Незаконното рибарско селище в Бургас ще бъде съборено

 Ченгене скеле - незаконното рибарско селище в Бургас.

© Морски дневник

 Ченгене скеле - незаконното рибарско селище в Бургас.Стотици незаконно изградени къщи в т.нар. Рибарско селище в залива Ченегене скеле край Бургас не подлежат на узаконяване. Това съобщи главният архитект на Бургас Веселина Илиева. На база на постановените откази за узаконяване, издадени индивидуално за всеки незаконен строеж, те ще бъдат премахнати в най-скоро време, информира още Илиева. Процедурата, която е вече към своя край е започнала още през 2005 г., когато Община Бургас е предала на Регионалната дирекция Национален строителен контрол (РДНСК) списък със сгради в този район, построени без необходимите документи. Голяма част от тях са строени върху заграбени общински и държавни земи и горски фонд.


ДНСК вече е издала заповеди за премахване на 257 строежа от Рибарското селище. Почти всичките заповедиса обжалвани от собствениците пред Административния съд в Бургас и Висшия административен съд.


Повечето предписания на инспекцията са потвърдени и обектите подлежат безусловно на събаряне, каза Илиева. РДСНК е започнала посещения на място, описване актуалното състояние на строежа, има ли доброволно изпълнение на предписанята за събаряне и т.н. Цялата информация се изпраща до ДНСК, откъдето трябва да бъде определена конкретна дата и час за изпълнение на принудителното събаряне. То ще бъде извършено от фирма, избрана по .Собствениците ще бъдат уведомени колко ще струва събарянето, а средствата ще бъдат събирани по надлежен ред от Агенцията за ържавни вземания. РДСНК взима отношение само по строежите - т.е. масивните постройки. Бунгала, бараки и дървени постройки, които имат характер на временни обекти са от компетенцията на Община Бургас, която ще се произнесе за тяхната съдба.
В хода на проверките е установено, че прилежащите комуникации – ВиК и електроснабдяване до всяка една къща, също са изградени без строителни книжа. цялото селищеВъв всяка заповед за премахване е указано да бъде прекъснато и водоснабдяването. Единственият доставчик на електроенергия - ЕВН отдавна е алармирана от РДСНК за съществуващия проблем. Доколкото знаем, ЕВН е решила да прекъсне електричеството на незаконното селище на 8-ми декември. Датата е определена от фирмата и РДНСК няма никакво отношение по това мероприятие.


Промяна в политиката по премахване на незаконните обекти нямаОбщина Бургас постъпки за образуване на законно селище с рибарски статут, около изградения канал и рибарски пристан в Ченегене скеле. Това е залегнало и в новия проект за Оа града. Няма как обаче, според тези единствено възможни процедури, да бъдат узаконени съществуващите строежи, правени през годините в нарушение на законите на Република България. Законът забранява изменение на стройствени планове, с включване в тях на вече реализирано незаконно строителство.

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Аз
  *****
  Неутрално

  Я да видим сега дали законите важат за всички и се спазват безусловно ....

 2. 2 Профил на чинко ди маре
  *****
  Неутрално

  Всичко далеч от морето е прованс

 3. 3 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 798 Весело

  То май доста вече се узакониха - имаше някакво законче там, че колко години като седи и не се събори и остава! Да не говорим, че те тези които ги постоиха ги продадоха на други И все пак това ще е невероятна за българските мащаби проява на държавност и лично на мен ми вдъхва някаква надежда, че все пак е възможно освен "платената" да има и друга някаква справедливост! Все пак да не избързвам с радостта, чакам да видя точно как ще се развият събитията! Новия кмет показа, че има воля и изрина циганските гета - сега остана и боаташите да им ги изринат! Да живее България и държавността!

 4. 4 Профил на Fobos
  Fobos
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Моля, авторът да си пооправи текста в края, че нещо смисълът съвсем му се е изгубил.
  Рибарското селище е доста живописно, само по себе си - типична България - всеки си е правил каквото му хрумне - без стил, без вкус, без ред...
  Събарянето на цялата тази какофония е нужно, а пък като се узкони възможността за строеж, нека който иска от рибарите с предимство пак да си построи нещо различно от хамбар или кучешка колибка..

  Fobos
 5. 5 Профил на Хесапов
  *****
  Гневно

  Срамота! Това е една от атракциите на Бургас и да бъде съсипана!

 6. 6 Профил на ха!
  *****
  Любопитно

  Щом е незаконно да се събори.

  Но да попитам с незаконните хотели по черноморието какво ще правим? Ако са незаконни да се събарят! Ако са изградени със съмнителни пари (които не могат да се докажат) да станат собственост на държавата!

 7. 7 Профил на Jah
  *****
  Весело

  Просто някой иска да си построи хотелче там и за това държавата е ртешила да се намеси. От толкова години го има това селище там, как сега изведнъж след толкова време решиха да се задействат. Струва ми се че пак някоя заменка ще се случи. Държавата ще придобие 5 декара вертикални скали някъде а някой ще получи супер атрактивен имот.

  Да са живи и здрави всички. От здраве и щастие да не се отърват, и роднините им също>

 8. 8 Профил на SIDDHARTHA
  *****
  Неутрално

  До коментар [#6] от "ха!":

  То тогаз бугарите требе да одим без пари на море

  о си4ки средства са недоказуеми :P

 9. 9 Профил на Тасо
  *****
  Гневно

  Поредната глупост на администрацията Ами туристите това искат Цветен хаос Подредени лъскавини си имат у тях Трябва им дивото нестандарното Пак вместо да създаваме ще рушим Това е орисията на тази държава

 10. 10 Профил на Манго шитка вмирисана цаца
  *****
  Неутрално

  Започва да ми харесва промяната в Бургас.
  Първо събориха част от незаконното циганско гето, сега продължават с нещо "несъбораемо" по представите на 20-годишния следкомунистически преход, надявам се да последват и още хубави неща.

  Циганията не може да продължава вечно, особено след като мангалите са се сизселили на друго място.

 11. 11 Профил на bulgarin
  *****
  Неутрално

  Бургас ще стане най-добрият град за живеене в БГ - наистина, а не като набедената Варна - ТИМ сити.

 12. 12 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Защо не показвате снимки на незаконните постройки? Тези на снимката са в "канала" и сигурно са законни !

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 13. 13 Профил на Барба Яне
  *****
  Любопитно

  А ,бе там се направиха незаконни палати на отговорни администратори.Дали ,ще ги бутнете с багера и ли пак ще бутнете не "мучо"бараката ище му потопите лодката????

 14. 14 Профил на Барба Яне
  *****
  Любопитно

  А ,бе там се направиха незаконни палати на отговорни администратори.Дали ,ще ги бутнете с багера и ли пак ще бутнете не "мучо"бараката ище му потопите лодката????

 15. 15 Профил на Mister Clean
  *****
  Неутрално

  "Промяна в политиката по премахване на незаконните обекти нямаОбщина Бургас постъпки за образуване на законно селище с рибарски статут, около изградения канал и рибарски пристан в Ченегене скеле. Това е залегнало и в новия проект за Оа града"
  Нещо не разбрах текста!!
  А иначе събарянето е прекрасна идея. Българите обичаме да псуваме ония дето крадят и нарушават законите, ама нещем сами да се движим по закона. София е мръсна - крещи пушача дето на един метър от кошчето на спирката хвърля фаса си в краката си. Искаме променена България, ама ако може законността да започне от другите!

 16. 16 Профил на От Бургас
  *****
  Неутрално

  Ще стане както с циганските къщи, бутнаха на 2 места по20 къщи общо един декар място се освободи. По новините изглеждаше, че едва ли не всичките са бутнати.
  Сега ще бутнат 10 къщи и то на рибари а палатите на свързаните с властта ще останат.

 17. 17 Профил на .
  *****
  Весело

  тея рибарски селища са много готини... лятото на верандата на една такава барачка - сафридец,биричка..преди това доматки и ракийка ...

 18. 18 Профил на VaKY
  VaKY
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Но се чудя:
  Защо не изпосъборят нелегалните хотели, защо не им проверят парите, защо не ги накарат да си плащат данъците, защо ще им държат неказонните пристанищя за яхти, защо не могат да се преборат с една елементарна простотия каквото е събирането на такси за плажовете? Един ходи за гъби с пушка, друг реже дървета, трети въобще не се съобразява със защитени паркове, сега ще имитраме дейност като съборим 10 къщи на рибари...

  Pro bono publicum with a bit more gusto
 19. 19 Профил на Bogomil Kostoff AVRAMOV-HEMY
  *****
  Неутрално

  СТИГА СТЕ ОТЧИТАЛИ ДЕЙНОСТИ - ОСТАВЕТЕ ТРУДОВИЯТ НАРОД НА СПОКОЙСТВИЕ - ЧЕ ВИ ПОТРЕБЕ!

 20. 20 Профил на Киризко
  *****
  Неутрално

  В България правда няма има демократичен съд с лъскави чиновници ,ненапразно Андрешко е вече отрицателен герой

 21. 21 Профил на ГНевен
  *****
  Неутрално

  А защо общината не събори незаконната постройка на издигната на тротоара на кръстовището на ул. Фердинадова и ул. (Христо Ботев от мафиота-адвокатседесар Васил Краев ?! Къде по-лесно и безопасно е да се събарят рибарски хижи и къщи !

 22. 22 Профил на Някой си
  *****
  Гневно

  Абе Хесапов?Какви актрации?Канала плува в фекалии/лайна/?
  Чиста цигания!

 23. 23 Профил на усксу
  *****
  Неутрално

  Винаги ми е бил гнусен Бургас и като визия и като хора,изобщо това е град който НИКОГА АМА НИКОГА не искам да посещавам повече! Причината аз си я знам защо...Какви промени има в Бургас,един ...УЙ има това е промяната.

 24. 24 Профил на do усксу
  *****
  Неутрално

  Сигурно те е шибал някой циганин от Бургас и още ходиш разкрачен.

 25. 25 Профил на ГНевен
  *****
  Неутрално

  Впечатлен съм от упоритостта, с която рубриката "Морски" се старае да внуши, че в Бургас всичко е незаконно и предстоят местни "апокалипсиси" - в материала на три места са дадени съобщения за едно и също нещо - събарянето на рибарското селище. Между другото, днес на Панира на книгата в НДК видях творба с наименование "Бандитската Варна" (не успях обаче да видя автора й, за съжаление !). Много точно заглавие, за справедливостта на което говорят множество от мненията на ВАРНЕНСКИ форумци в рубриката "Морски".

 26. 26 Профил на варненка за Бургас
  *****
  Разстроено

  До коментар [#11] от "bulgarin"
  Прекарах най-хубавите години от живота си в Бургас, ул"В.Априлов"4, учех в у-ще "Кирил и методий,тогава града беше без тези безумни квартали, които напълниха всички големи градове - прекрасни спомени за цял живот, а съм варненка, наистина Варна е мафиотски град - като почнеш от 3 мандатния кмет на БСП и трибуквената групировка ТИМ, на която той служи и на която всички се кланят !Бургазлии, не се давайте, вие сте по-качествени хора от варненци !Поздрави !!!

 27. 27 Профил на bulgarin do варненка за Бургас
  *****
  Неутрално

  Благодаря ти за хубавите думи!
  Бургазлия съм по рождение, но доста години преживях във Варна. Там служих във флота, после следвах пак там. Тогава Варна беше наистина хубав град! След това се преместих със семейството ми да живея там, заради отровите на Нефтохима. Сега вече съм на хиляди километри от България, но по два пъти годишно си идвам, там са ми приятелите и спомените. Все още не съм загубил надежда, че някой ден и България ще стане една добра за живеене страна!

 28. 28 Профил на :(
  *****
  Разстроено

  Какво ви пречат чуждите вили?Това рибарско селище е на много години.И хиляди обещаваха да ни озаконят,защо не ни събориха на основи?Така нямаше да се изгради рибарското селище.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK