Несeбър и "Феста холдинг" започнаха нови преговори за строителството на делфинариум

Несeбър и "Феста холдинг" започнаха нови преговори за строителството на делфинариум

© Морски дневникОбщинският съвет на Несебър  е дал днес ход на нова процедура за решаване на казуса с терена от почти 20 дка в старата част на града, върху който "Феста холдинг" възнамерява да построи делфинариум. Това съобщи Атанас Терзиев, съветник от партия "Дела". По думите му, на днешното заседание  е било решено, да бъде изработен подробен устройствен план на терена, след което на "Феста" да бъде предложена замяната му за друг с големина 12,253 дка, но в новата част на града.  На кмета на Несебър Николай Димитров е възложено да изработи и проект на споразумение за окончателната продажба на имота в старата градска част на холдинга, както и да възложи изработването на актуални оценки на двата терена.


"Въпреки, че "Феста холдинг" е платила около 2 млн. евро за терена, отвоюван от морето в стария Несебър, сделката така и не е била финализирана от бившия кмет на града Николай Трифонов", каза Терзиев. Това според него означава, че на практика "Феста" все още не е собственик на имота, тъй като между компанията и общината съществува единствено  предварително споразумение.


"Изпълненото на взетите днес решения ще сложи точка на дългогодишния спор ще има ли делфинариум в Несебър. Замяната е единственото разумно решение", каза и кметът на Несебър Николай Димитров. Приключиха и проверките на прокуратурата, предизвикани от обвиненията, че евентуалната замяна ще накърни обществения интерес. Според заключението,  тя по никакъв начин не влиза в противоречие с интересите на общината и българското законодателство", уточни той.
Преди около две години общинската администрация в града  опита едностранно да прекрати договора за продажбата, но процедурата бе отхвърлена от съда. Така се стигна и до компромисното решение, теренът на брега в старата част на Несебър да бъде заменен за друг, по-голям в непосредствена близост до хотел "Феста панорама" в новата градска част. През юни т.г. местната администрация предложи на общинския съвет да гласува замяната, но проектът за решение бе отхвърлен от съветниците Николина Тодорова, Константин Гюнчаков и Атанас Терзиев от местната партия "Дела". Аргументът им тогава бе, че замяната е неравностойна и с нея ще бъде ощетен бюджетът на общината. Едно от предложенията на тримата тогава, бе казусът да бъде решен, като се върнат парите на "Феста холдинг". "Тази идея, разбира се бе отхвърлена, каза Атанас Терзиев. Сега обаче, от неофициални разговори с представителите на компанията разбирам, че те вече са склонни сумата да им бъде възстановена и така да бъде сложен край на цялата история".


В средата на лятото т.г. в официално писмо до кмета на Несбър и Общинския съвет от "Феста" обявиха, че се отказват от по-нататъшните преговори за замяна  и декларираха намерението си да започнат изграждането на делфинариума в стария град според първоначалните си проекти. Писмото бе придружено от официална нотариална покана до общината за незабавно встъпване в правата им на собственик на парцела. Друга идея на "Феста холдинг" бе делфинариумът да бъде изграден в Поморие. По-късно обаче преговорите бяха възобновени.


На днешното си заседание общинските съветници в Несебър не са определили срок за изработването на ПУП и оценка на двата имота, обект на сделката. Според съветници обаче, това може да стане най-късно до средата на февруари.

Ключови думи към статията:

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Marfi
  Marfi
  Рейтинг: 1004 Неутрално
 2. 2 Профил на Гюпчанов
  *****
  Неутрално

  Гюнчаков ? Казва се Гюпчанов!

 3. 3 Профил на SSBR
  *****
  Неутрално

  ако ще е като на гагаузите делфинариума...по добре да него правят.... няма да се излагаме ...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK