Живописната илюзия на Цветомир АсеновНай- кратката характеристика на изкуството на Цветомир Асенов е, че то е илюзия. Художника представя своите идеи и страсти под формата на картини, на въображение, но живее в реалността. Постепенното разкриване на истината се оказва разкриване на илюзията. Със средствата на живописта илюзията става привлекателна, пищна, реторична. В хората съществува страст към илюзията, а изкуството ни я предоставя в изобилие. Още повече, че материята има свойство да се трансформира в чувства и да ни въздейства от плоското пространство на платното. Поредната изложба на автора ще бъде открита на 10 юни в Галерия 10 на 6 етаж в сградата на бул.Ген.Колев 54.


След като се отдава изцяло на живописта автора изразява преклонението си към френската живописна школа на модернизма. Рисувайки лица и фигури в различни ракурси, използва принципите на кубизма за съчетаване на различни гледни точки в обекта, деформирайки телата, а лицата на изобразяваните представяйки ги чрез обобщение и синтез, авторът достига до абстрактна изчистеност в геометричните отношения на формите.
С добре балансираната и изведена композиция, съчетана с изразителна динамика, с наситен и контрастен колорит, с поетичност на образите Цветомир Асенов предава особена динамичност и живо чувство на платната.


Цветомир Асенов е сред тези български художници, които са познати повече по света, отколкото в страната си. Той е от малкото българи участвал в Есенния салон в Париж – 2006 г., в Аукционна къща Друо – Париж. Реализирал е изложби в галерия Бари – Арлингтон – САЩ, в Културен център Вингенщайн – Виена, в Културен център Кристиан Пежо – Париж, в Галерия Арт пресент – Париж, Галерия Арт Крейтън – Дейвис – Вашингтон.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах