Европейската комисия изпревари Окръжната прокуратура и съда във Варна

Част от заменения "горски" терен край Варна

© Спас Спасов

Част от заменения "горски" терен край ВарнаЗамяната на близо 94 дка крайморски терен в местността Траката край Варна е една от 13-те, за които Европейската комисия е поискала да бъдат развалени, научи Морски дневник. Сделката бе осъществена от бившия областен управител на Варнанска област Христо Контров.


Раследване от началото на тази година показа, че със серия от машинации 94 декара от крайбрежната урбанизирана територия на Варна е била преобразувана в гора, за да може да бъде заменена за около 500 декара частна гора в Трявна и Тетевен - собственост на бившия зам. вътрешен министър Явор Хайтов и съпругата му Валентина.


Замяната е била осъществена на 26 януари 2009 г., няколко дни преди влизането в сила на мораториума върху замяната на държавни терени. Малко по-късно имотът е препродаден на компанията "Сий сайд" ЕООД, собственост на Петър Крайнински.
През октомври 2009 г. Варненската окръжна прокуратура образува проверка на процедурата за замяна, след като Рибарска кооперация "Траката" с изпрати сигнал до Върховната касационна прокуратура". Оттам преписката е изпратена по компетентност до Окръжна прокуратура – Варна, но решение по случая няма и до този момент.


През март т.г. областният управител на Варненска област Данчо Симеонов отправи искане до Варненския окръжен съд за обезсилване на сделката, сключена между държавата в лицето на Христо Контров и "Сий сайд" ЕООД на Петър Крайнински. И по тази искова молба обаче до момента движение няма, съобщиха от Варненската Областна администрация.


На 5 август м.г. Крайнински е купил от бившия зам.-министър на вътрешните работи Явор Хайтов въпросния терен на морския бряг край Варна, граничещ с правителствената резиденция "Евксиноград". Имотът е придобит чрез  една от най-мащабните сделкис гори от държавния фонд, а технологията, по която е осъществена,  заслужава място в учебник.


Съдебният иск описва в подробности  процедурата за преодоляването на всички законови пречки пред превръщането на урбанизирана територия в държавна гора, а след това в строителен терен, но вече частен. Особено любопитна е описаната в детайли способност на държавата да мобилизира целия си ресурс, за да се самоизмами и загуби над 6 млн. лв., обслужвайки частни интереси за сметка на обществените.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK