Птица от много рядък вид e убита от бракониери край Дуранкулашкото езеро

Птица от много рядък вид e убита от бракониери край Дуранкулашкото езеро


Птица от вида голяма дропла (Otis tarda) е била отстреляна край Дуранкулашкото езеро от бракониери. Това съобщиха от Българското дружество за защита на птиците(БДЗП). Дроплата е била единствената, избрала да зимува в района на крайбрежните езера Шабленско и Дуранкулашко, и по тази причина е била под непрекъснато наблюдение от 23 декември м.г. насам, когато е била забелязана за първи път.  Тази сутрин тя е била открита мъртва от членове на екипа за полево проучване на дивите гъски и контрол по лова към проекта на БДЗП.


"Голямата дропла е един изключително рядък вид, включен в световния червен списък и абсолютно забранен за лов, уточнява Мариана Георгиева от пресслужбата на БДЗП. Видът е престанал да гнезди у нас и е изчезнал преди повече от 50 години".  Според членове на дружеството убитата днес птица вероятно е дошла от Украйна, привлечена от благоприятните условия за зимуване по нашето крайбрежие. Това е единствения екземпляр от вида, наблюдаван в България през последните 3 години.


"Парадоксално, голямата дропла и брадатият лешояд са птиците-символи на българската природозащита, но и двата вида вече не се срещат в България, каза още Георгиева . Една от основните причини за това безспорно е бракониерството".
Според природозащитниците прави впечатление, че птицата е отстреляна в защитена зона, част от Европейската екологична мрежа "Натура 2000" , където особено стриктно трябва да се спазват правилата за лов. Дуранкулашкото и Шабленското езеро са важни местообитания и за други видове защитени в световен мащаб, като червеногушата гъска. По тази причина преди една година БДЗП внесе предложение за ограничаване на лова около двете влажни зони. Това предложение обаче, бе отхвърлено от Министерството на околната среда и водите. (МОСВ).


Според Наказателния кодекс наказанието за отстрелване на световно застрашен вид е до 5г. затвор.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK