Кметът на Бургас: Дърво №130 уби Пейо Янчев

Кметът на Бургас Димитър Николов

© Юлия Лазарова

Кметът на Бургас Димитър НиколовКметът на Бургас Димитър Николов разпространи днес чрез пресцентъра на администрацията си "позиция", в която изказа съболезнования на семейството и близките на убития преди ден от паднало дърво 26- годишен Пейо Янчев.


"Всички документи са на разположение на разследващите органи, пише в позицията си Николов. Аз искам възможно най- бързо оповестяване на резултатите, независимо какви и за кого ще бъдат последствията. При вина, всеки положил подписа си, ще носи своята отговорност".


Според разпространения днес текст още през септември 2010 г. Община Бургас е предприела действия по благоустройството на занемареното пространство до бившата Трета поликлиника в града. Била е обявена процедура за инженеринг и реконструкция на цялостното пространство, бил е обособен временен открит паркинг. В изготвения проект са били описани 173 дървета на територията на паркинга, изготвена е фитосанитарна експертиза и въпросното дърво под № 130 – от вида конски кестен, е описано като "във видимо добро състояние".
В текста, изпратен до медиите Димитър Николов твърди, че на 9 ноември 2011 г. с е издал заповед за назначаването на комисия от 13 специалисти, които да направят обследване на зелената растителност на територията на въпросния паркинг.  Според нейните констатации 67 от описаните 173 дървета са били определени като опасни. . Останалите, между които и дървото, причинило смъртта на Янчев са описани като във видимо добро състояние и са определени за запазване, като е направено предписание за резитба на клоните им. На 17 декември 2010 г. е било проведено обществено обсъждане на констатациите на комисията, поискано е било отделно становище от РИОСВ за проекта и той е бил потвърден. Веднага след това е било издадено и разрешение за отсичане, което е било оповестено, твърди Димитър Николов. 


По-нататък в текста се казва, че по същото време, в община Бургас са били регистрирани жалби на граждани, живеещи на ул. "Гурко" в Бургас, които са протестирали срещу отсичането на дървета там. Направената справка е показала, че жалбите и заведените дела срещу Община Бургас за отсичане на дървета са надвишили значително подадените сигнали за опасни дървета.


"Никога не съм поставял знак равенство между човешкия живот и отсичането на едно дърво, пише в позицията си кметът на Бургас. И ако имаше дори най- малък симптом за въпросното дърво или други подобни дървета, решението щеше да е бързо и ясно".


Във фаталния ден и час по официални данни на метеорологичната станция в Бургас, вятърът е бил със скорост 144 км. в час, който се квалифицира като ураганен, обяснява още Димитър Николов. Наблюдаван е бил "шквал" (хоризонтално завихряне на вятъра), характеризиращо се с много голяма промяна на скоростта на вятъра.  Същият ден в община Бургас са подадени други 7 сигнала за паднали клони и опасни дървета, на които е реагирано, информират още от общинската администрация в града.


"В Бургас има 50 000 дървета. 20 000 от тях са в централна градска част. Дори всяко едно от тях, да бъде оградено и да има персонален отговорник, никой не може да гарантира, че при следваща природна стихия няма да се случи инцидент. Никой", твърди кметът на Бургас.


По думите му Община Бургас ще окаже пълно съдействие на разследващите органи за изясняване и по- бързо оповестяване на причините за трагичния инцидент, при който загина Пейо Янчев.

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 809 Неутрално

  Абе като го отрежат всякакви зелени защитници ще скочат, сега като падна, що не го отрязахте.......не им е лесно на кметовете

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 2. 2 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  комисия от 13 специалисти, които да направят обследване на зелената растителност
  ..............
  Разделили са си района на зони и не е трудно да се установи, кой от тези 13 е каталогизирал въпросното дърво като "във видимо добро състояние", след което по етапен ред на прокурор и на топло или солидна глоба от порядъка на 20 000 €. Докато няма вкаран "специалист" в затвора, смъртните случаи ще продължават.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6061 Неутрално

  дърветата трябва да се КАСТРЯТ редовно и грамотно а не да се режат !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на d3si
  d3si
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Тази информация, със сигурност ще успокои близките на Пейо..

 5. 5 Профил на d.berov
  d.berov
  Рейтинг: 628 Неутрално

  при 144 км/ч е цяло чудо че само с едно паднало дърво се е разминал Бургас. При такива ветрове в други държави биват унищожени цели села и градове.. много адекватно и точно е отговрорил кмета на Бургас, а и явно са направили каквото е било възможно за обезопасяване на въпросната градинка, но пред природните стихии сме безсилни... Моите съболезнования за загиналия млад човек

 6. 6 Профил на мОДИ ти си........ши....к
  мОДИ ти си........ши....к
  Рейтинг: 487 Неутрално

  Защо все някой трябва да ни е виновен,все пак това е вятър със скорост 144км в час

 7. 7 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Кметът на Бургас: Дърво №130 уби Пейо Янчев...
  ------------------------------------
  Повече трагично,отколкото смешно обяснение...
  Аз питам,дърво #131 кого ще убие???...

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 8. 8 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1416 Гневно

  Не знам какво в това дърво се крие,
  но някой от общинарите
  трябваше да убие!

  www.berbenkov.hit.bg
 9. 9 Профил на _az_
  _az_
  Рейтинг: 457 Неутрално

  При тази ужасна буря, която беше сутринта, не е нужно дървото да е болно, за да падне. Нека не изпадаме в излишен цинизъм и да търсим под вола теле. За дърветата в Бургас се оказват повече грижи, отколкото в повечето градове в страната. Нещастни случаи се случват навсякъде. Но пък ако няма интрига, не е интересно за масите..

 10. 10 Профил на kras 059
  kras 059
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Какви експерти са тези, написали единствено това, че дървото към датата на проверката е било "във видимо добро състояние" ? Подобна констатация може да направи и всеки неспециалист, стига да има нормално зрение.

 11. 11 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 593 Неутрално

  Трудно ни е да се съгласим , че погиналото момче е жертва на стихийното бедствие , но е така . Бургазлии помнят какъв змиярник беше този район , знаят и колко експертен труд беше вложен за неговото благоустрояване . Положиха го същите хора , които преобразиха Булеварда и улиците на града . Трябва да се гордеем с тях и да им вярваме ...

 12. 12 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#5:"d.berov"]при 144 км/ч е цяло чудо че само с едно паднало дърво се е разминал Бургас.[/quote]
  При такава скорост на вятъра, при това продължил повече от час, всяко дърво представлява опасност. Става въпрос за широколистно, на което не са окапали листата. Вменяването на когото и да е, каквато и да е вина за този нещастен случай е най-малкото некоректно!
  Браво на кмета, че не започна веднага да се оправдава с явната причина за инцидента.

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 13. 13 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#10:"kras 059"]Какви експерти са тези, написали единствено това, че дървото към датата на проверката е било "във видимо добро състояние" ?[/quote]
  Нали не намекваш, че трябва да се режат, преди да се направи някаква констатация? Аз искам да има повече дървета там където живея, макар да осъзнавам, че през есента има досадни листа, а когато има силен вятър, понякога падат и са опасни .... като мълниите!

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 14. 14 Профил на timtim
  timtim
  Рейтинг: 548 Неутрално

  До коментар [#2] от "СДС":

  И при следващото обследване, "специалиста" ще каже - да се отсече.

 15. 15 Профил на timtim
  timtim
  Рейтинг: 548 Неутрално

  До коментар [#3] от "КМЕТ В СЯНКА":

  А кой ще плаща за това?

 16. 16 Профил на asparagus
  asparagus
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#5] от "d.berov":

  Имаше паднало дърво и върху оградата на училище "Д.Дебелянов.За щастие без жертви.

 17. 17 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 628 Разстроено

  Бах ти и късмета: точно дърво #130 да ти види сметката...
  Наистина смешно и глуповато обяснение...По-добре да не бе казвал такава глупост... Ами ако беше N-тото, по-малко трагично ли щеше да бъде?

 18. 18 Профил на Петър Костов
  Петър Костов
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#17] от "paf":

  Вината е и на Дневник,че от цялото интервю е извадило точно това за заглавие. Не е това най-важното.Човека го каза в смисъл,че всички дървета са проверени и за това дърво пише,че е било видимо здраво. Глупост било... Помисли! Веднага някой вади една дума от целия текст и започва да плюе. Така е най-лесно,нали?

  Не се въргаляй с прасе в калта! За разлика от теб на него ще му хареса.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK