Сметната палата отново откри нарушения на обществените поръчки във Варна

Кметът на Варна в оставка Кирил Йорданов и началникът на кабинета му Благовеста Йорданова на една от последните им пресконференции преди 6 март т.г. когато Йорданов бе принуден да подаде оставка.

© Варна утре

Кметът на Варна в оставка Кирил Йорданов и началникът на кабинета му Благовеста Йорданова на една от последните им пресконференции преди 6 март т.г. когато Йорданов бе принуден да подаде оставка.И последната проверка, извършена от Сметната палата в администрацията на варненския кмет в оставка Кирил Йорданов, е показала нарушения при възлагането на обществени поръчки. Това става ясно от доклад на институцията, публикуван на сайта й. Той обобщава резултатите от проверката за възлагането и изпълнението на дейности и услуги през цялата 2011 г.


Албуми, торбички и дискове


Според информацията в доклада през същата година дирекция "Канцелария на кмета" е похарчила за "представителни нужди" малко над 85 хил. без ДДС.
Разходите са свързани с изготвяне на фотоалбуми "Варна – светлините на града", информационни пана, торбички, тиражиране на компактдискове и обложки за тях, изработка на мултимедия "Варна – светлините на града", както и на "Каталог, отразяващ развитието на община Варна в периода 1999 – 2011 година". В същата сума влиза също отпечатването на работни календари, коледни торбички и др.


Само за каталога, в който е отразено развитието на Варна по време на първите три мандата от управлението на Кирил Йорданов, предизвикали недоволството на варненци, са похарчени почти 45 хил. лв. без ДДС. Според констатациите на доклада обемът на услугите по отпечатването на луксозното книжно тяло представлява малка обществена поръчка. За да бъде заобиколена тя, цялата дейност по изработването на каталога с кметския отчет е разделена на три части, които след това са възложени на един и същ изпълнител. Неговото име не е упоменато в доклада. В него обаче е отбелязано, че обяснения по случая са поискани от началника на кметския кабинет Благовеста Йорданова.


"Анализът на разходите показва, че необходимостта от възлагането на услугите не е възникнала инцидентно, пише в доклада на Сметната палата. Общата стойност на разходите попада в праговете, определени за провеждане на процедура по Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки". Независимо от това обаче възложителят – канцеларията на кмета Кирил Йорданов, е нарушил наредбата, като не е провел предвидената в нея процедура


Полети за 55 хил. лв. без ДДС


Пак през 2011 г. канцеларията на варненския кмет е похарчила за самолетни билети близо 55 хил. лв., или по около 4.6 хил. лв. без ДДС на месец.


И в този, както и в предходния случай услугите по продажбата на билетите са предоставени от трима изпълнители, като е установена идентичност на възложените им дейности. Чрез разделянето им обаче отново е била заобиколена Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки. "Анализът на разходите показва, че необходимостта от възлагането на услугите не е възникнала инцидентно", констатират и този път инспекторите на Сметната палата. Така прескачането на предвидената от закона процедура става трудно обяснима. Общата стойност на разходите, направени от канцеларията на Йорданов, отново попада в праговете, изискващи провеждане на процедура за малка обществена поръчка, но тя е била заобиколена.


Друго, пак дребно, но показателно за стила на работа в администрацията на Йорданов нарушение е извършено при настаняването и изхранването на участниците в Международния фолклорен фестивал през 2011 г., когато той беше преизбран за недовършения си четвърти мандат. Общата стойност на услугата по договора е около 24 хил. лв. без ДДС. Той включва настаняване и изхранване на участниците във фестивала. Въпреки че услугите са предоставени от един доставчик, свързани са систематично и представляват част от предмета на една обществена поръчка, конкурс за възлагането й не е организиран. В замяна на това поръчката е възложена в условията на свободно договаряне.


Водоноски, самосвали...


Нарушение на Закона за обществените поръчки е констатирано от проверката на Сметната палата и в друг случай. При него наемането на специализирани автомобили за нуждите на общината е извършено чрез договаряне с покана. Прогнозната стойност на поръчката не е трябвало да надвишава 116 хил. лв. без ДДС. В предмета й обаче са обособени три позиции: наемане на цистерна за вода, на самосвал и багер. За целта е проведен открит конкурс, който е бил прекратен, защото до него не е бил допуснат нито един участник. Проверката обаче е установила, че при последвалата процедура на пряко договаряне не е бил променен нито един от параметрите на услугата, включително и стойността й. "Обектът на поръчката неправилно е идентифициран като доставка на стоки, осъществявана чрез наемане, пише по този повод в доклада на Сметната палата. (...) Прекратяването на предходната процедура не обосновава избор на процедура на договаряне с покана, предмет на одита".


Общата стойност на наема за специализираните превозни средства е в размер до 116 хил. лв. без ДДС, като по тази причина надхвърля прага от 110 хил. лв., над който при възлагане на обществени поръчки задължително се прилагат условията и редът по съответния закон.


Това не е първият доклад на Сметната палата, констатиращ нередности при възлагането на обществени поръчки в община Варна.


Контролният орган установи нарушения в процедурите още в периода 2006 - 2008 г. Изводът на одиторите тогава бе, че въведеният и осъществяван в общината предварителен и текущ контрол при провеждане на процедури за възлагане на обществени поръчки не е достатъчно надежден.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5405 Неутрално

  Варна стайл !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на nikoi
  nikoi
  Рейтинг: 381 Неутрално

  чакаме да видим какви ще са присъдите, без тях само си чешаме езиците.........

 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  Добре де, къде бяха всички "служби" дето уж работят, разузнават и не знам си там какво ли още въобще правят през цялото това царуване на Кирил Йорданов, та чакаха, човек да се самозапали, та да си подаде оставката Кирил Йорданов, и сега тепърва да откриват нарушения в обществените поръчки ?!?! Спаха ли, цокаха ли, какво ???

 4. 4 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  Контролния орган какво дрема толкова години? Имало нарушения още в 2006г.?!!?!?? И трябваше да излязат хората по улиците та да се сетят да си вършат работата ли? И контролния орган е за съд и уволнение!!!

 5. 5 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1844 Неутрално

  Ефектът от контролните органи е .... статия във вестника. И след това - пак отначало, със същите хора...

 6. 6 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 898 Любопитно

  И.... само тези кокошкарски работи ли?

 7. 7 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Като започнаха от Варна нека да продължат и с другите градове. 100% и там ще намерят нередности.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 8. 8 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  Извинявам се, ама това са кокошкарски харчове, които в съда надали ще минат, за да се наложат някакви санкции. поръчки на дискове и албуми- за това ли успя да се хване Сметната палата или просто така и изнася, да констатира нещо колкото да покаже, че се върши някаква дейност и да се констатира някакво нарушение, че да се изпусне парата... във Варна сделките с имоти са най апетитните далавери. Земята е скъпа, продава се евтино и на наши хора.
  Обаче или юридически нещата са издържани перфектно или на някого не му се занимава... защото така.

 9. 9 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 492 Неутрално

  Колкото се контролира забраната за тютюнопушене, толкова и дейността на кметовете. Наскоро станах случаен свидетел, по-скоро чух да казва, служител в държавна институция " еди кой си наш човек ли е, че има жалба срещу него, да знам какво да правя".

 10. 10 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  [quote#6:"Федор Венедиктович Езерский"]И.... само тези кокошкарски работи ли?[/quote]

  Толкова от Сметните инспектори...ти да си чул или прочел техен доклад, в които да има открити сериозни нарушения...аз - не!
  Чудя се и тия за какво харчат народна пара...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 11. 11 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 826 Неутрално

  Ха - ха - ха! Ако само това е установено предлагам да се даде приз на Киро за най-честния политик в България.

 12. 12 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  Ейдеее на първия презокеански Кораб,нищо лично.

 13. 13 Профил на grund
  grund
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Ех прокурори прокурори...

 14. 14 Профил на dohco
  dohco
  Рейтинг: 482 Любопитно

  Пак открихме навреме топлата вода... Тоя доклад е на страницата на Сметна палата вече повече от месец...

  Най-добрите неща в живота идват безплатно...
 15. 15 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Имах щастието да следя няколко заседания на енергийната или икономическа комисия(не твърдя) при която се разглеждаше доклада на Сметната палата ,касаещ злоупотреби в НЕК и конкретно АЕЦ Белене.Представителите на Сметната палата ,професионално защитават всяка констатация,от политическото говорене.Поради което твърдя .Сметната палата е може би единствената институция в държавата ,забележете НЕЗАВИСИМА ,която си върши работата.
  Вярно,скучни доклади и анализи , но безпристрастни!А когато констатирани нарушения станат обект на наказателно преследване и присъди то можем да сме сигурни,че сме поели в правилния път,този на правовата държава.  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 16. 16 Профил на dohco
  dohco
  Рейтинг: 482 Любопитно

  "Чрез разделянето им обаче отново е била заобиколена Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки"

  Не, не е така... пак са спестили на Киро глобата - нарушен е чл. 15 ал. 5 и 6 от ЗОП и е трябвало да го глобите от 2000 до 8000 по чл. 128 ал.1 от ЗОП, ама що да си усложняват живота...

  Най-добрите неща в живота идват безплатно...
 17. 17 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 704 Неутрално

  До коментар [#15] от "Чърчил":

  Дано така да стане, лошото е, че над всички които са злоупотребявали има политически чадър който ги пази. Докато не започнат да осъждат големите риби нищо няма да се промени

 18. 18 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#1:"КМЕТ В СЯНКА"]Варна стайл ! [/quote]

  Да се разровят в Столичната община и ЦГМ! Толкова беззаконие и харчене с обръчи от фирми!

 19. 19 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Сметната палата си е измила ръчичките .. с няколко дребни нарушенийца ... сега, ако вземат да се върнат (при вече махнатия престъпник) може да допълнят списъка с още мноооого по сериозни престъпления - стига да искат!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 20. 20 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#15] от "Чърчил":

  В смисъл? Докато Станишев беше на власт с Белене нямаше проблеми, нито с отчетите на правителството. Дойде ГЕРБ и Сметната палата се самосезира и направи нови проверки в които откри нарушения.
  Това е наистина напълно независим орган, защото служи предано на всяка власт и дори няма нужда да се подсещат какво трябва да правят.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 21. 21 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2527 Неутрално

  Цък, цък, язък!

  А целокупното население се надяваше на далавери поне за два-три милиарда плюс четири пет трупа!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 22. 22 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  До коментар [#21] от "tribiri": Ако могат да се проверят всички поръчки към Хидрострой и Инжстрой през последните 15 години, за труповете не знам, но сумите може и да се доближат до тези, които споменаваш...

  “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
 23. 23 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1400 Неутрално

  До коментар [#3] от "442":

  Точно това щях да напиша и аз.
  И какво сега, смятате че самозапалванията ще спрат?
  Дотам ли я докарахме в тая държава, че трябва някой да изгори, за да се помръднат нещата от долна мъртва точка?

  Ама да попитам и друго - изнесеното дотук са кокшкарски работи и това е ясно на всички. Ако ТИМ смятат да продължат чрез друг човек нещата по същия начин, по добре да приготвят пред общината противопожарно табло, пункт на Спешна помощ и дежурен екип на клиниката по изгаряния.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 25. 25 Профил на prisoner
  prisoner
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Дребните нарушения се допускат целенасочено - за да могат одиторите да се хванат за тях и да ги констатират, като удобно пропуснат по-големите далавери. Представете си, че няма такива далаверки на дребно - тогава проверяващите трябва или да отчетат безупречно спазване на ЗОП или директно да посочат крупните далавери.
  Друг е въпросът доколко "дребна" е поръчка за каталог на стойност 45 хил. и то без ДДС. Малко като историята с новото лого на България.

 26. 26 Профил на ХДС(CDU)
  ХДС(CDU)
  Рейтинг: 488 Весело

  До коментар [#6] от "Федор Венедиктович Езерский":

  Стратегията е такава, да има хляб за всички. Правят се дребни нарушения, така че да има материал за проверяващите и бушони по веригата, които да бъдат наказани административно, но не прекалено много. Проверяващите са доволни, че са намерили нещо, проверените са доволни, че проверките не са задълбали надълбоко, защото няма вариант, да не си топиш лапите в делвата с мед и да не е ги оближеш. Не че ми се иска да е така, но такава е човешката природа, въпроса е да не се прекалява с ояждането.

 27. 27 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2527 Неутрално

  До коментар [#22] от "Станислав":

  Съмнявам се! просто познавам силата на народното творчество.

  В българското село, всяка мома, която е кръшнала на някоя поляна в потайна доба обяснява как я е любил змей горянин докато е спяла.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 28. 28 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  До коментар [#27] от "tribiri": Добре де, дори и да не са 1-2 милиарда, със сигурност става въпрос за милиони (за последните 14 -15 години имам предвид) и не са само тези няколко хиляди, споменати в статията. Вервай ми!

  “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
 29. 29 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2527 Неутрално

  До коментар [#28] от "Станислав":

  Миналата година бях на годишнина от абитюрентския си бал в град, в който не бях стъпвал от 20-тина години. Бях удивен, колко много се е разхубавил града - градинки, фонтани, асвалт, пешеходна зона, паметници, заведения ...
  Вечерта на масата бившите ми съученици - политици, архитекти, бизнесмени, се изтрепаха да плюят кмета (трети мандат), колко много крадял и как нищо не правил за града.
  Сега чувам гласове и против Фандъкова. Населението много бързо забрави кратерите по улиците, Централни хали, Централна баня, Общинска банка, Антоан Николов и Софийски имоти, Вълка, кофите преливащи от смет ...

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 30. 30 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 861 Неутрално

  хайде да погледнете това материалче ,
  мисля че , коментарите са излишни и става ясно кой стои зад протестите във Варна
  http://www.moreto.net/novini.php?n=204318

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 31. 31 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  До коментар [#29] от "tribiri": Да, но Варна не се е разхубавила, дори напротив - няма градинки и фонтани, пътищата са в окаяно състояние, тротоарите са разбити, Морската градина е застроена... Пълна противоположност на това, което описваш. За последните пет години градът се съсипва, умишлено или не и това е факт. Няма да е зле да бъде потърсена отговорност от кмета и от Общинския Съвет, особено от такива мижитурки като Гуцанов, които са лапали заедно с Кирчо.
  Колкото до София, напълно съм съгласен с теб, ако съм те разбрал правилно, че Фандъкова се справя много по-добре от предшествениците си и допринесе много за облагородения облик на столицата. Аз лично й симпатизирам и смятам, че е читава и си върши съвестно работата, а недоволни и критикари винаги ще има - то си ни е национална черта, уви!

  “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
 32. 32 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 827 Любопитно

  Ако започнат от НЕнарушенията ще им е по-лесно!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 33. 33 Профил на Alexander Lazarov
  Alexander Lazarov
  Рейтинг: 488 Гневно

  Ако само това са им далаверите - с мед да ги намажеш. Има потънали милиони, ако не и милиарди във всички фирми завършващи на "строй", да не говорим за далаверите с имоти и разрешителни за строеж.

  Изкарали са сега някакви дреболии, от които (ако има) последствията ще са нещо от типа на глоба 100лв. и да кажем мъмрене...

  rm -rf /bin/laden
 34. 34 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#27] от "tribiri":

  Или си на три бири или си от три букви. От Варненски асфалт се подарява Ламборджини на детето за 18-ти рожден ден. Това като народно творчество ли ти изглежда?

 35. 35 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Само във Варна? Айде бе!

  goblenka
 36. 36 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2527 Неутрално

  До коментар [#34] от "mirch":

  Писна ми от специалисти по никове! Ами като си го видял това ламборджини обади се в прокуратурата.

  Според народното творчество към бюджета трябваше да потекат реки от лихви от депозитите в швейцарските банки, пък то какво се оказа ...

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 37. 37 Профил на Alexander Lazarov
  Alexander Lazarov
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#36] от "tribiri":

  Ламборджинито на малкия Желев го знаят всички във Варна, освен ако не е плод на масова халюцинация. А иначе реката тече в обратна посока - от бюджета към швейцарските банки.

  rm -rf /bin/laden
 38. 38 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Те голяма работа са свършили от сметната палата , просто не е за вярване....

 39. 39 Профил на valbi
  valbi
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Освен, че ги откривате какви други действия се предприемат? Или мафията е достатъчно силна, за да й се противодейства.

 40. 40 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 896 Неутрално

  До коментар [#30] от "Bazinga !":
  Нищо не разбрах от постинга ти.
  Но знаем как започнаха протестите, първо една мутра ритнитопковец със своята агитка протестират срещу ЕРП-то, но не варненското, а онова от Западна България (ЧЕЗ), само че се включват и граждани.
  А арх. Калина Павлова е от движението против застрояването на Морската градина и Алея І - или ти си от категорията, които са ЗА?

 41. 41 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 896 Неутрално

  Сигурно констатациите на Сметната палата са верни. Те ще разпалят завистта на несретника.
  Но другите нарушения ще останат в сянка. Достатъчно е човек да се поразходи в центъра, и да види плочките и паветата - всички разбити, изронени, а се подменят почти на 2 години, някои ежегодно. При избора им (на повечето в Италия) е участвала арх. Л Куцарова, а за нея не става дума в проверката.
  Другата греда в окото е застрояването на северната част на Морската градина, неизвестно кога станала "парк". Пак по неизвестни причини, но половината от имотите, ако не и по-голяма част са руски (!?). Само в България се застрояват паркове.
  Търговският център "Пикадили парк" бе построен на територията на Морската градина, а не отсреща, в градската зона.
  Срещу Община Варна щеше да се строи закрит многоетажен паркинг - появи се голям офис център. В града пак няма паркинги. Кой ли би трябвало да поеме отговорността? К. Йорданов или Куцарова?
  И разбира се Алея І - хотелите, които ще строят там не са на Киро, а на ТИМ. По този начин тази зона ще стане почти недостъпна за гражданите, т.е. ще се приватизира. Това също не е обект на разследване на Сметната палата.

  След началото на протестите срещу ЕРП-тата Борисов обяви, че ще се започне процедура по отнемане лиценза на ЧЕЗ, акциите им паднаха, и изведнъж се оказа, че 25% от тях ("ЧЕЗ Продажби" са станали собственост на ТИМ.

 42. 42 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 861 Неутрално

  До коментар [#40] от "shumkar":
  Аз съм против Павлова , едина неуспяла в нищо която манипулира обикновенните граждани и ги настройва срещу всичко което се случва във Варна.

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 43. 43 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 861 Неутрално

  До коментар [#41] от "shumkar":
  Ако и ти имаше парички сигурен съм , че и ти би си купил акции на ЧЕЗ или да кажем Козлодуй.
  Дяловете бяха съвсем свободно на борсата.
  А за Алея първа пиши чак когато се случат нещата.

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 44. 44 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 896 Неутрално

  [quote#43:"Bazinga !"]А за Алея първа пиши чак когато се случат нещата. [/quote]
  За Алея І пиша, защото не искам да се случат нещата от обявения проект. А и виждам почерка на работата на тимаджийските фирми - мръсотия и развалена асфатолва настилка по алеята.
  Няма да говоря за разрушения и изоставен стадион от великите "инвеститори"-крадци.

 45. 45 Профил на grund
  grund
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Може и общинарите от ГЕРБ да не са се наяли достатъчно,обаче реализирането на инфраструктурни проекти и обществени поръчки за стотици милиони левове не могат да бъдат изоставени на някой друг.Не могат да бъдат изоставени добре действащите касички точно преди парламентарни избори.
  http://yphalachev.blogspot.com/2013/03/blog-post_15.html

 46. 46 Профил на Дзъъън!
  Дзъъън!
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#41] от "shumkar":

  Акциите на ЧЕЗ са купени още през 2012 г. Така, че в случая никой не печели.

  За повече усмивки!!!
 47. 47 Профил на Carmina BULGARANA
  Carmina BULGARANA
  Рейтинг: 594 Неутрално

  ДА ИМ ПРОСТИМ: Проблемите на екологията и поносимата околна среда в МАТИ БОЛГАРИЯ ВСЕВЕЧНАЯ - поради изключителната грамотност и добросъвестност на управляющите - са сериозно подценени, а дереджето на ийхалето застрашено до икономически колапс. Резултатите - за сега ни удрят единствено по джеба. Навярно - в недалечно Бъдеще - предстои нещо много повече. Съществуват неизявени и непрогнозируеми глобални релации между ЕВТИНИТЕ ОПИТИ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ПРИРОДНАТА ОКОЛНА СРЕДА В ИНТЕРЕС НА ХИПЕРМОНОПОЛИЗАЦИЯТА НА СТРАНАТА ВСЕ ОЩЕ НАРИЧАНА БЪЛГАРИЯ И ЗАДЪЛБОЧАВАЩАТА СЕ АСОЦИАЛИЗАЦИЯ НА ОБЩЕСТВОТО. Успехът на страната едва ли би могъл да валидира и представи с брой изчакващи порив на вятър перки втора употреба. Които ние с Вас - въртят се или не - ЕЖЕМЕСЕЧНО ИЗПЛАЩАМЕ. МАЙ-МАЙ-МАЙ НЕ Е ЗА ПРОЩАВАНЕ ИЗОБЩО . . .

  ЛОЯЛНОСТТА Е ДВУПОСОЧНА УЛИЦА!
 48. 48 Профил на Пуканка
  Пуканка
  Рейтинг: 381 Гневно

  До коментар [#23] от "rapidfire":
  Добра логика! Поздравления за мисленето!!! Ти ли ще си следващия пред общината? Щом като мислиш, че нещата ще се подредят по този начин.. действай

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK