Варненската "Къща - дърво" влезе в номинациите на World Architecture News за "Къща на годината 2010"Високотехнологичната реализация на варненецът арх. Борислав Игнатов, известна като "Къщата дърво" или "Къщата със зимна градина", която вече беше отличена с приза за иновативност на Съюза на архитектите в България за 2010, сега е сред номинираните за Къща на годината 2010 на най-популярното в света електронно издание за архитектура WAN - World architecture news - http://worldarchitecturenews.com/index.php?fuseaction=wanappln.projectview&upload_id=15319 .


WAN е водещият световен доставчик на новини за международната архитектурна общност с престижната позиция № 1 в Google за архитектурни новини. Изданието се ползва активно от фирми, организации, консултанти, студенти и архитекти в над 120 страни.Арх. Борислав Игнатов


е роден във Варна. Завършил е УАСГ в София през 1995 г. и Колумбийския университет в Ню Йорк през 2006 г. Работил е за няколко от най-големите архитектурни фирми в света, като "Perkins + Will Architects". Преподавал е в Колумбийския университет. Лицензиран архитект е в САЩ и България, където неговото архитектурно бюро "Игнатов Архитектс" има представителства.Конкурсът Къща на годината 2010 на WAN (www.worldarchitecturenews.com) се провежда в партньорство със Световната организация на архитектите UIA, в която членува САБ. Тази година са номинирани 88 еднофамилни къщи от цял свят, които защитават идеята за устойчива архитектура.


"Къщата дърво", намираща се в околностите на Варна, е една съвременна устойчива еко концепция, която отчита особеностите на терена, използва възстановяеми енергийни източници и минимизира въглеродния отпечатък.


Професионалната общност е впечатлена от модела на дървото, която къщата следва - корените са 100-метрови геотермални сонди, които гарантират енергоефективно и незамърсяващо отопление за жилищните помещения и зимната градина, която пък оформя короната на къщата.


Сега проектът продължава естественото си развитие – в момента се работи по възстановяването на терена и озеленяването. То се извършва с местни растителни видове, според замисъла на арх. Игнатов за развитие на мястото, където е разположена къщата. Продължава и обогатяването на зимната градина.


Арх. Борислав Игнатов признава, че вижда в номинацията признание за това, което неговото бюро е направило. "Вярвам в принципите на устойчивата архитектура. С "Къщата дърво" ние направихме един нов за българските условия проект. Радвам се, че и международната архитектурна общност оценява нашите идеи. Ще продължим да работим с респект към околната среда и в следващите си проекти".


На 25 януари ще бъде следващата селекция, на 15 февруари ще бъдат обявени победителите в конкурса Къща на годината на WAN.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK