Влиза в сила доживотната присъда на Георги Цветанов за убийството на варненската студентка Радостина Евтимова

Влиза в сила доживотната присъда на Георги Цветанов за убийството на варненската студентка Радостина Евтимова

© Морски дневникВърховният касационен съд остави в сила Решение на Апелативния съд във Варна от юли миналата година. Така доживотната присъда на Георги Цветанов признат от всички съдебни инстанция за виновен в убийството на състудентката си Радостина Евтимова.влиза в сила.


Пресслужбата на съда припомня, че на 26 февруари миналата година Варненският окръжен съд призна вината на Георги за убийството на Радостина Евтимова, извършено на 5-ти срещу 6-ти март 2009 година по особено мъчителен за жертвата начин и с особена жестокост, за да прикрие друго престъпление. Тогава ВОС оправда 21 годишния подсъдим по обвинението да е изнасилил момичето. Освен за убийството, първоинстанционният съд осъди Георги и за блудство. На всеки един от родителите на убитото момиче Георги ще заплати по 100 000 лева обещетение за претърпените неимуществени вреди.


Огромен обществен интерес съпътстваше всеки един от дните, в които пред разширен съдебен състав на първоинстанционния съд с председател съдия Даниела Костова, бяха разпитвани   свидетелите и експертите, изготвили съдебно-медицински, психиатрична, биологична, дактилоскопна, трасологична, технически и ДНК експертизи, в това число и допълнително поискани от защитата. Мотивите за присъдата на първата съдебна инстанция бяха публикувани на Интернет страницата на ВОС. Самото дело беше предшествано от многохилядни митинги – шествия на близки, състуденти на Радостина и млади хора от Варна, които настояваха за най-тежкото наказание, инициираха срещи с тогавашния министър на правосъдието Миглена Тачева и предизвикаха небивал за времето си обществен дебат за промените в НК, свързани с извършването на тежки престъпления.
Месеци по-късно, през юни миналата година Варненският апелативен съд, преценявайки всички доказателства стигна до заключението, че ВОС е мотивирал единствения обоснован, правилен и несъмнен извод за виновното поведение на подсъдимия. Деянията са били извършени при пряк умисъл. И според втората съдебна инстанция Георги е съзнавал естеството на извършеното посегателство и е предвиждал неизбежния резултат за деянието. Въззивната апелативна инстанция потвърди изцяло и размера на присъдените гражданските искове като основателни и определени по справедливост.


В своето решение Върховният касационен е записал, че счита за неоснователни възраженията, че фактическите изводи на въззивната инстанция почиват на невярна, необективна и превратна оценка на събраните доказателства, част от които са манипулирани от органа по разследването. Според ВКС Варненският апелативен съд е направил пълен и обективен анализ на гласните и веществени доказателства, интерпретирал е добросъвестно заключенията на изслушаните от първата инстанция множество експертизи и е изложил подробни съображения защо приема, че фактическата обстановка е правилно установена.


С решаваща тежест за изводите относно авторството на убийството съдът е ценил заключението на ДНК експертизата за намерен биологичен материал от подсъдимия по ноктите от двете ръце на пострадалата, на нейна кръв по вътрешния метален жлеб на часовника му, както и на неин биологичен материал по отвертката, с която е прониквано в тялото й. Последният факт е особено показателен, защото ако за всеки друг / в това число и за Цветанов, който твърди, че се свестил след като Радостина вече е мъртва/ би било очевидно, че смъртта е причинена от множеството наранявания с ножа и би обяснило отстраняването му от местопрестъплението, то само за извършителя е ясно, че отвертката има някакво отношение към събитията, разиграли се в жилището. А тя също е открита в дома на подсъдимия.


Като съществено по тежест доказателство, инкриминиращо подсъдимия, съдът е ценил и снимката на жертвата, открита в телефонния му апарат, за която по експертен път е установено, че е автентична. Намерените в апартамента пръстови отпечатъци, идентифицирани като произхождащи от пострадалата и от Георги, следите само от неговата и на жертвата кръв, следата от маратонка "Пума", възможно оставена от неговите обувки и от друга страна, отсъствието на следи от трето, неустановено лице и от разбиване на някоя външна врата или прозорец са довели Варненския апелативен съд до обоснования и логически издържан извод, че автор на убийството е подсъдимият .


Атакуваното съдебно решение съдържа мотивирани и убедителни отговори на всички направени от защитата възражения. Върховният касационен съд се съгласява напълно с изводите, че оплакванията за манипулиране на част от веществените доказателства са неоснователни.


Искането за намаляване на наказанието, направено от адвокатите на Цветанов е мотивирано с довода, че то е явно несправедливо като вид и не е съобразено с младата му възраст и чистото съдебно минало. От съдържанието на решението е видно, че съдът е отчел в полза на Георги Цветанов посочените обстоятелства и затова не е наложил най-тежкото наказание, предвидено в НК доживотен затвор без право на замяна. В същото време мотивът на дееца, начинът и средствата, използвани за умъртвяването на жертвата, последващото поругаване на трупа, аранжирането и заснемането му са преценени като обстоятелства, очертаващи не само изключително висока степен на обществена опасност на деянието, но и завишената степен на обществена опасност на личността на подсъдимия.


Върховният касационен съд е съгласен с решението, че подсъдимият следва да бъде изолиран от обществото за продължително време и справедливото наказание за извършеното от него е именно доживотния затвор. Според третата, последна съдебна инстанция наложената наказателната санкция съответства на тежестта на престъплението, на данните за личността на подсъдимия Георги Цветанов, както и на целите на специалната и генерална превенция.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на vas70
    vas70
    Рейтинг: 8 Неутрално

    бащата да освободи всички партийни постове

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK