И през 2012 г. бюджетът на Бургас трябва да осигури изпреварващото развитие на града

Само за четири години уличната инфраструктура в Бургас бе чувствително подобрена.

© Георги Пауновски

Само за четири години уличната инфраструктура в Бургас бе чувствително подобрена.Обща рамка от близо 156 млн. лв. предвижда представения днес бюджет на община Бургас. Близо 59 млн. лв. са приходите от държавно делегирани дейности, заложени в него. Други 76 млн. лв. се очаква да постъпят в общинската хазна като приходи от общински дейности. Над 2.6 млн. лв. е преходния остатък от бюджета за 2011г., а от приватизация очакваните постъпления в бюджета са почти 2.7 млн. лв. става ясно от представените днес разчети.


"Бюджет 2012 г. съчетава в себе си не само амбицията Бургас да запази скоростта, с която се развива през последните години, но и да я увеличи, като гарантира стабилното развитие на общината", каза при представянето кметът на града Димитър Николов.


През последните години Бургас се превърна в град – модел за бързо и устойчиво развитие в България, като само за четири години измести Варна от лидерското й място на Черноморското крайбрежие.
Според представения днес проект за бюджет благоустрояването на града ще продължи и през следващата година. Ще продължи и поетапната смяна на канализациите в кварталите и населените места в общината. "Макар да знаем, че това е неблагодарен и неясен за мнозина труд, ние сме водени от твърдото убеждение, че няма как в XXI век повечето села в Бургаска община да са все още на септични ями и без пречиствателни станции", каза Димитър Николов. По думите му повишаването н качеството на живот в общината би трябвало да доведе и до по-голям интерес от страна на инвеститорите.


В разходната част на бюджета са предвидени разходи за модернизирането на около 90 % от детските градини в общината и половината от училищата, намиращи се на територията й. През 2012 г. трябва да бъдат построени две нови детски градини и една ясла.


Едно от разходните пера в проекта за бюджет на Бургас през 2012 г. предвижда да бъде възстановен о. Света Анастасия и т.нар. мостик в града, като един от неговите символи. Средства са предвидени и за връщането към живот на историческия център на Бургас с ремонт на малките стари улички и сгради. До края на годината трябва да приключи и програмата за извеждането на тежкият трафик от централната част на града.


"Ще сменим лицето на градския транспорт на Бургас, каза днес Димитър Николов. До края на 2012 г. той трябва да бъде обслужван само от модерни екологични автобуси, част от проекта за интегриран градски транспорт", каза той.


Като "голямо предимство, но и предизвикателство за града" беше определено предстоящото завършване през лятото на т.г. на автомагистрала "Тракия". "Това ще ни позволи да пътуваме бързо и комфортно до София, но пък 2012 г. е времето, в което ще стартираме тежките проекти по извеждането на трафика от града чрез създаването на подходяща инфрструктура", каза Николов.


През тази година по думите му трябва да започне изграждането на първия реален обход на Бургас – "Надлез запад". Това ще наложи изместването на цялата подземна инфраструктура. Подготовката за изпълнението на този проект започна още през 2011 г.Ще бъде дадено начало и на изграждането на пробива на ул. "Струга" в града. По този начин ще бъде осигурена бърза и директна връзка между най- отдалечените един от друг райони в Бургас – кварталите "Меден рудник" и "Славейков".


Един от най-видимите белези за ефективното благоустрояване на градската среда в Бургас през изминалите години беше чувствителното подобряване на уличната инфраструктура в града. Според Димитър Николов политиката за цялостна реконструкция на улиците, а не за кърпежи е залегнала и проектобюджета за 2012г. . Напълно обновена през тази година ще бъде настилката по ул. "Димитър Димов" в града.  В проекта за бюджет са заложени средства за проектиране и разширение на ул. "Крайезерна".


"Не сме забравили и малките улички в комплексите и междублоковите пространства, обясни днес Димитър Николов. Даваме си сметка, че за една година няма как да бъдат оправени на сто процента, но сме последователни и упорити в тези усилия". Според казаното от него през т.г ще започне проектирането на два нови парка в най- големия жилищен квартал в града "Меден рудник". Те ще се изградят в зоните А и Г. Нови спортни игрища ще бъдат изградени в кварталите "Българово", "Маринка", "Долно Езерово" и Борисовата градина в Бургас.   Започва и строителството на нов спортен комплекс на открито в кв. "Меден рудник", който ще е най-големият в града и освен площадки и зали за различни видове спорт, ще включва и закрит плувен басейн. Проектобюджетът на общината предвижда ремонт на старите тенис кортове в парк "Езеро", като след приключването му те трябва да станат подходящи за провеждането на турнири от по- висок клас.


През 2012 г. в Бургас трябва да бъдат открити още два мола, спортен тенис комплекс и нова индустриална зона.


"Започваме реализацията на идеята за отваряне на Бургас към водата, обяви днес Димитър Николов. За начало ще изградим новите еко зони за отдих и спорт до езерото Вая и защитената местност Пода".


Със средства от бюджет 2012г. В града ще започне и реализацията на проект за обществен велосипеден транспорт. Част от проекта за интегриран градски транспорт в града е създаването на система от велоалеи. Още от тази година обаче трябва да заработи и системата за отдаване под наем на обществени велосипеди, взаимствана от големите европейски градове.


За тази година е планирано откриването на новата общинска високотехнологична поликлиника в кв. "Меден рудник". Планирано е и започването на работата по изграждането на бункер, където ще бъде монтиран първият в Бургас линеен ускорител. В проектобюджета за 2012г. Са заложени средства за продължаване на програмата ин витро, но освен това и за закупуване на още техника за дооборудване на съществуващата в момента лабораторията.


През тази година трябва да продължи и реализацията на тежкия проект по изграждането на регионално депо за отпадъци край Бургас. То трябва да покрие нуждите на всичките осем малки общини в региона.


По думите на Николов средствата за осъществяването на заложените за осъществяване идеи трябва да бъдат осигурени, както от намаляващите в края на програмния период европейски средства, така и от местните данъци такси. "Разчитам на разбиране, тъй като ще приложим твърди мерки за осигуряване събираемостта на дължимите налози", каза кметът на Бургас.


Днес на сайтовете на община Бургас и Общинския съвет бяха публикувани графиците за публичните обсъждания на бюджет 2012г. Те трябва да бъдат организирани в 22 района и села в състава на общината.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Я, истинска велоалея. Брао бе!

 2. 2 Профил на lunarbase
  lunarbase
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Вярно, че съм на другия край на България, но много се радвам за Бургас.

 3. 3 Профил на Seriozen
  Seriozen
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Много е лесно да направиш бюджет за изпреварващо развитие, когато се радваш на привилегиите на правителство ( и спонсора им "Лукойл", инак от де. За да бъдат най-велики гербаджийските София и Бургас са готови по един космодрум да им турят. Пък това Северозападнала България, Плевенско, Русенско като няма хлеб, кифли да ядат. На Варна, ако може и без бюджет да кара най-добре. А кой ще плаща боклука на София в Пловдив - въпрос без отговор. Най-добър град за живеене е не този подържан изкуствено надут бюджет като Бургас и не този, който измуква България от към хора и пари като тумор, какъвто София, но не е и този, който става тяхна жертва. Най-добър е града, който успява да подържа с достатъчно пари некорумпирана гъвкава администрация и със собсвената си икономика независимо и осигурява удобства на жителите си и бизнеса. Останалото само си идва.

 4. 4 Профил на noemis
  noemis
  Рейтинг: 402 Любопитно

  симо, много е лесно да коментираш без да си запознат с фактите, а са следните:

  [quote]София
  бюджет: 1 271 000 000 лв. с европейското финансиране (спечелени проекти по различни програми)
  775 000 000 лв. без европейското финансиране

  Варна
  бюджет: 184 200 000 лв. без европейското финансиране

  Бургас
  бюджет: 155 656 378 лв. без европейското финансиране

  Русе
  бюджет: 72 000 000 лв. без европейското финансиране[/quote]

  В случая по-скоро причината е в по-доброто управление на местната администрация.

 5. 5 Профил на Seriozen
  Seriozen
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#4] от "noemis":За администрацията грашка нямаш. Ами я раздели парите на Бургас, София и на Варна на брой население и сам ще видиш разликата. Не съм социялист, ама нещо не ми е ясно защо парите в тази държава не се разпределят според броя жители, а ми по герберски.
  Днес пък разбрах, че ще строим 7500на зала в Бургас, за да може да кандидатства за шампионат по лека атлетика (което би било чудесно)...с държавни пари! А на една готова Спортна зала Варна чака евентуално спонсори да я ремонтират, щото държавата, чиято е собствеността няма пари. Кой ще плаща това удоволствие - ами същите дето построиха в София зала Армеец, а сега и нов стадион. Нагли са!

 6. 6 Профил на noemis
  noemis
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Това упражнение го правих вече за един друг форум.
  Ето ги данните (броят на населението е според последните данни от миналата година):

  София
  бюджет: 1 271 000 000 лв. с европейското финансиране
  775 000 000 лв. без европейското финансиране
  спрямо 2011 г.: около 40 млн.лв. по-малко
  жители: 1 202 761
  или 1056,74 лв. на жител с европейското финансиране
  или 644,35 лв. на жител без европейското финансиране

  За останалите градове сумите са без спечените пари по еврофондовете.

  Бургас
  бюджет: 156 000 000 лв.
  спрямо 2011 г.: около 18 млн.лв. повече (идва от изтеглен заем за съфинансиране на пилотния проект за интегриран градски транспорт - 10% от общата сума)
  жители: 200 271
  или 778,94 лв. на жител

  Варна
  бюджет: 184 200 000 лв.
  спрямо 2011 г.: около 30 млн. лв по-малко
  жители: 334 870
  или 550,06 лв. на жител

  Русе
  бюджет: 72 000 000 лв.
  спрямо 2011 г.: около 12 млн. лв по-малко
  жители: 149 642
  или 481,15 лв. на жител

  За Пловдив данни за бюджета нямам.

  Има разлика, но не е в порядъци - разликите идват от други неща включително и умението на общинските администрации за управление на собствените им приходи. Тези приходи зависят и от местните данъци и такси и са специфични като цяло за всяка община поотделно, така че е некоректно на тази основа да се правят обобщения или сравнения.

  За залата в Бургас - не е ясно още какъв ще е източникът на финансиране, но от това което знам най-вероятно ще е с ПЧП (т.е. държавата не участва или ако участва ще е символично).

 7. 7 Профил на maniask
  maniask
  Рейтинг: 627 Неутрално

  На Бургас му предстои да бъде наричан "гербаджйски" град и именно това да се изтъква. Техническо е вярно. Но питам: Преди това 15 години като не беше гербаджийски, какво видя? Нефтохимическата соц-гордост и култовата Морска Градина. Еми крайно време беше за промени.

 8. 8 Профил на agent0
  agent0
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Добре е, че Бургас получава хубаво развитие. Не съм специалист по европейски проекти, но със сигурност е важно да имаш държавата зад себе си, за да си успешен в това отношение...Може да добавим и различната държавна политика по отношение на двете пристанища (Бургас с държавен заем, Варна на концесия ), които са от основно значение за градовете, както и строенето на "Тракия" и модернизирането на ЖП линията на юг. Това, че доста повече се налива на юг си е сериозен проблем не само за Варна, а и за цяла Северна България - дано това се промени. В общи линии феновете на Бургас не могат да отрекат държавната подкрепа, не може да се отрече, че и местната администрация явно е добра. Иначе Варна западна главоломно и това прави впечатление особено по време на последния мандат на Кирил Йорданов, когато не беше с властта (въпреки че, той май е с всяка власт рано или късно Интересно е да се види как ще се развият нещата от сега нататък.

 9. 9 Профил на OMUNVINGE
  OMUNVINGE
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Само ми обясни как така делегирания бюджет е следния:

  Бургас - 59 млн. лв или 294.6 лв. на човек

  а

  Варна - 79.3 млн. лв или 230.5 лв. на човек

  Или с други думи Държавата ще даде на всеки бургаслия с 27% повече пари от колкото на всеки варненец.

 10. 10 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Интересно, защо все пак във Варна гласуват все още за ГЕРБ?
  Бойко мрази Варна. Не го крие. Дори искаше да затрие и летището (беше готов да похарчи 40 млн държавни пари, за да преустрои военното летище в Балчик, само и само за да може да конкурира варненското). Интересно, варненци не го ли чувстват?
  А може би всичко това Бойко прави за да успокои общественото мнение в Бургас с помиярника на Лукойл-Нефтохим, който всяка вечер точно в полунощ изпуска зловонията си, и обгазява целия град.

 11. 11 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1263 Неутрално

  До коментар [#9] от "OMUNVINGE":

  може би имат по-добро събиране на данъци в Бургас? Демек по-кадърна администрация?

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 12. 12 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 740 Весело

  Да ама Бургас си няма ТИМ. Нямат си и Кирчо.

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 13. 13 Профил на Varnalis
  Varnalis
  Рейтинг: 564 Гневно

  Браво на Бургас и неговия кмет ! Варна е като една каца без дъно под ''вещото'' ръководство на Киро Йорданов

 14. 14 Профил на el_komandante
  el_komandante
  Рейтинг: 458 Разстроено

  Вече окошариха Цар Киро от Катуница. Остава обаче Бойковото приятелче от Варна, на ТИМ подлогата...

  След триглавата ламя на власт дойде празноглавата!
 15. 15 Профил на DIM ANG
  DIM ANG
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Готинко ви беше във Варна като 60 години бяхте галениците на държавата.
  Най-малко вие варненци трябва да се обаждате по въпросът.Целият ви град е построен от държавата и от трудът на нашите родители за да ми се блъскате сега в гърдите , че сте морска столица и имате делфинариум , планитариум , голяма спортна зала , фестивален комплекс и какво ли още не ....мнооо бързо забравяте .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK