Около една четвърт от плажовете по черноморието ще останат без стопани

Около една четвърт от плажовете по черноморието ще останат без стопани

© ДневникОт всички общо 220 плажа по българското черноморие 61 ще останат без спасители по време на тазгодишния летен туристически сезон. Това става ясно от информацията, поместена на сайта на Министерството на регионалното развитие и благоустойството. Сред плажовете, които ще останат без стопани и охрана са и шестте в курортния комплекс "Русалка", за които така и не се намериха концесионери наематели. плажа реално все още са без стопани.


Други 13 плажа, които няма да имат спасители през този сезон се намират на територията на Добричка област. Това са пясъчните ивици на Дуранкулак и Крапец.


Край Варна плажовете без охрана са 16. Тези, които въпреки многократно организираните търгове и конкурси за отдаване под наем не се яви нито един кандидат, се намират на територията на местностите "Галата", Камчия", "Чайка", "Панорама" край курорта "Златни пясъци" и в гр. "Бяла".
В Бургаска област неохраняеми остават плажовете на къмпингите "Веселие", "Оазис", "Делфин", "Европа" и "Ахелой". Особено смущаващ е фактът, че спасители няма да има и на плажовете, които се намират в районите на детските лагери "Обзор" и "Емона". Това стана ясно по време на провелата се неотдавна среща при областния управител на Бургаска област Константин Гребенаров.


"От 110 плажа по Южното Черноморие, 33 вече са отдадени на концесия, 30 са дадени под наем от МРРБ, а с моя заповед ноще12 плажа", каза по време на срещата Гребенаров.


По неговите думи 6 от плажовете на юг от Бургас няма как да бъдат дадени за стопанисване, тъй като са на лице различни обстоятелства, които правят процедурите за отдаването им невъзможни. Така например плаж "Ропотамо" се намира в рамките на европейската екологична мрежа "Натура 2 000". Плаж "Скалите" е заличен от картата, а дейността на този край бургаския квартал "Сарафово" се управлява от МО.


Усилията на МРРБ и Областната администрация в Бургас се оказаха безуспешни и по отношение на плажовете "Вромос, "Ахтопол-Централен" и къмпинг "Ахелой". "Всички те ще бъдат обезопасени с табели, така както изискват задълженията на областния управител", каза Гребенаров.


"През миналата година условията на плажовете бяха сериозно подобрени, има все по-малко нарушения и оплаквания, каза областният управител. Независимо от това обаче преди началото на  активния сезон тази година също ще бъдат проверени всички отдадени плажове".


Новост в задълженията на концесионерите и наемателите на плажове през т.г. е наредба, според която те ще трябва да отговарят и за водните атракциони, независимо, че тази дейност може да е поверена на друг изпълнител. Целта на промяната е да се избегне възможността за прехвърляне на отговорността при евентуални инциденти.
Друга промяна регламентира възможността джетове, надуваеми "банани" и водни ски да могат да бъдат теглени и от джетове. Това обаче ще бъде възможно само ако джетът е притежава нужните характеристики и е произведен с такова предназначение. Всяка от теглещите машини ще трябва да бъде подсигурена с двама души. С промените вече се разрешава и използването на спасителни джетове.


Както през последните няколко години така и това лято всички джетовете и водните колела ще трябва да влизат в морето през специално обозначени коридори, като гаранция за безопасността на къпещите се в морето. Водният коридор може да бъде заменен с плаващ понтон, който да е свързан със сушата и завършващ извън зоната за къпане с платформа.


"Две са основните насоки в промените на Наредбата за атракционите на плажовете, каза Мария Николова, експерт в "Морска администрация". Това са от една страна синхронизиране с европейското законодателство, а от друга повишаване безопасността на водните атракциони".


Според Лаврентий Силов, началник на службата за  "Водно спасяване" към БЧК, недостиг на спасители по плажовете по Черноморието ще има и това лято. Според него причината за това е, че повечето от квалифицираните в тази дейност лесно намират работа в чужбина заради по-високото заплащане. 


"За да стане морски спасител, кандидатът трябва да е изкарал и курс за спасител на басейн, обясни Силов. Цената на обучението и за двете нива на курса е между 280 и 300 лв., но много от хората, които кандидатстват за работа не желаят да изкарат курса, който да легализира дейността им. Така те веднага отпадат от класацията".


Заплатите на спасителите у нас се движат от 500 до 800 лева при чувствително по-високо заплащане в други европейски страни. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK