Започна предизборното маскиране на варненската Дупка като музей

Дупката в центъра на Варна и сега се използва като платен паркинг. Според информация на Община Варна от 2010 г. бараките в периферията й се отдават под наем срещу 70 евро на кв.м. От тях в общинския бюджет влизат по-малко от 3.50 евро под формата на т.нар. "тротоарно право".

© Морски дневник

Дупката в центъра на Варна и сега се използва като платен паркинг. Според информация на Община Варна от 2010 г. бараките в периферията й се отдават под наем срещу 70 евро на кв.м. От тях в общинския бюджет влизат по-малко от 3.50 евро под формата на т.нар. "тротоарно право".Днес сутринта започна демонтирането на бараките около т.нар. Дупка в центъра на Варна. Кметска заповед за разчистването на терена е издадена още миналата седмица, съобщиха от общинската администрация, а разходите по акцията са за сметка на Министерството на финансите.Хроника на Дупката


1986 г. - Изпълкомът на Общинския народен съвет във Варна решава да построи на мястото на сгради с архитектурна стойност в историческия център на града универсален магазин. Зейва Дупката, в която се наливат основите на бъдещия проект.


1994 г. - община Варна учредява акционерно дружество с фирма "Лазур" под името "Търговски дом".


1995 г. - наследниците на братя Илчеви, собственици на сгради и терени на мястото на Дупката, завеждат серия от дела за реституиране на част от терена.


1995 г. - Над 80 частни лица купуват акции в "Търговски дом" АД.


1999 г.- "Феста холдинг" на Петя Славова приватизира "Лазур" и става собственик на акциите на фирмата в дружеството "Търговски дом".

В края на септември м. г. по време на едно от посещенията си във Варна вицепремиерът Симеон Дянков съобщи, че държавата ще вложи 2.5 млн. лв. в станалата пословична варненска Дупка. Става дума за започнатия през 1984 г. строеж на универсален магазин, който след падането на комунистическия режим у нас бе замразен на етап изкоп. От тогава досега ямата се използва като платен паркинг. Бараките, поставени в периферията й, се отдават под наем срещу 140 лв. на кв. м. От тях общината получава по-малко от 3.50 евро под формата на т. нар. тротоарно право, а разликата вече години наред потъва в неясни схеми на политически лобита, подкрепящи една или друга група в местния Общински съвет.
Неотдавна лидерът на ГЕРБ във Варна Иван Портних заяви, че районът трябва да се превърне в голям исторически обект заедно с намиращите се в близост Римски терми. "Ще се експонират гръцки и римски стени, а целта е това място да се превърне в представителна част за Варна", каза Портних.


По време на форум, посветен на алтернативните форми на туризъм миналата година Симеон Дянков заяви, че поредното финансиране на Дупката е осигурено, а Министерството на културата работи върху идеен проект за превръщането й в музей. По думите на Дянков той трябва да е готов до началото на следващия летен туристически сезон (който ще съвпадне с изборната кампания).


Трудностите по "запълването" на Дупката във Варна идват от факта, че основен собственик на терена е пловдивският бизнесмен Георги Гергов. Сумата, която той е поискал, за да продаде дела си в съвместното дружество с Общинския съвет във Варна – стопанин на недовършения строеж, надхвърля 20 млн. лв., информира Дянков. Делът на съвета в компанията е едва 24%.


"Това искане няма как да се случи, собствениците няма да получат и терени в замяна, става въпрос само за изкупуване", обясни миналата есен министърът на финансите. Срокът, в който Гергов трябваше да предложи "разумна" цена, обаче изтече на 14 октомври, а резултати от преговорите му с държавата не са обявени и до този момент.


През август м. г. Симеон Дянков каза, че Георги Гергов също трябвало да бъде заинтересован "Дупката" му да се превърне в туристическа забележителност. Вицепремиерът дори провокира бизнесмена с думите, че като истински патриот той трябвало да разбере, че така или иначе никога няма да построи нищо на мястото, тъй като няма да получи разрешение за това от Министерството на културата. Причината са намерените на мястото останки от римски улици и византийски крепостни стени.


"Г-н Гергов просто трябва да размисли дали иска да му се разнася името в поколенията като някой, който напук на цялата държава и всички варненци е искал този цирей да стои така", каза Дянков.


Неговата идея обаче явно е получила развитие, тъй като преди дни зам.-кметът на Варна Димитър Николов съобщи, че предстои разработването на инвестиционен проект за терена, чийто възложител трябвало да бъде не друг, а Гергов. По думите на Николов проектът щял да включва подробен устройствен план и проект за т. нар. лапидариум.


Симеон Дянков няколко пъти досега отправя остри критики към работата на кмета на Варна Кирил Йорданов. По време на посещение си във варненските Римски терми (най-големите закрити бани от този род в Европа) Дянков директно атакува Йорданов с думите: "Вместо да се кара мотор, нека да се ходи до културно-историческите паметници, защото оттам идват парите", каза той. Думите му бяха намек за увлеченията на варненския кмет по мотоциклетите.


Според предварителните разчети новият проект, с който ГЕРБ явно възнамерява да влезе в предизборна надпревара във Варна, ще погълне не по-малко от 2.5 млн. лв.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 862 Разстроено

  Да внимават да не се появи някой разселен созополски вампир!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 2. 2 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 1985 Весело

  "държавата ще вложи 2.5 млн. лв. в станалата пословична варненска Дупка" - чрез КОпане най-добре се ОсвояВАТ пари - отчетността е според зависи!

  Коментиране на анализираното, вече...
 3. 3 Профил на BIKER
  BIKER
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Дупка и пари - две неща които работят добре заедно, особено ако наоколо има и български политици!

  БСП и ДПС вън от политиката
 4. 4 Профил на a.sensible
  a.sensible
  Рейтинг: 487 Весело

  "Г-н Гергов просто трябва да размисли дали иска да му се разнася името в поколенията като някой, който напук на цялата държава и всички варненци е искал този цирей да стои така", каза Дянков."

  Хахаха. Смях в залата - Дянков се загрижил за разнасянето на името на Гергов в поколенията. А бре, Дянков, а бре, пиле, ти първо за себе си помисли...

 5. 5 Профил на advokat59
  advokat59
  Рейтинг: 434 Неутрално

  ВСИЧКО В ИМЕТО НА ПРЕДИЗБОРНАТА КАМПАНИЯ !

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 7. 7 Профил на nogica
  nogica
  Рейтинг: 440 Неутрално

  ааа то дупки във Варна има много,тежка пред изборна кампания се задава.Нещо ГЕРБ обещаха,че ако не гласуваме за тях БиБи щял да ни загради с бодлива тел.Спечелиха и не стига,че ни заградиха но и оставиха гладните мастии вътре да ни ръфат.
  Така,че има за какво да се мажат,лижат

 8. 8 Профил на agent0
  agent0
  Рейтинг: 484 Весело

  Абе, точно във Варна ми се струва, че ще трябва да се напънат доста повече предизборно....Като се има предвид колко е изкъртен градът в последните 3-4 години (почти напълно съвпада с времето откакто ГЕРБ е на власт), ще се наложи и да асфалтират 2-3 булеварда поне, да видим с Морската нещо дали няма да може да се направи (коли, строежи), нещо спортната зала уж щяха да ремонтират, някоя и друга детска градина нова...Най-вече, ако могат да разкарат повечето си общински съветници и кмета и да ги заменят с някакви малко от малко свестни хора, на които им се работи (пак малко от малко поне ) за доброто на града, може и да някой да вземе да гласува за ГЕРБ във Варна.

 9. 9 Профил на Rael
  Rael
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Браво на Дянков! Отговорен управник, не си мери много думите, а кара направо. Де да имаше повече като него...

 10. 10 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Едно време туристите се интересуваха
  Сегашните релаксират от пиянските запои до сутринта.
  За тях по-добре е да се организират посещения до ВИНПРОМ-а, ако може направо да пият от бъчвата.

  А от оная бетонна дупка ще стане музей колкото от на баба ми ....

  Тия милиони по-добре ги вложете за оправяне на улиците че са дупка до дупка

 11. 11 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1531 Весело

  Да го направят музей за бисерите на Б.Б. Изсечени на каменни скрижали, нетленен спомен за поколенията.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 12. 12 Профил на esperanza12
  esperanza12
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Изключително слаба и тенденциозна статия- дай да плюем, щото Герб го прави.
  Всеки нормален варненец ще адмирира оправянето на прословутата дупка. Музей на открито на мен ми се струва добро решение. Много по-добро от нов мол. Затова стискам палци да стане добре и наистина да "отвори" малко центъра, че тия гнусни бараки са ми противни.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 13. 13 Профил на tramp
  tramp
  Рейтинг: 701 Любопитно

  Странна работа... аз доколкото помня Гергов и общината бяха собственици не на дупката, а на бетона, налят в нея... терена обединяваше няколко имота - частна собственост, за отчуждаването на които общината беше предвиждала средства в бюджета, после ги беше ползвала за друго, май така и не бяха отчуждени... а собствениците имаха едни съдебни решения, които хем бяха, хем не бяха изпълнени... пък и начина на придобиване на основния дял от бетонеца в дупката от страна на Гергов беше върло интерестен.
  Дневник, шо не пробвате да направите едно журналистическо разследване бе - такава хубава илюстрация на общата ситуация ще излезе.

 14. 14 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Магазин не стана,поне да стане музей и да се напънат да стане ,щото ГРОБ трудно печели във Варна.....

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 15. 15 Профил на rachonka
  rachonka
  Рейтинг: 381 Весело

  Леле, отиде ни един от символите на Варна ))))

 16. 16 Профил на tramp
  tramp
  Рейтинг: 701 Любопитно

  [quote#13:"tramp"]такава хубава илюстрация на общата ситуация ще излезе[/quote]

  Абе, ми онова хубавото археологическо законче де обслужваше такива ситуацийки... то прие ли се в крайна сметка, че нещо го пропуснах

 17. 17 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  Варненският кмет ги разбира тея работи

 18. 18 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Имам някакъв далечен спомен като малък, че на мястото на дупката имаше площад и някакви стени и разкопки от римско време. Беше доста приятно място. По-старите варненци сигурно помнят по-добре какво е било преди, но каквото и да направят ще е по-добро от тази дупка и бараките, които вече 30 години обикаляме точно в центъра.

 19. 19 Профил на Florentin
  Florentin
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар 12 от есперанца 12 За разлика от Вас ще кажа,една много добра статия и добре целенасочена.Ако ГЕРБ искаха да спечелят симпатиите на варненци,не биваше да правят тази капитална грешка,като припознаха като ''свой'' този бездарен и продажен кмет Кирил Йорданов,който превърна хубавият ни град в руини.И бургаският кмет е предложение на ГЕРБ,но когато човека е амбициран да развива града си и непрекъснато прави какво ли не в тази посока,можели да се Вини за нещо ГЕРБ?И понеже разбраха грешкатаси във Варна,сега се напъват с разни залагалки да си върнат доверието на Варненци.Само че една поговорка казва "с трици маймуни не се ловят".

 20. 20 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  Това място беше с магазин ,после го преместиха, но както казах кмета е и архитект т.е. социокултурен конструктор.

 21. 21 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  "Симеон Дянков няколко пъти досега отправя остри критики към работата на кмета на Варна Кирил Йорданов. По време на посещение си във варненските Римски терми (най-големите закрити бани от този род в Европа) Дянков директно атакува Йорданов с думите: "Вместо да се кара мотор, нека да се ходи до културно-историческите паметници, защото оттам идват парите", каза той. Думите му бяха намек за увлеченията на варненския кмет по мотоциклетите."

  Не си кривете душите. Този път няма как да не се съгласите, че е прав.

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 22. 22 Профил на kepler
  kepler
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Най-доброто нещо за дупката е да се превърне в парк с пейки за туристи и с подземен паркинг, а Гергов и тези партийни другари, които се крият зад него да си останат собственици на паркинг за 20 милиона.

  И без това търговската улица, макар и пешеходна зона е достатъчно сгъчкана , задушна и отблъскваща.

 23. 23 Профил на esperanza12
  esperanza12
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#19] от "zvetan":
  Кой е Вашият критерий за добра статия?
  За мен статията е слаба, защото съдържа твърде бегла информация за проекта, който ще се реализира, за сметка на обширна и за н-ти път преразказана ретроспекция за това как се е стигнало до нея. Минали събития, за които вярвам знаят всички варненци.
  А защо е тенденциозна- ами просто прочетете заглавието отново.
  Мислих дълго дали да коментирам и неща като кмета, партии и т.н., но откровено казано не виждам смисъл.

 24. 24 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  До коментар [#17] от "xalikarans": Сложих ти (-) не защото не съм съгласен с теб, а защото предполагам не си информиран. Във Варна нищо не става без съгласието на ТИМ. Даже и боко ги слуша. Арх. Куцарова (Николаева), съпруга на корпоративния директор на Химимпорт (ТИМ) Н. Николаев приема всеки архитектурен проект, а специален съвет от юристи към ТИМ разглежда всяка молба до Общината за откриване на магазин, кафе или ресторант. ТИМ е най-успешната групировка на БСП за приватизиране на активите на РБ. И не си мислете, че начело на ТИМ са Тихомир, Иво и Марин, или ВКР на флота. Има един другар от БСП, от хардалайнерите, близък до Русия, който убягва напоследък от прожекторите на медиите, но мисля че си е все още във ВС на БСП. Ха познайте кой беше той?

 25. 25 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  За Гергов в пълен смисъл важи лакардията че човек от дупка се ражда, заради една дупка живее и като умре, пак в дупка се връща.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 26. 26 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Бараките, поставени в периферията й, се отдават под наем срещу 140 лв. на кв. м. От тях общината получава по-малко от 3.50 евро под формата на т. нар. тротоарно право, а разликата вече години наред потъва в неясни схеми на политически лобита, подкрепящи една или друга група в местния Общински съвет.
  -------------------------
  Браво, машинка за кинти!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 27. 27 Профил на 1_chrome.
  1_chrome.
  Рейтинг: 1288 Любопитно

  "започнатия през 1984 г. строеж на универсален магазин//основен собственик на терена е пловдивският бизнесмен Георги Гергов"


  Интересно ми е, защо това място е продадено. Откъде е имал пари този бизнесмен да го купи...и кога?

 28. 28 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  До коментар [#24] от "shumkar":

  Премянов?

  "The Queen Is Dead" 30 years anniversary
 29. 29 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  До коментар [#27] от "Калибър 6.5Х55":
  Ти пък...откъде Гергов имал пари !? Гергов си е ковчежника на БСП за Пловдив. В Пловдив Гергов е това, което е за Варна ТИМ, или поне нещо подобно, може би не толкова успешно. Курортът "Слънчев ден" (бившата база на ЦК), едно малко райско кътче между Св. Константин и Златните също е собственост на Гергов.
  Докато всички форумни бг "макроикономисти" ревяха и лееха сълзи за разни бисери на българската икономика - обикновено полуфалирали предприятия, тихо-мълком някои си приватизираха фармацевтиката, "Стария град" в Пловдив и Пловдивския панаир, зърнените силози в С.И. България и двете морски летища.
  Всъщност собственика им е БСП ООД и дъщерните й ООД-та - ГЕРБ, ДПС, НДСВ и т.н.
  Всъщност ако човек се позамисли ще си даде сметка, че всички, ама всички български партии са си ООД, не АД!
  Дружества с Ограничена Отговорност. Едно ООД с мин. капитал може да е собственик на активи за милиарди, но като направи голям зулум, то носи отговорност равна на капитала си.
  Да сте видяли бг политик в панделата? Няма и да видите.

 30. 30 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 648 Неутрално

  еееей ... сега варненци, как ще си определят среща до "Дупката", като няма да има Дупка?

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 31. 31 Профил на pepo2012
  pepo2012
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Срамувам се от кмета Кирил Йорданов,срамувам се от ''бизнесмена''Георги Гергов,срамувам се от Симеон Дянков!!!

  Явно българите сме ''баби",а не горди и смели мъже след като не сме ги обесили тези мръсници!!!

 32. 32 Профил на pepo2012
  pepo2012
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Допълнение-да вкараме главите на тези плондери от ТИМ в гъзовете им!!!
  Те са глупави,гадни и посредствени копелета,съизмерими с идиота Бойко-Тиквата!!!

 33. 33 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 587 Неутрално

  До коментар [#19] от "zvetan":
  Ти май нещо бъркаш.
  ГРЕБ не припознаха за "свой" Киро, те припознаха за "свои" ТИМ, които преди много време припознаха за "свой" Киро.

  "Щастие за всички даром, и никой да не бъде пренебрегнат!"
 34. 34 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1128 Весело

  Дневник-о! Тъпо Пръмовско-Прокопиевско проклето заглавие за пореден път! Дупката е налична в центъра на Варна от 30 години. Ай сами си сметнете колко избори са проведени от тогава! Що точно на тези се е решило да се махнат бараките - този тумор на Варна?! Не ни интересува причината, важното е, че града ни ще стане малко по-хубав без тях. Вие от БСП или от паритята от която не Куневица какво направихте за Варна?! НИЩО! Нямате право да плюете сега. В града предстоят много хубави неща, колкото и да не ви се иска. Сори!

 35. 35 Профил на kelesha2
  kelesha2
  Рейтинг: 221 Весело

  До коментар [#1] от "Geoimg":

  Ааа,не!Вампира си е на Созопол!За първо време вземете /фалос-а/?
  Божо ще направи нещо!?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK