Съдът възстанови на работа възлов играч в схемата със заменките на Явор Хайтов

Горският терен, станал собственист на бившия зам. министър на вътрешните работи Явор Хайтов с помощта на началника на Областната служба "Земеделие" във Варна Георги Балтаджиев.

© Спас Спасов

Горският терен, станал собственист на бившия зам. министър на вътрешните работи Явор Хайтов с помощта на началника на Областната служба "Земеделие" във Варна Георги Балтаджиев.Бившият началник на областната служба "Земеделие" във Варна Георги Балтаджиев, уволнен през миналата година от сегашния земеделски министър Мирослав Найденов е спечелил съдебните дела, които води срещу отстраняването си от работа, научи "Морски дневник". Това е шестият поред случай, в който Върховният административен съд връща Балтаджиев на работа, коментират от Областна администрация Варна. През този период той е бил уволняван последователно от всички земеделски министри в правителствата на ОДС, НДСВ, БСП и сега ГЕРБ.


Междувременно в областната служба Земеделие във Варна цари объркване, тъй като сегашният началник на службата Зарина Бъчварова продължава да заема поста си, на основание на трудовия си договор, сключен с министър Мирослав Найденов. Според източници в областна администрация – Варна обаче още по-объркващ е фактът, че за възстановяването на Балтаджиев на работа настоявал пак министърът на земеделието, въпреки, че само преди година го е уволнил.


Политическата кариера на Балтаджиев е не по-малко бурна от професионалния му път. До разцепването на Земеделския народен съюз на 18 май 2006 г. той се смяташе за един от активистите на партията във Варна с най-добри позиции до тогавашния главен секретар на Анастасия Мозер. В момента обаче той е част от политически проект на Стефан Личев, който е един от политиците, подкрепили създаването на пт.нар. "президентски проект" "АБВ".
Името на Балтаджиев нашумя покрай скандала с 93 дка крайморски терен, граничещ с правителствената резиденция "Евксиноград" край Варна, който беше придобит от бившия зам. вътрешен министър Явор Хайтов с една от най-мащабните сделкис гори от държавния фонд. Технологията, по която е осъществена замяната  заслужава място в учебник, а основно действащо лице в нея е именно Георги Балтаджиев. Най напред при проверка на ДАНС в Областна служба земеделие" бе открита нередовна книга с номерата на входяща и изходяща кореспонденция на ведомството. Въпреки, че е била прошнурована и прономерована , част от страниците в нея са били умишлено пропускани, за да останат празни. Именно така е станало възможно регистрирането на документи със задна дата, за да бъдат извършени част от замените на гори от държавния фонд по време на управлението на тройната коалиция. "Това не е никакво нарушение, но на ДАНС като на разследващ орган им се е сторило нередно", каза тогава Балтаджиев, цитиран от варненския вестник "Позвънете новини".


Тогава той хвърли вината за пропуснатите страници върху секретарката си. Истински талант в сделката с терена на Хайтов обаче Балтаджиев проявява, когато за нуждите на сделката по замяната на Явор Хайтов се налага урбанизирания терен в непосредствена близост до правителствената резиденция "Евксиноград" край Варна да бъде превърната в горски фонд, а след това първоначалният и статут да бъде възстановен, за да може върху нея да се строи.


В процедурата по придобиването на имота край "Евксиноград" има и почти забавен куриоз, свързан пак с името на Балтаджиев.


За да бъде извършен оглед на терена и "да се установи начинът на трайното му ползване", в един и същ ден  - 25 август 2008 г., бившият шеф на областната дирекция  "Земеделие" е издал две заповеди с еднакъв номер, но с различно съдържание. С тях той назначава една и съща четиричленна комисия.


Във втория й вариант обаче на мястото на инж. Галя Георгиева като представител на ОД "Земеделие" - Варна, се появява името на младшия експерт Сезгин Алиев. Обяснение за подмяната дава протокола от извършения оглед - под него няма подпис на Георгиева. Вместо нея се е разписал Алиев.


Ревизията, извършена през есента на миналата година показа драстични разлики с пазарните цени на земята по време на замяната, като общата щета за държавата от нея е изчислена на почти 6.2 млн. лв.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK