Пети ремонт на "златния площад" във Варна за по-малко от две години

Пети ремонт на "златния площад" във Варна за по-малко от две години

© Надежда ЧипеваПети мащабен ремонт в рамките на една година предстои да бъде направен на централния варненски площад "Независимост". Това става ясно от изказване на Стоян Димитров, директор на общинската дирекция "Инженерна инфраструктура и благоустрояване" направено днес за "Дарик".


По думите му определянето на точната площ, която ще трябва да бъде ремонтирана предстои в близките дни. След стапянето на снега, паднал в началото на февруари обаче, стана ясно, че по-голямата част от плочките, с които е покрит площада са повредени и трябва да бъдат подменени. На големи площи от площада плочките са отлепени, а останалите са напукани. "Част от покритието на площада все още е в гаранция и фирмата, която отговаря за това, ще бъде уведомена за нуждата от извършване на подмяна", каза Димитров, цитиран от "Дарик". Според него грижата за останалата част от плочките, които са с нарушена цялост и не са в гаранция, ще бъде възложена за ремонт с общински средства. Сумата, която ще е необходима за рехабилитацията обаче все още не е уточнена. Ще се използват средства от 4.5-те млн., които общината е предвидила за рехабилитация на пътната инфраструктура.


Стоян Димитров отказа да се ангажира с мнение за това, кои са причините, които водят до непрекъснатото рушене на плочките на пл. "Независимост".
По данни на общинската администрация във Варна мащабният ремонт на площада, извършен през юли 2010  бе на стойност около 100 хил. лева. Между 50 хил. и 60 хил. лв." от тях бе цената на плочките и разходите за доставката им от завода производител в Италия. Останалата част от сумата т.е. около 40-50 хил. лв бе стойността на работата по поставянето им.


Летният ремонт преди две години обаче се оказа несполучлив и през ноември 2010г. започна нов. Следващият през април - май 2011г. трябваше да ликвидира пораженията от зимата, а през юли се наложи нов.


По данни на дирекция "Инженерна инфраструктура и благоустрояване" във Варненската община в гаранция е само северната част на площада, която представлява около 1/3 от цялата му площ. Всички ремонти на останалата част от него са за сметка на общинския бюджет. Никой в администрацията на кмета Кирил Йорданов не се наема да каже обаче, защо гаранцията не покрива целия площад, чиято настилка беше подменена по едно и също време.


През 2003 г., няколко месеца преди края на първия мандат на кмета Кирил Йорданов и непосредствено преди преизбирането му за втори, старото покритие от врачански камък на пешеходната зона беше подменено с плочки. Ремонтът глътна 1.7 млн. лв. За да избере най-доброто покритие за площада за Италия замина група от четирима високопоставени общински служители. Тя включваше тогавашния главния финансист на общината Димо Стоев, вече бившия зам. кмет на града Венелин Жечев, тогавашния главен архитект Лиляна Куцарова и арх. Иван Трендафилов. За чия сметка пътуваха общинските служители тогава така и не стана ясно.


Официално бе оповестено обаче, че заради големия обем на сделката, компанията, чието име също остана в тайна са "дарили на Варненци 600 кв. м. от плочките за площада на стойност близо 8 хил. евро.


Високата цена от около 150 лв. за квадратен метър от плочките, с които те се върнаха беше оправдана с гаранцията за устойчивостта им, дадена от производителите. Според агресивната ПР кампания, съпътствала преждевременното "преобличане" на площада, плочките трябваше да издържат поне "50 цикъла" или около 25 години.


Независимо от цената си обаче клинкерното покритие започна да се пропуква само няколко седмици след поставянето му на пл. "Независимост". Наложиха се допълнителни укрепителни работа на терена и доставка на скъпо лепило, които допълнително оскъпиха ремонта. Около 3 месеца след откриването им плочките пак започнаха да се трошат. Така след поставянето им през 2003г. "уникалните клинкерни плочки" бяха основно подменяни три пъти.


Днес Стоян Димитров обясни, че се обмисля идеята цялото покритие на пл. "Независимост" във Варна да бъде подменено с ново. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK