Борисов обеща на Шабла пристанище, добив на газ и развитие на археологията

Доволен от археологическите находки по Южното Черноморие Борисов заяви, че правителството има намерението да обхване териториите на север - в района на Шабла и Дуранкулашкото езеро.

© Министерство на земеделието и храните

Доволен от археологическите находки по Южното Черноморие Борисов заяви, че правителството има намерението да обхване териториите на север - в района на Шабла и Дуранкулашкото езеро.След като в петък беше на авиационно шоу, където беше обявен за кулминацията на събитието, след това на магистрала "Тракия", а в събота в Гоце Делчев, неделната програма на премиера Бойко Борисов включи обиколка на северночерноморския град Шабла.


За един ден той успя да обещае градът да се превърне в археологически център, в който да бъде изградено пристанище, да се добива конвенционален газ, както и пълно преобразяване на местността "Шабленска тузла", където има лечебна кал. Междувременно той откри обновен градски парк, обеща 400 хил. лв. за читалището и похвали финансовата политика на кмета.


"Имаме надежда, че в района на Шабла бъде извлечен конвенционален газ", каза премиерът, цитиран от Агенция "Фокус". По думите му така в следващите 30 - 40 години в страната няма да има проблем с доставките на газ. През последния месец кабинетът разреши на два пъти търсенето на газ в Черно море с надеждата да бъдат открити залежи. "Всяко дрънкане на оръжие в Близкия Изток автоматично вдига цената на петрол, газ и всичко останало", заявява премиерът в сряда на правителственото заседание.
Борисов днес съобщи, че прехвърля безвъзмездно естакадата край Шабла на общината. "Навремето, като са приватизирали, са продали "Нефт и газ" заедно с естакадата и на практика границата ни е частна. Аз съм говорил със собствениците да ни я върнат", обясни премиерът казуса с естакадата.


До сряда щяло да се подпише споразумението. Целта е да бъде изградено пристанище. "След като един човек знае да харчи толкова, колкото има, и решава проблемите със средствата, които дават еврофондовете, а и чрез съфинансирането от държавата, ще среща моята, а и на кабинета пълна подкрепа", обърна се Борисов към кмета Райна Бърдарова (БСП).


Борисов предположил, че рибарско пристанище ще излезе най-евтино. И Бърдарова се съгласила с позицията на премиера, защото и общината е взела същото решение. "Аз съм бил кмет и знам, че най-добрият стопанин е кметът", добавя министър-председателят. За новото пристанище е ремонта на това във Варна са отделени около 5 млн. - 6 млн. лв. Борисов обеща и финансова помощ от държавата за проекта.


"И "Шабленска тузла" със съдействието на Министерство на здравеопазването ще бъде прехвърлена на общината", заяви още премиерът. Целта е местността, в която има лечебна кал, да бъде поддържана и използвана, а не да пустее, както е сега.


Премиерът също така припомни, че днес изцяло е тръгнало движението по участъка от магистрала "Тракия" Ямбол - пътен възел "Зимница"

© Министерство на земеделието и храните, Министерски съвет

Премиерът също така припомни, че днес изцяло е тръгнало движението по участъка от магистрала "Тракия" Ямбол - пътен възел "Зимница"


Доволен от археологическите находки по Южното Черноморие Борисов заяви, че правителството има намерението да обхване териториите на север - в района на Шабла и Дуранкулашкото езеро. "Желанието е Шабла да стане туристическата, археологическа атракция на страната, още повече кметът е професор по история - ще се разчита и на нейната помощ", добави Борисов.


До сряда кметът трябва да представи на премиера проектите за управление на археологическите обекти в Големия остров на Дуранкулашкото езеро. Там са открити най-древните селища с каменна архитектура, а според археолози и най-старото обработено злато. "Археолога Дянков ще го изпратя тук няколко дни и септември трябва финансираме проекта", обеща Борисов. Амбицията му е новата дестинация да бъде разработена за новия туристически сезон.


Другата седмица ще бъдат разгледани в Министерския съвет проектите, а през септември ще бъде обсъдено и финансирането. Той обеща да даде на общината да стопанисва и два къмпинга на морския бряг.


Борисов беше в Шабла заедно с министрите на земеделието и храните Мирослав Найденов и на транспорта Ивайло Московски, с които откри обновения парк в Шабла, който днес празнува и своя празник. Паркът е изграден по проект "Обновяване и естетизация на градски парк – град Шабла", който е реализиран от Програмата за развитие на селските райони. Стойността на проекта е 1.3 млн. лева.


Същевременно премиерът присъстваще на първата копка на многофункционална спортна площадка за тенис, баскетбол и бадминтон. Началото не беше дадено от него, а от от зам.-министъра на спорта Иван Ценов и кмета Бърдарева.


След това Борисов обеща още - държавата да отпуске 400 хил. лева за обновяване на читалището в Шабла. "Това е жест заради добре изпълнения проект за обновяване на градския парк", обясни решението си той.


Премиерът също така припомни, че днес изцяло е тръгнало движението по участъка от магистрала "Тракия" Ямбол - пътен възел "Зимница". Борисов заръча на медиите да предадат на туристите по южното ни Черноморие, че магистралата е пусната и работи, за да могат "хората могат спокойно да се прибират към домовете си".


Материарът е допълнен в 16.50 ч.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK