Журналисти от Бургас подадоха първите сигнали до БОРКОР

Снимката е илюстративна

© Юлия Лазарова

Снимката е илюстративнаЖурналистите Асен Йорданов и Атанас Чобанов (http://www.bivol.bg) изпратиха до новосформираната агенция за борба с корупцията  БОРКОР три разследвания, които според тях съдържат подробни анализи, доказателства и свидетелства за корупционни практики свързани с терени в Парк Странджа и по Южното Черноморие. За това съобщи бургаската агенция "Имидж адвъртайзинг", свързана с Йорданов.


"Всички случаи са сигнализирани на Прокуратурата, но до този момент няма осезаем ефект от нейните действия, са написали в сигнала си журналистите. Дори напротив, налице са откази от образуване на досъдебно производство в случая с продажбата на общинска земя край къмпинг Корал, където е замесен висш политик от управляващата партия ГЕРБ, и в случая с продадените земи на територията на Природен парк Странджа. Тези откази, които пренебрегват и омаловажават трудно оспорими доказателства за корупционно поведение са тревожен индикатор за липсата на независимо разследване и за наличие на политически натиск над съдебната власт. Поради съмненията за такъв натиск в ОП Бургас сме сезирали ВКП с искане за отвод на бургаската Прокуратура, но до този момент нямаме отговор" - пишат още Йорданов и Чобанов.


Според двамата реакцията на БОРКОР по тези сигнали ще е показателна за реалната воля и капацитета на съфинансираната от германските и българските данъкоплатци новосъздадена институция да открива корупционни практики, и да инициира разследвания срещу тях. Вносителите на сигналите очакват бързо активизиране на разследващите органи и обещават да препратят сигналите до компетентните европейски институции.
"Ако Комисията ни потърси и пожелае да ни изслуша ще се явим и ще дадем допълнителна информация, която не сме съобщавали до този момент поради липса на доверие в разследващите институции, за които имаме съмнения, че са корумпирани и политически зависими." - казват още журналистите.Сигналите:


Къмпинг "Корал"


Първият от сигналте, изпратени до БОРКОР от Асен Йорданов и Атанас чобанов касае родажбата през 2002 г. на 130 декара общинска земя на брега на къмпинг "Корал", община Царево на фирмата "Витатур Инвест", в която чрез фирмата "Европа 5" има участие сегашният кмет на Бургас Димитър Николов, член на ИК на ГЕРБ.
Земите са продадени по 7 долара на кв/м срещу ангажимент за крупни инвестиции от страна на купувачите, осигуряване на работни места и изграждане на инфраструктура. През 2007-2008 г. "Витатур Инвест" продава земите без да е реализирала нито едно от инвестиционните си задължения по договора с община Царево.
Според Йорданов и Чобанов Димитър Николов и съдружниците във "Витатур Инвест" са реализиралш жт тозш сделка печалба от около 30 милиона евро. Пак според тях в този случай е налице и търговия с влияние от страна на Димитър Николов и общински съветници в Царево.
Документално потвърдено е, пишат в жалбата сих до БОРКОР Йордаов и Чобанов, че кметът на Царево Петко Арнаудов не изпълнява решението на Общинския съвет за вписване на клауза за разваляне на сделката, в случай, че фирмата не изпълни инвестиционните си ангажименти. Той и юристконсултът на община Царево заблуждават Общинския съвет, че ще включат клауза за разваляне на сделката, но не го правят. По този начин става възможно земите да бъдат препродадени от частната фирма с огромна печалба. Случаят е интересен и от гледна точка на взаимодействието на лица от различни политически сили (БСП, СДС, НДСВ) в името на материалната облага за сметка на обществения интерес.
Показателно са и следните факти: общински съветници от Царево, гласували за тази сделка, впоследствие получават на безценица скъпи терени на брега на морето като лица с установени жилищни нужди. На тях те са построили хотели и апартаменти за продан. Върховният Административен Съд, който одобрява сделката, оспорена от областния управител, също се сдобива с терен за почивна станция на брега на морето в с. Лозенец на символична цена.
Съпругата на съдията от ВАС Николай Урумов - Здравка, получава терен като крайно нуждаещ се в Ахтопол. Урумов е шеф на 3-то отделение на ВАС, което разглежда казусите с местното самоуправление и администрация.


Текстове по темата:
http://www.mediapool.bg/show/?storyid=170849
http://www.mediapool.bg/show/?storyid=166339
http://www.mediapool.bg/show/?storyid=166599


Документи по сделката:
https://picasaweb.google.com/parisvesti/GzuZzD#


Видео със свидетелство на бивши общински съветници:
http://www.youtube.com/watch?v=qY8yxdwCbys


"Златна Перла"


Вторият сигнал касае издаване на разрешение за строеж на ваканционно селище "Златна Перла" на базата на фалшифициран документ от МОСВ. Случаят стана скандално известен след журналистически публикации и прокуратурата започна разследване. Установено беше наличието на фалшив подпис на зам-министър Йордан Дардов на писмо, с което се одобрява инвестиционния проект в границите на парк Странджа. Разследването е приключено без да бъде разследвано докрай кой е използвал фалшификата и е входирал документа в Община Царево. По този начин е прикрита отговорността на действителния поръчител и на бенефициента от криминалното деяние. Има данни, че лицето, което е внесло документа в общината е юристконсултът Евгений Мосинов.


Продажба на земи в парк "Странзжа"


Третият сигнал касае родажба на частни юридически лица на земи на територията на Парк Странджа, които са публична държавна собственост. През 2004 и 2005 г. в община Малко Търново са продадени на търг 974 декара от Държавния Поземлен Фонд. Това грубо нарушение е констатирано от Прокуратурата, но въпреки това тя отказва да образува досъдебно производство. Аргументът на отказа е абсурден: министърът и зам.-министрите от Министерството на земеделието и горите (ДПС) не били запознати със статута на Природен парк Странджа и неговите граници. Така виновните не са понесли отговорност и сделките не са анулирани въпреки, че търговете са опорочени. Нещо повече, собствениците на придобитите по корупционен начин земи от ДПЗ (фирми от предполагаемия "обръч" на Ахмед Доган), усвояват неправомерно средства от европейските фондове, което би представлявало интерес за инспекторите на ОЛАФ. Показателно е, че прокурорът от ОП Бургас Огнян Стоянов извършва нарушения по преписката, за които ОП Бургас е изготвила доклад до ВСС със заключение, че с действията си той е накърнил престижа на Съдебната власт. ВСС обаче не санкционира виновния прокурор.

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 727 Любопитно

  "Всички случаи са сигнализирани на Прокуратурата, но до този момент няма осезаем ефект от нейните действия"- писали журналистите и чакат от от аналитичното звено действия,след като органът ,който трябва да следи за спазването на законността ,не е направил нищо.

 2. 2 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1939 Разстроено

  Като гледам, какъв интерес има към този материал, от страна на гражданите на Бургас( а би трябвало и не само те да са заинтересовани?!...), не се учудвам и на липсата на резултат! Няма ли търсене на отговорност от страна на гражданите от областните власти и съда, няма и да има смисъл и от създаването на БОРКОР и резултати от нейната дейност!
  Поздравявам двамата журналисти за опитите им да събудят заспалото правосъдие!

 3. 3 Профил на bobo7104
  bobo7104
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Ех Мите Митее,жалка шушумиго.Представете си го палячото,като идва премиера в Бургас и той наднича и клепа зад рамото му.Нещастник!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK