Янко Станев не бил разпитван във връзка с акция "Медузите-2"

Преди да прегърне идеите на ДПС Янко Станев бе лидер на СДС във Варна.

© Str

Преди да прегърне идеите на ДПС Янко Станев бе лидер на СДС във Варна.Зам председателят на ОбС във Варна и областен лидер на ДПС Янко Станев отрече да е бил разпитван във връзка с днешната полицейска акция в сградата на Общинската администрация в града. "Според мен не може да има източване на средства от общинския бюджет. Има определени дейности, които се извършват и когато отида на място, мога да видя всичко, което се прави", каза Станев, цитиран от електронното издание "Днес +".


Както вече стана известно, около 11 часа днес полицейски екипи извършиха проверка в сградата на Община Варна. Според вътрешния министър Цветан Цветанов акцията е продължение на операция "Медузите", която започна с ареста на бившия председател на общинския съвет Борислав Гуцанов. "Полицейските екипи, влезли в община Варна, са придружавани от прокурори и следователи. Целта е изземване на документи за източване на община Варна и на средства на варненските данъкоплатци за периода от септември 2008 г. до днес", заяви Цветанов. Обект на изземване са документи, свързани с източване на общинския бюджет чрез дейността на фондации за интеграции на ромското малцинство.


По информация на "Морски Дневник", една от евентуалните "мишени" на полицейската акция е събирането на информация за финансирането през общинския бюджет на фондация "Владиславово", свързана именно с Янко Станев. При учредяването на фондацията  той бе неин председател, а по-късно отстъпи този пост на Маргарита Георгиева.Тя е била заместник на Станев но времето, когато той бе кмет на едноименния район във Варна.
Съпругата на Янко Станев Радостина Петрова е директор на Центъра за социална рехабилитация и адаптация на деца от ромски произход. Той разполага с три бази в ромските квартали на Варна и по официални данни обучава около 80 деца.


От няколко години центърът изпълнява една от т.нар. делегирани дейности по работата сред малцинствените групи в града със средства от общинския бюджет.


През март т.г. пред в. "Капитал" Радостина Петрова заяви, че годишната издръжка на всяко дете в центъра е 2300 лв.


Янко Станев бе смятан за особено приближен до арестувания през март т.г. бивш председател на ОбС във Варна Борислав Гуцанов. Изненадващо обаче по време на извънредната сесия на съвета, която се състоя на 28 април, тримата съветници от ДПС подкрепиха както свалянето на Гуцанов, така и кандидатурата на ГЕРБ за нов председател на ОбС във Варна Николай Апостолов.


"Не съм разговарял с прокурор и не зная за какво точно става въпрос, каза още по повод на днешната полицейска акция Станев. Всеки ден разговарям с органи на реда, но от мен не са искани никакви документи, тъй като вече повече от година не съм председател на фондацията. "По мое време е работено по един или два проекта с община Варна, като бяха реализирани общо 21 проекта", каза още Янко Станев.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK