Бургас удвоява капацитета на пречиствателната станция в "Меден рудник"

Бургас удвоява капацитета на пречиствателната станция в "Меден рудник"

© Георги КожухаровОбщина Бургас заяви и защити желанието си до края на 2012 г. да бъде увеличен капацитетът на новата Пречиствателна станция за отпадни води в "Меден рудник". Това се случи по време на среща с членове на Комитета по наблюдение на ОП "Околна среда 2007 – 2013". В нея участваха зам.-кметът на Бургас Атанаска Николова, директорът на дирекция "Евроинтеграция" Руска Бояджиева и други общински експерти, зам.-министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, Валери Натан и Стабула Натаси от Главна дирекция "Регионална политика" в Европейската комисия, Милена Новакова от Главна дирекция "Околна среда" в ЕК.


Ивелина Василева, която е бивш зам.-кмет на Бургас, заяви, че с гордост води колегите си от Европейската комисия в Общината с най-голям административен капацитет.


На срещата присъстваха и представители на ВиК – Бургас, включително изпълнителният директор Ганчо Тенев. С тяхна помощ Община Бургас убедително представи позицията си по въпроса за бъдещето на ПСОВ – "Меден рудник".
Пречиствателната станция е нова, струва над 6 млн. лв. и е изградена със средства по предприсъединителните фондове на ЕС. При подготовката на проекта обаче не са били отчетени бързите темпове, с които се развива най-големият бургаски жилищен комплекс. По неофициални данни в момента той има 70-80 000 жители, а сегашният капацитет на ПСОВ е да обслужва 45 000 жители. При първоначалното планиране, без срок във времето, са предвидени етапи 2 и 3 за разширение на съоръжението, с които капацитетът му буквално би се удвоил. Според зам.-кмета Атанаска Николова сега е подходящото време за разширяване на ПСОВ. Това може да стане паралелно с изпълнението на проекта за рехабилитация и разширяване на водоснабдителната и канализационна мрежа на "Меден рудник", спечелен от Община Бургас по ОП "Околна среда". Неговата стойност е 17 млн. лв., а срокът за изпълнение е до края на 2012 г.


Намерението на Община Бургас е още тази година да подготви проект, с който да кандидатства за финансиране на етапи 2 и 3 за разширение на ПСОВ – "Меден рудник", като срокът за изпълнение бъде обвързан с този на проекта за 17 млн. лв.


Представителите на Европейската комисия зададоха резонни въпроси: Дали наистина е спешна нуждата от разширение на съоръжението, дали в момента работи с пълния си капацитет, какви е дебитът на водата, преминаваща през системата?


От ВиК – Бургас представиха статистика за работата на ПСОВ – "Меден рудник" от януари тази година досега. От нея стана ясно, че откакто съоръжението е в експлоатация, дебитът е 100 л./сек., при заложени по проект 55 л./сек.


Община Бургас се ангажира да подготви и представи в подробен документален вид своето предложение, а висшестоящите органи ще преценят тежестта на нейните аргументи.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK