Заседание на Постоянната руско-българска работна група по корабостроене и кораборемонт се провежда във Варна

Заседание на Постоянната руско-българска работна група по корабостроене и кораборемонт се провежда във Варна

© StrДнес и утре Варна е домакин на второто заседание на Постоянната руско-българска работна група в областта на корабостроенето, кораборемонта, речния и морски транспорт. Участниците от корабостроителния и кораборемонтен бранш от българска и руска страна, потвърдили участие във форума са над 20, съобщиха от Българската национална асоциация по корабостроене и кораборемонт. Форумът се осъществява и с активната подкрепа Министерството на икономиката, енергетиката и туризма на Република България, Изпълнителна агенция "Морска администрация" и областната администрация във Варна.


Програмата на втората руско-българска работна среща по проблемите на сътрудничеството в областта на корабостроенето, кораборемонта, речния и морски транспорт предвижда обсъждане на възможности за разработка на съвременни проектни решения за сондажни кораби и платформи, риболовни и рибопреработвателни плавателни съдове, речни кораби и баржи, специализирани и изследователски кораби, пасажерски кораби. Участниците в срещата ще бъдат запознати с дейността на български и руски фирми от бранша. Ще бъде обсъдена и възможността за обмен на стажанти по специалностите корабостроене и кораборемонт, обучавани във висшите учебни заведения.


Програмата на втората руско-българска работна среща по проблемите на сътрудничеството в областта на корабостроенето, кораборемонта, речния и морски транспорт включва и посещения на Института по хидро и аеро- динамика, както и на корабостроителни и кораборемонтни заводи в района на Варна и акваторията на Варненското езеро.
Очаква се утре участниците в срещата да подпишат протокол, набелязващ конкретни пътища за осъществяване на бъдещо ползотворно и за двете страни сътрудничество.


В края на май т.г. в Генералното консулство на Република България в гр. Санкт Петербург се проведе руско – български форум на тема: «Корабостроенето и кораборемонта – стратегическо сътрудничество». В него от двете страни взеха участие повече от 80 души, представители на местната и изпълнителна власт на най – високо ниво, както и специалисти и бизнесмени от бранша. Съгласно стратегията на Русия в тази сфера до 2020 година трябва да бъдат  построени 1400 кораба като 40 процента от тях ще се реализират от външни изпълнители.


Бизнес форума бе организиран от Българската национална асоциация по корабостроене и кораборемонт, Службата по търговско-икономически въпроси към Генералното Консулство на Република България в Русия, "Центърът по технологии на корабостроенето и кораборемонта" ООД и Асоциацията на корабостроителите на Санкт Петербург и Ленинградска област.


Основен акцент в проявата беше възобновяването на руско – българските отношения в областта на корабостроенето и кораборемонта. Бяха обсъдени проблемите на корабостроенето и кораборемонта, проектирането на плавателни съдове за морския и речен транспорт. Сред разглежданите теми бяха и тези за корабното машиностроене, корабната електротехника, морското приборостроене.

Ключови думи към статията:

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на да защитим животните
    да защитим животните
    Рейтинг: 521 Весело

    Какво общо с бившия Съветски съюз/РФ/ в корабостроенето ?!Варненската корабостроителница е испанска а русенската германска !? Пак ли КГБейски номера с "любезното" участие на ДС ?!

    Да защитим животнитe !
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK