Втори свидетел срещу Иван Славков се отказа от показанията си

Иван Славков по време на задържането му във Варненската болница "Св. Анна" през есента на 2008г.

© Морски дневник

Иван Славков по време на задържането му във Варненската болница "Св. Анна" през есента на 2008г.Втори свидетел по делото срещу варненския общински съветник Иван Славков се отказа от показанията си в рамките на по-малко от месец. Вчера Красимир Кирилов, известен с прякора си Дългия, обяви пред съда, че проститутките във Варна са контролирани от Веселин Жеков, а не от Иван Славков. Така той на практика се отметна от първоначалните си показания, дадени на 5 ноември м.г. и неочаквано застана срещу "началника" си. Дългия заяви също, че е подписал споразумение с прокуратурата по съвет на адвоката си Павел Димитров, лидер на варненската организация на ГЕРБ и народен представител. Той заяви също, че натиск му е оказван и от прокурор Стефка Якомова, която му е казала, че ако не се разпише под определени показания, няма да получи споразумение с прокуратурата.


На 5 март една от свидетелките по делото срещу Иван Славков - Мирослава Стайкова, също заяви, че не си спомня какви показания е дала по-рано. След като съдът прочете стенограмата от показанията й, дадени при задържането й през 2008-а, тя обяви, че част от тях са направени под натиск.


Красимир Кирилов беше арестуван през лятото на 2008 г. Той беше един от 19-те обвиняеми, по т.нар. мегадознание във Варна, по което като за организиране на престъпна група, пране на пари, склоняване към проституция и търговия с наркотици бяха привлечени и варненските общински съветници Иван Славков и Веселин и Христо Данови.
"Подписах показания, че съм бил пращан от Иван Славков в някакво село да агитирам за изборите, но не е вярно. Изобщо не съм ходил в никакви села. Адвокатът ми Павел Димитров ме посъветва да призная, за да получа по-малка присъда. Прокурорът ме заплаши, че ако не подпиша показанията си няма да има споразумение", обясни пред съдиите вчера Красимир Кирилов.


Той заяви също, че изобщо не е познавал Иван Славков и по тази причина не е могъл да изпълнява негови поръчки за агитация в полза на ДПС. Дългият заяви също, че от 7 години работи като охранител и шофьор на Жеков ."Той е началник на проститутките във Варна", заяви директно Красимир Кирилов.


По време на ареста си през миналата година Кирилов на няколко пъти предизвика скандали в хода на делото. В първия случай срещу него беше получено оплакване, че е заплашвал друг свидетел и го е предупреждавал за внимава, какво говори. Намерени бяха и заплашителни писма до свидетеля по същия процес. По-късно графологичните експертизи доказаха, че те са писани от Дългия. 

Ключови думи към статията:

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ПОДКУПЕН
  *****
  Любопитно

  Пак със много пари са го купили , това е България.

 2. 2 Профил на a3
  *****
  Неутрално

  а защо не му пратят данъчните? и им обещаят 1/3 от скритите собствености на г-н славков да им се разпредели като премия. да видим с какви пари ще купува свидетели....

 3. 3 Профил на S.
  *****
  Неутрално

  Докога ще гледаме този цирк...да се повтаря отоново и отново?

  Докога ще има "ние ги хващаме, те ги пускат"?

  Ами като се е отметнал от показанията си да го подведат под отговорност за даване на лъжливи показания и да си е.е майката.

  Тия хора съвсем взеха да си правят ташак с правосъдието - то верно че законите пълни с дупки, ама все пак. Така какво излиза - че човек може да говори глупости за да отърве кожата, а после да се отмята. Съответно при отпадането на показанията, заловените "едри риби" и те биват оневинявани поради липса на доказателства. Грабил, колил, бесил, държал бардак - и айде липса на доказателства...

 4. 4 Профил на Как няма да се откаже...
  *****
  Весело

  като знае , че после ще играе дървото...)))

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 6. 6 Профил на Извънреден съд
  *****
  Неутрално

  Прокурор иска извънредни съдилища за мафията


  Убеден съм, че трябва да има извънредно законодателство и специализирани съдилища за организирани престъпни групи, смята Марио Стоянов, шеф на отдел „Противодействие на организираната престъпност” във Върховна касационна прокуратура. Специализирано законодателство за противодействие на организираната престъпност има навсякъде по света, посочи той и даде за пример закона "Рико" в САЩ и „Закона на покаялия се” в Италия. Тези специални закони предвиждат значително облекчени процедури и дават много по-големи законодателни възможности на прокуратурата. Това е свързано и със съществуването на специализиран съд. Ако съдът се окаже неподготвен за едно сериозно дело, така се обезсмисля предварителната работа на специализираните служби. Съдът е съставен от хора и е човешко те да се уплашат, когато разглеждат дела срещу организирани престъпни групи, каза прокурорът

  Стоянов смята, че именно при борбата с организираната престъпност съдът трябва да е по-компетентен и по-квалифициран. В окръжните съдилища вече се създават специализирани наказателни състави, което е първата необходима стъпка. Генералното решаване на проблема обаче може да стане само с промяна на конституцията - иначе не може да има извънредни съдилища.

 7. 7 Профил на SLD
  *****
  Неутрално

  Тиквата е успешен министър - председател .

 8. 8 Профил на Krez
  *****
  Гневно

  Ами в държавата на мутрите сме и не са се променили нещата въобще. За разлика от неаполитанската мафия, нашите имат обществени постове направо и не се свенят нито да ги заемат директно, като оръжие за престъпленията си, нито да си правят мръсотиите в съда...
  Това е печалната истина... ние сме БРУТАЛНА мафиотска държава и то не на уличната мафия а на тази с обществените поръчки и злоупотребите с държавни пари от топ политици и общественици.

 9. 9 Профил на питам
  *****
  Неутрално

  Ще го съдят ли за лъжесвидетелство?

 10. 10 Профил на Смех
  *****
  Гневно

  Хе-хе, наивникът аз си помислих, че Батето е турен на подсъдимата скамейка. Нанайси.

 11. 11 Профил на taka
  *****
  Разстроено

  Желязото се кове докато е горещо господа......

 12. 12 Профил на VB
  *****
  Неутрално
 13. 13 Профил на 52
  *****
  Неутрално

  Аз пък смятам ,че Павел Димитров и ГЕРБ са платили за да направят първоначалните признания,те отдавна е борят да сменят мнозинството в ОС както се вижда и от последвалия арест на председателя на ОС,не че И.Савков е цвете.

 14. 14 Профил на впечатлен
  *****
  Любопитно

  Ц-ц, Батето много подмладен в последно време.

 15. 15 Профил на afera.bg
  *****
  Неутрално

  Както още преди месеци afera.bg писа, едно от главните задкулисни лица в разследването по „мега” дознанието във Варна бе адвокатът на боса на нарко-групировката „Фирмата” Веско Жеков – Павел Димитров.
  Павел Димитров е председател на ГЕРБ – Варна, депутат, както и твърде близък до Цветан Цветанов. Освен това Павел Димитров бе човекът, до който се бе впил директора на ОДП – Варна комисар Митко Димитров, назначен като такъв от тогавашния „най-прекрасен министър на МВР за него” Румен Петков.
  Днес пред съда застана Красимир Кирилов – Красьо Дългия, който взриви с показанията си не само „мега” процеса, но и политическия пъзел във Варна. Без дори да подозира.
  Красьо Дългия, който бе арестуван през май 2008 година, пролежа в ареста година и сключи споразумение с прокуратурата, бе свидетел на прокуратурата по „мега” процеса срещу Иван Славков и останалите четирима обвиняеми.
  Afera.bg още преди месеци писа, че емисари на Веско Жеков непрекъснато притискаха Красьо Дългия в ареста за да дава „поръчкови показания” срещу Иван Славков, а посредник на ченгеджийската врътка бе адвокат Павел Димитров.
  Днес Красьо каза цялата истина в съда.
  На 5 ноември 2008 година Красьо дава показания по „мега” дознанието, донесени му написани предварително от адвоката на нарко-боса Веско Жеков – Павел Димитров. В показанията е написано, че Иван Славков е онзи, който баш-мафиота, като на всичкото отгоре председателят на ГЕРБ – Варна Павел Димитров притиснал Красьо Дългия да подпише показания ,че бил изпратен от Иван Славков в близко село до Варна за да агитира за ДПС.
  Дългия каза пред съда, че показанията по „мега” дознанието са неистински, тъй като е накаран да ги подпише под пхисихочески и физически тормоз. Той каза и, че „мега” прокурорката Стефка Якимова го е заплашвала, че ако не подпише поръчковите скалъпени показания, Красьо няма да получи споразумение с прокуратурата. На въпрос защо ги е подписал, Дългия отговори, че след като е лежал една година в ареста и е бил мачкан, е нямал друг изход.
  Красьо Дългия каза и, че онова, което го е карал да пописва като показания Павел Димитров, е било сътворено от наркобоса Веско Жеков.
  Дългия каза, че е бил охрана на Жеков и е виждал ежедневно у тях оръжие, - пушки, автомати, пистолети. В „мега” дознанието има такива данни и за канал за оръжие, покровителстван от Жеков, за който отдавна писа afera.bg, но прокуратурата услужливо за Жеков напълно го проспа.
  Дългия разказа и това, че Жеков е шмъркал „много”.
  Красьо бе категоричен, че истинският бос на проституцията във Варна се казва Веско Жеков, а не Иван Славков!
  Това се случи за ужас на „мега” прокурорите, които почти изпаднаха в истерия, тъй като в продължение на цялото „мега” дознание правеха неистови опити да спасят Веско Жеков и да прехвърлят цялата му мафиотска дейност върху главата на Иван Слаков.
  Съдията също загуби контрол от това, което се случва и от името на Павел Димитров, и не прие нито едно от исканията на защитата, като че влезе в ролята и той на прокурор. Очевидно като се чуе във варненския съд някакво име, свързано с властта, и всички загубват ума и дума.
  Смачканата истина за мафиотския начин, с който се е водело „мега” дознанието, за която алармира от година и половина afera.bg, започва да лъсва лека по-лека.
  Друг свидетел, Стилиян –Котката, човек на Веско Жеков, очаквано говореше против Иван Славков. Спецо-перативни източници обаче са засекли, че някои от свидетелите, гравитиращи около Жеков, вече са получили пари за да дават „правилни показания”, а и още нещо – обещания да бъдат включени в лятна схема на проституцията. Вече на този пазар остана само Жеков, след прибирането на Близнаците, а полицията и прокуратурата отглежда Жеков от години като че ли е в детската градина.
  Докато Красьо Дългия каза истина в съда, депутатът от ГЕРБ Павел Димитров реди ново мнозинство в Общинския съвет във Варна. След като по политически начин няколко пъти ГЕРБ не успя да го направи в морската столица, на тяхно събрание, водеща фигура в града оповести, че „този град трябва да се превземе силово”.
  Последва ареста на председателят на Общинския съвет – Варна Борислав Гуцанов и белезниците наредиха пасианса за Павел Димитров. Той от задкулисието на мафията като адвокат, сега прави договорки в задкулисието на местния парламент.
  Скандално като факт е и това, че Павел Димитров обсъжда тези маньоври и с директора на ОДП – Варна комисар Митко Димитров, който иначе би трябвало да е деполитизиран.

  Красимир Кирилов Георгиев:

  „Признах се за виновен понеже реших, че няма за какво да се боря. Имаше псевдосвидетели, аз тогава исках да говоря за себе си. В този процес много хора са намесени, които не познавам. Адвокат ми беше Павел Димитров, който ми каза да потвьрдя това, което са говорили преди мен. Дали сьм потвьрдил истини или неистини, тогава не мислех. Бях в ареста, много неща се изписаха и тогава реших да говоря каквото ми кажат и да минавам по реда. Не си спомням какво сьм говорил. Беше ми предложено да дам показания срещу други хора и по-специално Иван Славков за да направя споразумение. Беше ми казано от прокурор Якимова и потвьрдено от адвокат Павел Димитров, че ако не дам показания срещу Иван Славков няма да направя споразумение. Не знаех какво става навьн, докато бях в ареста.
  Навремето бях охрана на Веско Жеков. Познавам го от 5-6 години, бях му лична охрана, возех се в колата му и пиехме кафе. За периода, през който работех при Жеков разбрах, че се занимава с проституция.
  Той е шеф на проституцията. Познавам Янко Колев от сьщото време. Не сме работили заедно. Познавам Иван славков покрай Веско Жеков, но не знам какви са им отношенията. Преди 2-3 години Жеков се занимаваше с наркотици.
  Жеков ми е предлагал да се занимавам с тези работи, с наркотици. Нещата не бяха конкретни и не се получиха. Тогава ми предложи да сьбирам парите и да ги давам лично на него. Когато ми е казвано от него сьм плащал на охрани и разни други хора, изпьлняващи разни дльжности.
  Не сьм се срещал с Иван Славков. Не е имало повод.
  Не знам какви са били отношенията между Жеков и Янко Колев, понеже Жеков си беше шефа, може да е имало конфликт.
  Познавам Близнаците. Заедно разпространявахме наркотици. Те заедно с Веско Жеков дьржаха проституцията. С Найка сме семейни приятели от много години.
  За Жеков се говори, че той рьководи нещата - проституцията. Той се разпореждаше и му се подчиняваха всички в самата група. Аз бях далече от нещата. Там бяха Близнаците, бяха самостоятелни. Може да са отчитали на Жеков или си деляха парите с Жеков.
  Един единствен пьт сьм давал показания,но преди и след тях сьм бил посещаван в ареста и затвора от дознател. Самият Веско Жеков ми е казвал да не го замесвам. Бях разпитван тук в прокуратурата. На разпита присьства адвокат Павел Димитров. Той ми каза да говоря срещу Иван Славков с цел да получа по-леко наказание. Тогава реших да се доверя на адвоката. Знам,че Иван Славков се занимава само сьс законна дейност и политика.
  За Веско Жеков работех от 2005 до 2008 в организацията за наркотици. Бяхме на едно ниво с Близнаците. Те си бяха самостоятелни и не са работили за мен. Жеков вземаше наркотици /кокаин/непрекьснато. Доста, според моите разбирания. Обаждал ми се е често да му нося кокаин. Дори ми беше омрьзнало, доста често ми се обаждаше.
  За мен Веселин Жеков не беше подчинен на никого, вземаше решенията еднолично. В групата всички бяхме подчинени на Жеков. Близнаците бяха заедно с Жеков в наркотиците и проституцията.
  В показанията които дадох на досьдебното производство една част не сьм казал, а други ми бяха подсказани, че трябва да кажа. Няколко часа преди разпита, беше направена среща в прокуратурата, която продьлжи около 1 час. На нея присьствахме аз, Жеков, адвокат Павел Димитров и прокурор Стефка Якимова. На тази среща Жеков ми каза, че всички лежим заради Иван и трябва да говорим срещу него. Уточнявахме какво трябва да кажа. След като приключи разпита разписах протокола, без да го чета. За мен важното беше да дам показания и да се спасявам.

 16. 16 Профил на ВП
  *****
  Неутрално  До коментар [#10] от "Смех":

  не става въпрос за Батето,а за варненски общински съветник със същото име.

 17. 17 Профил на дедо Анто
  *****
  Неутрално

  "Познавам Близнаците. Заедно разпространявахме наркотици..".
  "За Жеков се говори, че той рьководи нещата - проституцията"
  И сега какво - на тази отрепка ли трябва да се вярва. Съмнява ли се някой, че за една година тандемът "адвокати-съдии" успя да натамани нещата по удобен за престъпниците начин.
  Този трябва да се осъди за лъжесвидетелстване и набеждаване.
  Ако въпросният жеков пикае накриво тутакси трябва да се докопат и до него. и така - до края на света...

 18. 18 Профил на .
  *****
  Неутрално

  До коментар [#7] от "SLD":

  Да ти еба майката!

 19. 19 Профил на ,ЕШФ,
  *****
  Неутрално

  ПУСНЕТЕ СЛАВКОВ И ВСИЧКИ ЩЕ СЕ ОТКАЖАТ

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK