Днес може да е денят "Х" за кандидат - кмета на ГЕРБ във Варна (обновена)

Очакването, кандидатурата на ГЕРБ за кмет на Варна да бъде обявена, става все по-напрегнато

© Спас Спасов

Очакването, кандидатурата на ГЕРБ за кмет на Варна да бъде обявена, става все по-напрегнатоНа заседанието си тази вечер Изпълнителната комисия на ГЕРБ ще трябва да избере един от тримата кандидати за кмет на Варна, които местната организация на партията номинира през последните месеци. Това съобщиха активисти на партията, пожелали анонимност. Както вече стана известно, изборът ще трябва да бъде направен между сегашният кмет на града Кирил Йорданов, областният управител Данчо Симеонов и изпълнителният директор на "Пристанище Варна" Данаил Папазов.


Новината за предстоящото заседание потвърждава слуховете, които упорито се носеха в централата на партията във Варна, че "сапунената опера" с избора на кандидата, който да представя партията на местните избори през октомври, трябва да приключи най-късно до средата на тази седмица. Необходимо условие за това беше приключването на прегеверите между ГЕРБ и Йорданов и съгласуването на условията и ангажиментите, които двете страни са готови да приемат (виж карето след текста).


След поредното си бурно събрание вчера, областният актив на ГЕРБ във Варна бе принуден окончателно да приеме, наложената от Бойко Борисов кандидатура на все по-непопулярния варненски кмет Кирил Йорданов. В началото на месеца, при едно от посещенията си в града Борисов публично и еднозначно застана зад кандидатурата на Йорданов и натовари местния лидер на партията си Павел Димитров да преговаря с него за четвърти мандат.
Сегашният варненски кмет започна политическата си кариера, като областен управител, назначен през 1991 г. от премиера Филип Димитров (СДС). Той запази поста си и при Любен Беров, и при Жан Виденов (БСП). През 1995 г. Йорданов загуби кметските избори въпреки сериозната подкрепа на червената партия. За първи път той бе избран за кмет на Варна през 1999г. след провала на синия областен управител Добрин Митев. Кандидатурата му на независим кандидат за кмет тогава бе подкрепена от 27 леви и патриотични партии и движения, сред които БСП. С рамото на ДПС той повтори успеха си през 2003 и през 2007 г. Администрацията му нееднократно бе разтърсвана от скандали, свързани с корупция, неефективно управление на общинското имущество и протекционизъм спрямо бизнес интереси, разменяни срещу политическа подкрепа.


Номинацията на сегашния областен управител на Варненска област Данчо Симеонов се възприема от по-голямата част от партийния актив като най "чиста" от апаратна гледна точка. Резервите към кандидатурата на Симеонов, както в партията му, така и сред симпатизантите й, са свързани предимно с миналото му на сътрудник на бившите тайни служби на комунистическия режим (ДС). Симеонов е и в сериозен конфликт с местния лидер на ГЕРБ във Варна Павел Димитров.


С изненада, но и с нееднозначно одобрение в ГЕРБ бе посрещната кандидатурата на Данаил Папазов. Технократът има авторитет на добър и принципен мениджър, който като "външно лице" за ГЕРБ би могъл да се окаже и успешен балансьор. Номинацията му бе подкрепена и от морския бизнес във Варна, чиито представители имат сериозно влияние в града и стоят на твърди позиции срещу възможността за четвърти мандат на сегашния кмет Кирил Йорданов. Причина за това е неадекватната му и слаба политика в подкрепа на бизнеса, който е структуроопределящ за общината. Именно на Папазов бизнесът разчита за връщане на позициите, които през последните години губи в конкуренцията с другия голям черноморски град – Бургас.


Според източници от ГЕРБ също като тази на Кирил Йорданов и кандидатурата на Данаил Папазов е била лансирана директно от Бойко Борисов.


Според авторитетни източници в ръководството на ГЕРБ твърде голяма е вероятността въпреки "желязната ръка", с която е управляван, тази вечер върховният орган на ГЕРБ да гласува в полза на Данаил Папазов и така да изхвърли от надпреварата както Симеонов, така и Кирил Йорданов. Причина за отлагане на заседанието можел да се окаже единствено внесеният от опозицията пореден вот на недоверие към правителството на Борисов.Условията

Междувременно днес пред "Дарик"  Кирил Йорданов обяви, че номинирането му за нов мандат с подкрепата на управляващата партия е станало без нито една от двете страни да е поставяла условия. "Няма условия – нито към мен за членство в ГЕРБ, нито към тях. С настоящия премиер досега сме работили плътно и добре. Какви условия повече от това? Това са само условия, които спомагат такъв един завършек, ако той настъпи. Не съм поставял условия, имам си програма", каза Йорданов.


С тези думи не за първи път варненският кмет влезе в директно противоречие сам със себе си. Само преди десетина дни на 7 юли т.г. той заяви следното: "За мен всичко приключи. Поставил съм своите условия и зная какво искам".


Още преди започването на преговорите между ГЕРБ и Кирил Йорданов на 28 юни т.г. областният координатор на партията във Варна Павел Димитров също информира за условия, които ГЕРБ ще постави срещу подкрепата си: "Нашите условия към Йорданов ще бъдат структурни и персонални промени в администрацията. Кирил Йорданов ще получи подкрепата на ГЕРБ, ако бъде издигнат от партията, но не и ако се яви като независим кандидат", каза още Димитров.

Ключови думи към статията:

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на vn
  vn
  Рейтинг: 412 Весело

  Дали денят ще е "Х" ГЕРБ вече направи "първа" копка в закопаването си единствено с цел да се запази мафиотското управление в гр.Варна по поръчка и в полза на групировките спонсори на всички ПП в гр.Варна !

 2. 2 Профил на vn
  vn
  Рейтинг: 412 Любопитно

  Дали кмета издигнат от ГЕРБ ще бъде ДП, ДС или Кирил Йорданов ще е все същото финансово вмирисано ла.но застанало на колене пред обръча от групировки тормозещи Варна - ТИМ, ДПС, БСП- ГЕРГОВ и задкулисното влияние на израелските тайни служби завладяли и Б.Б.

 3. 3 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Този ден може да се окаже деня Х за ГЕРБ-Варна.Все ми се ще да вярвам,че са останали и нормални хора в тази държава.

 4. 4 Профил на Tai Lung
  Tai Lung
  Рейтинг: 784 Любопитно

  Партия води преговори с кандидат-кандидат-кмет - абе те с другите партии не водят толкова преговори!?

 5. 5 Профил на DEMOкрат
  DEMOкрат
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Нищо лично - както се казва, но варненци не искат Кирил Йорданов за 4-ти пореден мандат! Не знам тези хора, от политическия "елит" на Варна, как смятат да наложат на варненци да гласуват за кмет, който те не искат?! Тези дни минах по пазарите, големите магазини, градинките... и питах хората, биха ли гласували за Кирил Йорданов за 4-ти кметски мандат. Над 90% от попитаните от мен варненци ми казаха, че категорично не биха гласували за нов кметски мандат на Кирил Йорданов! Е, питам се аз, защо така настойчиво ГЕРБ Варна застава зад кандидат-кметската кандидатура на Кирил Йорданов, като явно този човек е нехаресван вече от варненци за такъв? Нещо повече, над 70% от членовете и симпатизантите на ГЕРБ Варна няма да гласуваме за тази, насила наложена ни отгоре, кандидат-кметска кандидатура! При всички случаи обаче, това компроментирано и корумпирано ръководство на ПП ГЕРБ Варна трябва да бъде веднага сменено! Да отиваш на съдбовни за партията и държавата избори за местна власт без предварително подготвени и презентирани в публичното и интернет пространство алтернативни свои кандидат-кметове, с ясна визия и стратегия за развитието на града, с конкретно разработени секторни стратегии, програми и планове за развитие, с подробно разписана във времето и финансово обвързана управленска програма и предварително подготвен за нейната реализация експертен екип, е най-малкият аргумен това ръководство на партията да си подаде веднага оставката! А "пилетата" ще ги бройм наесен...

 6. 6 Профил на sharky681
  sharky681
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Нищо ново не казва авторът на статията! Претоплена манджа, бля бля...

 7. 7 Профил на skatelite
  skatelite
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До #5 - няма да ги накарат да гласуват за Кирил Йорданов, но ще се постараят да няма адекватна алтернатива. При това положение огромната част от хората няма да гласуват изобщо и с гласовете на мангалята и други, които гласуват под строй, отново ще се избере този охлюв. Абсолютно съм сигурен, че целенасочено сините ще издигнат някой бонак или изкуфял дъртак за кмет, за да е сигурно, че няма за кого да се гласува .. Гуцанов е ясен.

 8. 8 Профил на DEMOкрат
  DEMOкрат
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Кметът на Варна Кирил Йорданов, "пристана" окончателно на ГЕРБ! Както се казва в случая - честито на "булката"! "На днешното си заседание Изпълнителната комисия на ГЕРБ, след като се запозна с постъпилите протоколи от проведени събрания и след анализ на предстоящата предизборна кампания реши:
  Утвърждава следните кандидати за кметове: Кирил Йорданов – за Община Варна...
  Кандидатите ще бъдат представени на пресконференция от заместник-председателя на партия ГЕРБ и председател на предизборния щаб Цветан Цветанов в петък."
  http://www.blitz.bg/news/article/113621

 9. 9 Профил на el_komandante
  el_komandante
  Рейтинг: 418 Гневно

  Днес е денят "Х" за ГЕРБ, а на изборите ще бъде "Видовден"
  Трябва да се гласува! Ще изръчкам всички вкъщи, иначе избраните с гласовете на мангалите на Янко, ще ни управляват! Още не знам за кой, но ще бъде "Анти ГЕРБ"!!! Аман от циганори, мутри, ченгета и политически курви, дето пристават на първия срещнат пожарникар...

  След триглавата ламя на власт дойде празноглавата!
 10. 10 Профил на el_komandante
  el_komandante
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#7] от "skatelite":

  Безпощадно си прав! Дано само не спечели на първи тур, тогава има шанс за силен концентриран наказателен вот на втори тур

  След триглавата ламя на власт дойде празноглавата!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK