Дора Бабе
  *****
  Разстроено

  До коментар [#44] от "varna":

  Че г-жа Елица Виденова-тя не пишеше ли там някакви любовно-сантиментални стихчета, че ги и представяще,издаваше,кога и тя????ДА МУ СЕ НЕ ВИДИ, НИЙ СПИМ!!!!!!!!

 51. 51 Профил на РЭС
  *****
  Неутрално

  До коментар [#45] от "Габриела":

  ТИМ и Борислав Гуцанов ? Пак ли??ДОКОГА........

 52. 52 Профил на дядо Иван
  *****
  Гневно

  До коментар [#44] от "varna":

  МИСКИНИ !!!!

 53. 53 Профил на izvika me nevoljata
  *****
  Неутрално

  Колко от Вас ,като се случи ще доидат на протеста?само с подписчета не става..
  -На приказки всички сме силни!

 54. 54 Профил на партизан
  *****
  Неутрално

  До коментар [#20] от "Варна":

  "Има пълна забрана за строежи в 200-метровата зона откъм морето."И кой, кой ще ги спре, кой ще спази забраната, нима има ненарушен закон в България или наказан някой за нарушения, искам да кажа- за ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА !!!! Само на 9-ти септември е имало изпълнени присъди без съд, а тези, които са изпълнявали тези УБИЙСТВА и до сега поколенията им грабят...като партизани от мандри !!!

 55. 55 Профил на млада варненка-ветеранка
  *****
  Гневно

  До коментар [#16] от "Дама Гупа":

  Госпожо "Дама Гупа", всичко което си писала е вярно, но то е и умишлено изоставено, питай майка си или някой ,който през 60-те и 70-те от 20-ти век!има живи, аз съм още дори млада!!! каква морска градина имахме-и "Паркове и градини" всяка сутрин почистваха алеите, а пясъка на плажа го пресяваха вечер с машини - нищо не знаете, може би само една младост имате и...унижожен град и природа, жал ми е за всички деца, които стъпват в кучешките лайна в градината, а само там да беше...В Сингапур / най-развитата икономически страна в Югоизточна Азия, с процъфтяваща индустрия — корабостроене, електроника, електротехника, мощна нефто-химическа промишленост, една от най-гъсто населените страни в света (6489д/кв.км). разнородно етнически - китайци (77%), малайци (14%), индийци (7%).и 2% с европейци, японци и други народности- нека там куче се изсере, ще ти пресъхне банковата сметка от глобата !!!
  Та конкурса за Първа- той чака НЯКОГО, който още не си е уредил сметките, ще се размирише, повярвай ми...

 56. 56 Профил на oh !
  *****
  Гневно

  До коментар [#19] от "видял":

  "Видял" или "Ял и пил" с тия ... или и ти си от тия...????

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK