Предстои събаряне на незаконни постройки в курорта "Русалка"

Предстои събаряне на незаконни постройки в курорта "Русалка"

© StrПредстои събарянето на бетонен кей в курортния комплекс "Русалка", съобщи инж. Таня Василева, началник сектор в Регионалната дирекция за национален строителен контрол (РДНСК) в Добрич, цитирана от Агенция Фокус.


Това са кубици бетон, излети в морето, около 32 метра в едната посока и около 30 в другата, във Г-образна форма, каза Василева. По нейните думи незаконността на строежа е констатирана още през 2008 година и е издадена заповед за премахването му. Събарянето ще струва около 9 хил. лв.


Три фирми, плюс един холдинг имат касателство към кея, каза инж. Таня Василева, като поясни, че отношенията помежду им все още не са изчистени. "Досега от никого не е подадена  декларация, че е извършител или собственик на конкретния строеж, за да поеме разходите, каза Василева.
В курорта  "Русалка" до края на тази година ще бъдат премахнати и бетонни пръстени, намиращи се на плажа "Каяк". Те се намират на плажа, но заемат и терен от частен имот. В Русалка ще бъдат разрушени и басейни, за които няма строителни книжа.


До 1992г. Туристическото дружество "Русалка тур" е плащало наем на държавния горски фонд тъй като едноименният му курорт бил разположено върху негов терен. Но след като бизнесменът Николай Банев влиза във владение на имота изплащането на сумите за наема спира. Банев огражда гората, определя такса от 6 лв. за перимнаване през нея и дори си построява незаконна конюшня. През 2009г. той внезапно се сдобива дори с нотариален акт за гората, въпреки че тя все още не е била извадена от Държавния горски фонд.Преди около седмица Регионалната дирекция "Национален строителен контрол" във Варна съобщи, че хотелът на семейство Баневи в "Русалка" ще трябва да бъде съборен, защото не е узаконен. Незаконно построени се оказват, басейнът в курорта, буната и дори яхтеното пристанище. В общината на Каварна нямало документи и за строителството на паркинга в "Русалка". "Такава е ситуацията – манджа с грозде", обобщава кметът на Каварна Цонко Цонев.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK