Експертен борд по онкология заседава във Варна

Експертен борд по онкология заседава във Варна


Водещи онколози от страната се събраха за работната среща във Варна. Тя бе организирана по инициатива на Медицински университет в града, университетската болница "Света Марина" и Българско онкологично дружество. Срещата трябва да подготви първата национална конференция, посветена на проблемите на най-значимите злокачествени тумори, тяхното диагностициране и лечение в България. Идеята е подобни конференции да бъдат организирани всяка година.


Тазгодишната конференция ще се проведе на 1-2 октомври в хотел "Мелия Гранд Ермитаж" в курорта "Златни пясъци" и ще приеме национален документ за правилата на медицинската практика при белодробен рак.


В подготвителната срещата за конференцията взеха участие 27 хабилитирани специалисти от почти всички онкологични центрове в страната. Подобен експертен борд се събира за първи път в историята на българската онкологична медицина и включва всички специалности и браншови лекарски организации, занимаващи с белодробен рак: пулмолози, гръдни хирурзи, патолози, генетици, рентгенолози, лъче- и химиотерапевти и др. Изключителното значение на конференцията е фактор за това почти всички фармацевтични компании да заявят своето участие в организацията й, каза проф. д-р Анелия Клисарова, ректор на Медицински университет във Варна.
В експертния борд, който заседава във Варна фигурират имената на най-авторитетните български онколози: проф. д-р Данаил Петров (гръден онкохирург), проф. д-р Татяна Хаджиева (лъчетерапевт), проф. д-р Драга Тончева (генетик), доц. д-р Явор Иванов (пулмолог), доц. д-р Димитър Костадинов (бронхолог), доц. д-р Екатерина Вълчева и доц. д-р Галя Кирова (рентгенолози), доц. д-р Валентина Цекова (химиотерапевт), доц. д-р Янина Славова и доц. д-р Анна Михова (патолози) и др.


Представители на варненската онкологична наука в борда са доц. д-р Екатерина Софтова, доц. д-р Лена Маринова, доц. д-р Радослав Радев и доц. д-р Боян Балев. Част от членовете на борда присъстваха на пресконференцията и споделиха идеите си относно предимството на подобни експертни срещи не само от научно, но и от практическо естество.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK