Трус от 4.8 степен е регистриран край Каварна (допълнена)

Трус от 4.8 степен е регистриран край Каварна (допълнена)

© Асен ТоневЗеметресение с магнитуд 4.8 е регистрирано на 26 километра източно от Каварна, съобщи Европейският  средиземноморски сеизмологичен център. Трусът е станал в 20:58 ч. и е с епицентър в Черно море на 2 км дълбочина. Той е регистриран на 63 км източно от Варна, 236 км югоизточно от Букурещ.


Около 4.6 е магнитудът на земетресението край Каварна, съобщиха от Национален институт по геофизика, геодезия и география към Българската академия на науките (БАН), цитиран от агенция "Фокус".


Земетресението е в акваторията на Черно море, където е Шабленска сеизмична зона. Епицентърът не е на сушата, а на 10 км в акваторията на Черно море. Потенциалът е по-слаб от земетресението през 2009 година. Тепърва се изчислява дълбочината.
Няма данни за разрушения и пострадали граждани съобщиха от пресцентъра на МВР. По последна информация земният трус е бил с магнитуд 4.6 по Рихтер.


Земетресението се усети стабилно, кратко беше и предполагам, че няма поражения, тъй като не беше продължително и по-масирано, но определено се усети. Това каза пред агенция "Фокус" кметът на Каварна Цонко Цонев. По думите му трусът е продължил около 5-6 секунди, но не е бил толкова силен като август 2009 г. Мисля, че няма паника, не съм чул за хора, които да излизат на улицата и да има паника, каза Цонев.


Земетресението е усетено силно в района на Шабла, съобщи кметът на града Райна Бърдарева. Трусът е бил единичен и е усетен най-вече по високите етажи на жилищните сгради. Първоначално е имало тътен, след което е усетено "раздрусване". В град Шабла няма паника. След труса хората от жилищните блокове са излезли навън, но към момента са спокойни и се прибират. Няма данни за нанесени щети.


Към този момент няма данни за нанесени щети.


Земетресението е усетено и в районите на Варна - Аспарухово, Възраждане, Владиславово, Младост. Към този момент няма данни за нанесени щети.


Трусът е бил усетен във Варненска област, съобщи дежурният в Главна дирекция "Пожарна безопасност и спасяване". По информация на дежурните - няма сигнали за някакви инциденти, а магнитутът е бил с магнитут от 4.2 по Рихтер.


На 2 декември в 22.11 часа в басейна на Черно море също бе регистрирано земетресение с магнитуд 2.6 по скалата Рихтер. Земетресението също е било на дълбочина 2 км.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK