Кметът на Белослав воюва от ареста с областния управител на Варна

Емил Дичев

Емил ДичевОбластният управител на Варненска област Данчо Симеонов е оспорил пред Адмиинстративния съд в града решението на общинския съвет на Белослав за избора на Галина Тодорова за временно изпълняващ длъжността кмет на община Белослав. На 7 януари Тодорова зае мястото на арестувания в края на миналата година по обвинени в получаване на подкуп кмет на общината Емил Дичев, след като бе посочена от самия него. Това стана с решение на Общинския съвет (ОбС) в града. То бе върнато за преразглеждане от областния управител на Варненска област, след което на 18 януари бе препотвърдено с повторно гласуване в доминирания от привърженици на Дичев ОбС на Белослав.


В неподписано съобщение, изпратено до медиите върху електронна бланка на общинската администрация днес ходът на Симеонов бе коментиран като опит за блокиране на работата на общината.


"Практически обжалването пред Административния съд и започналото връщане на всички решения, приети по докладни от Галина Тодорова, поставя община Белослав пред невъзможността изобщо да функционира поради липсата на действащ кмет, пише в текста на съобщението. Това ще възпрепятства нормалното функциониране не само на общинска администрация и издръжката и, както и на всички звена към нея – детски и учебни заведения, домашен социален патронаж, детска млечна кухня, училищно столово хранене, чистота, улично осветеление, клубове на пенсионера, клубове и детски спортни школи и др.". В текста се твърди също, че в момента в общината не могат да се издават никакви административни актове и документи на гражданите. Блокирано е подписването на договори и решения за провеждане на обществени поръчки и заповеди, чието издаване е единствено в правомощията на кмета.
"При така създалата се ситуация няма кой да внесе в общинския съвет проекта на бюджет на Община Белослав за 2011г. При липса на приет общински бюджет в законоустановения срок община Белослав ще бъде изправена пред факта през 2011 г. да работи с 1/12 част от отчета на бюджета за предходната година", пише още в текста на съобщението.


Днес след обяд председателят на ОбС в Белослав Иван Сърмов не отговаряше на мобилния си телефон.


Общинският съвет в Белослав е доминиран от дясната коалицията "Европейски път за Белослав". Според съветници обаче, неин неформален лидер е бащата на Емил Дичев Величко.Хронология на кризата:


На 17 декември кметът на Белослав Емил Дичев е арестуван на 17 декември непосредствено след получаването на подкуп в размер на 5000 лв.


  • На 07 януари 2011 г. ОбС – Белослав избра за временно изпълняващ длъжността кмет на общината зам.-кметът Галина Тодорова.
     
  • Броени дни по-късно областният управител на Данчо Симеонов в върна решението на ОбС за избора на Талина Тодорова с мотивите, че тя изпълнява кметски функции по силата на два административни акта – Пълномощно от 20 декември 2010 г. и Решение на ОбС от 07.01.2011 г.
     
  • На 18 януари 2011 г. ОбС – Белослав потвърждава решението си от 07.01.2011 г. с аргумента, че пълномощното на Тодорова е с фиксиран срок на действие "до решение на ОбС за избор на временно изпълняващ длъжността кмет".
     
  • С писмо, получено на 27-и януари в Община Белослав, Данчо Симеонов атакува пред Административния съд чрез Общински съвет решението, потвърдено на 18 януари .2011 г.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK