Най-добрите ветроходни екипажи се срещат във Варна

Най-добрите ветроходни екипажи се срещат във Варна

© Юлия ЛазароваОт днес до 29 юли във Варненския залив ще ще се срещнат най-добрите ветроходни екипажи в България. Те участват в стартовете на най-старата ветроходна регата у нас - "Peugeot – Порт Варна".


Началото на състезанието е дадено още през 1976 г. като в продължеие на няколко десетилетия тя се организира под името Международната ветроходна регата "Георги Димитров" , а гонките са били провеждани по маршрута Варна – Одеса – Варна. Стартът на ветроходната регата е бил даван винаги на на 18 юни, рожденният ден на патрона й. Ветроходната надпревара поставя немислими за онова време рекорди по масовост като броят на екипажите нерядко надхвърля 100.


В годините след 1989 регатата е преименувана на ветроходно рали за купата на Община Варна, а след това и на регата "Порт Варна". Тази година за втори пореден път състезанието ще се проведе като ветроходна регата "Peugeot – Порт Варна". Така след намирането на солиден спонсор ветроходното състезание приема модела на големи регати като Volvo Ocean Race, AUDI Med Cup, FIAT Le Tour de France и т.н. За малко повече от година компанията "София франс ауто – Варна", регионален дилър на автомобилите "Peugeot" и Пристанище Варна вече успяха да организират със съвместни усилия състезания за детските и олимпийски класове и килови яхти.
В тазгодишното издание на регата "Peugeot – Порт Варна" стартират повече от 30 яхти с екипажи от страната и чужбина.


Друг автомобилен гигант – BMV е съорганизатор на регтата "BMW Black Sea International". Нейното пето издание се състоя от 24 до 27 май т.г. като в гонките участваха яхти от България, Румъния, Турция и Украйна. Това е единствената ветроходна регата, провеждаща се в две Черноморски държави. Стартът й бедаден във Варна, а финишът бе в румънското пристанище Мангалия.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK