Частни интереси спъват ремонта на "Юнашкия салон" във Варна

Варна

© Надежда Чипева

ВарнаПовече от 700 хил. лв. ще струва ремонтът на варненския "Юнашки салон". Това съобщи Велина Бъчварова, председател на борда на директорите на "Национална спортна база". По думите й обаче, за да бъде възстановена напълно сградата, ще трябва да бъде освободена от бараки, с които е "обраснала", както и общината да върне спортната й площадка, която в момента е превърната в платен паркинг. Според общински съветници обаче този процес ще бъде изключително труден, тъй като й бараките и паркинга са свързани с интереси на техни колеги. Сградата се намира на пл. "Митрополит Симеон" в близост до катедралата в центъра на Варна.


Днес областният управител на Варненска област Данчо Симеонов също е арантирал, че сградата ще запази предназначението си на спортна база и след приключването на обновяването й в нея отново ще бъдат настанени управителните тела на варненските клубове.


"Юнашкият салон" е построесн през 1909 г. Съоръжението е струвало 45 хил. златни лева, от които 40 000 са дарени от община Варна, а 5000 от спортното дружество "Черноморски юнак". След разпадането на гимнастическата организация имотът става общинска собственост.
За първи път проблем със собствеността на варненския Юнашки  салон се появи през 2000 г., когато обектът беше прехвърлен в активите на ДАМС. Общинският съвет настоя сградата да бъде извадена от списъка на имотите, собственост на агенцията, като се позовава на текстове от Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА). Според нормативния акт след 1992 г. всички спортни обекти на териториите на общините трябва да се деактуват като общинска собственост. Тези претенциите на общината обаче бяха отхвърлени от ВАС.


През 2005г. около "Юнашкия салон" избухна нов скандал, след като съществувалият тогава обществен съвет по въпросите на спорта разпространи вчера декларация срещу включването на сградата в активите на "Национална спортна база" ЕАД (НСБ). "Категорично се противопоставяме на всички намерения "Юнашкият салон", исторически символ на града ни, да бъде предмет на инвестиционни намерения под каквато и да било благовидна форма", пишеше в протеста им. По този повод кметът на града Кирил Йорданов поиска спешно включване на въпроса за собствеността върху Юнашкия салон в дневния ред на общинския съвет. "Няма да издаваме никакви строителни разрешения на когото и да било, свързани със сградата", категоричен беше Йорданов. Със спасяването й се ангажира и тогавашният областен управител Петър Кандиларов.


В крайна сметка с решение на Министерския съвет имотът е обявен за частна държавна собственост на 24 юни 2005г. година, когато спортен министър беше още Васил Иванов-Лучано, а няколко седмици по-късно е вписан в капитала на НСБ. След като новият собственик поиска от спортните дружества, ползвали помещения в сградата почти безплатно да започнат да плащат наем, пет сдружения, зоналният съвет на БФС и Асоциацията на ветераните спортисти в града организираха протестен митинг срещу наема, поискан им от собственика на сградата НСБ.


Целта на поредицата от протестни митинги, които последваха, имаха за цел сградата да стане отново общинска собственост. Аргументът на противниците за връщането на сградата в активите на Община Варна бяха, че дори това да стане, няма никакви гаранции, че имотът няма да бъде апортиран в съвместно дружество с участието на частна компания, или че ниските наеми за спорните сдружения ще се запазят.


Тогавашният директор на НСБ Данаил Димов неколкократно напомни, че салонът, който се смята за един от символите на Варна, се намира в изключително лошо състояние в следствие на небрежното отношение от страна на администрацията на Кирил Йорданов. Той дори се оплака, че НСБ разполага с ресурс за реконструкция на сградата, но не може да я извърши, тъй като община Варна не одобрява плановете за ремонт под претекст, че сградата би трябвало да е общинска собственост.


През 2008г. Варна спечели на първа инстанция делото, заведено във Варненския окръжен съд за собствеността на Юнашки салон, заведено през 2006г. по реписката срещу Държавната агенция за младежта и спорта (ДАМС).


Кметът съобщи новината за спечеленото дело с подобаващ церемониал - от парадното стълбище на салона и под аплодисментите на насъбралите се, развълнувани спортни ветерани. Малко по-късно обаче се оказа, че това съвсем не е бил края на дълголетния спор и след обжалване от страна на ДАМС сградата все пак остана във владение на държавата.

Ключови думи към статията:

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Всеки дърпа тлъстия кокал към себе си еййй....
  Няма наяждане българската бюрокрация.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 2. 2 Профил на Varnalis
  Varnalis
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Във Варна е пълно със алчени селяни които затриха града ни само и само да забогатеят.Липсата на местен патриотизъм дава своите плодове.Бургас ни задмина във всяко едно отношение.

 3. 3 Профил на WC1
  WC1
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Дневник, нямате ли снимка на Юнашкия салон?

  ATX
 4. 4 Профил на paxah
  paxah
  Рейтинг: 395 Неутрално

  ...И ще стане както площадът остреща - махане на бараките, ремонт, детска площадка и хоп: заведение.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK