Варна пред избори - временно, извънредно и непредсказуемо

Варна пред избори - временно, извънредно и непредсказуемо

© Спас СпасовВ сряда следобед Общинската избирателна комисия във Варна най-сетне е получила дългоочакваната обратната разписка, на уведомлението, с което на кмета Кирил Йорданов е съобщено, че започва процедура по приемането на оставката му. Това съобщи говорителят на комисията Кристиян Богоев. Йорданов депозира решение за оттегляне от поста в деловодството на Общинския съвет на 6 март, след най-масовите протести в града от 1997г. насам.


"След като вече имаме потвърждение, че уведомлението ни е получено, най-вероятно още във вторник (19 март) съставът на ОИК ще се събере, за да вземе решение по депозираната оставка и веднага след това то ще влезе в сила", обясни Богоев.


Предвидената от закона процедура задължава ОИК да уведоми за решението си Централната избирателна комисия и Общинския съвет във Варна. След това в максимално кратки срокове председателят на съвета Николай Апостолов (ГЕРБ) трябва да свика извънредна сесия за избор на временно изпълняващ длъжността кмет на Варна.
За тази длъжност ще бъде избран един от заместниците на Йорданов – Антон Жожев, Богдан Караденчев, Димитър Николов, Калинка Попстефанова или Христо Бозов.


Веднага след избора на временно изпълняващ длъжността кмет на Варна, ОИК ще обсъди евентуалните възможни дати за частични избори в общината и ще вземе решение. От там нататък започва да тече нов седемдневен срок, в който ЦИК трябва да уведоми президента за предложението на ОИК. Най-късно две седмици след това Росен Плевнелиев трябва да определи дата за изборите за нов кмет на Варна, които да се състоят не по-рано от 50 дни след издаването на указа, обясни Богоев. 


Така Варна влиза в тунела на непредсказуеми частични избори за кмет (вероятно в края на юни), в които статуквото ще се опита да спечели само срещу себе си. Стана ясно, че има и вариант (кандидат), който може да обърка основните политически сметки и други интереси, но той най-вероятно само ще отложи до редовните избори през 2015г. връщането в изходно положение.


От заместник - титуляр за кратко


Изборът на временно изпълняващ длъжността кмет на Варна до изборите няма да е лек. Всички от заместниците на Йорданов са натоварени с много политически негативи заради близките си контакти или с ГЕРБ, или със самия досегашен градоначалник.


Антон Жожев влезе в екипа на Кирил Йорданов в началото на третия му мандат през 2007 г. На дългогодишния адвокат бяха поверени правните въпроси в администрацията на варненския кмет и той бързо си спечели прозвището на човек за изпълнение на "персоналните поръчки на кмета". В професионалната си биография Жожев е защитавал и опонента на доскоршния си шеф - а именно бившия областен управител на Варна Добрин Митев (СДС). (Като кандидат за кмет на сините през 1999г. Митев загуби изборите срещу Йорданов и така отвори пътя към четиринадесетгодишното му управление. Няколко години по-късно Митев беше обвинен в длъжностни престъпления, а по-късно и осъден. Малко преди окончателното потвърждение на присъдата обаче той избяга в Нова Зеландия, където се намира и в момента.)


Богдан Караденчев е номенклатурен апаратчик от късните години на комунистическия режим в България. Той е последният кмет на Варна преди събитията от ноември 1989г., довели до края на живковата диктатура. Караденчев е завършил Институт за морски инженери в Одеса, а след това и т.нар. Академия за обществени науки и социално управление (АОНСУ) във Варна, наричана по онова време "Партиен университет". След това кариерата му тръгва стремглаво нагоре.


От 1975 г. Караденчев е директор на варненското пристанище, а от 1981 до 1983 г. зам. генерален директор на тогавашното ДСО "Воден транспорт". Веднага след това заема поста зам.-председател на Окръжния народен съвет във Варна с ресор "транспорт". През 1985 г. Караденчев става кмет на Варна и остава на тази длъжност до 1990 г. След 10 ноември работи в Русия, а през 2003 г. е назначен от Кирил Йорданов за кмет на варненския район "Аспарухово". През 2007г. след мажоритарен избор като кандидат на БСП остава на тази длъжност още един мандат.


След изборите за местна власт през 2011г. Богдан Караденчев е назначен за заместник на Кирил Йорданов. Този факт беше приет за маневра от страна на варненския кмет, спечелил четвъртия си мандат като кандидат на ГЕРБ, за да блокира по този начин критики от страна на БСП. Караденчев е в конфликт с председателя на градската организация на социалистите във Варна Борислав Гуцанов.

Недоволството на Варна

© Спас Спасов

Недоволството на Варна


Димитър Николов (44 год.) е архитект по професия. Той също стана заместник на Кирил Йорданов след последните местни избори през октомври 2011г. На него беше поверена работата с европейските програми на общината. На изборите за местна власт през 2011г. Николов бе кандидат за общински съветник от листата на ГЕРБ във Варна. Той зае мястото на Венелин Жечев, дългогодишен съратник на Йорданов, подал оставка след като кметът на Варна спечели четвъртия си мандат.


Калинка Попстефанова зае поста на заместник кмет, след като той беше освободен от друг приближен на  Йорданов - Коста Базитов. Това стана през ноември 2012г. когато Базитов беше назначен за областен управител на Варненска област. Ресорът на Попстефанова е широк – младежки дейности, спорт, култура и образование. В администрацията тя работи от 2005г. след спечелен конкурс, като преди това е била преподавател и училищен директор. Занимавала се е с преводаческа дейност.


Калинка Попстефанова е съпруга на известния варненски ортопед Руслан Попстефанов, съученик и близък приятел на Кирил Йорданов. Името на Попстефанов нашумя през септември м.г., след като стана известно, че именно той е издал на Йорданов болничен лист за счупена ключица, с който Йорданов извини неявяването си като свидетел по съдебно дело. То се водеше за неизгодна имотна сделка във Варна срещу бившия образователен министър в кабинета на "Сакскобургготски" Владимир Атанасов. Съмненията около достоверността на болничния лист се появиха, след като ден по-късно Йорданов се появи на публично събитие във видимо добро здраве, а след това обясни, че счупването е станало пет месеца преди издаването на болничния лист. Тогава Попстефанов се държа арогантно с журналисти и отказа коментар.


Христо Бозов е заместник на Кирил Йорданов от 2008 г. с ресори здравеопазване, социални дейности и жилищна политика. От 2001 до 2008г. 53-годишният лекар е бил директор на варненската Военноморска болница. Христо Бозов стана част от екипа на Кирил Йорданов едва след началото на четвъртия му мандат. След като на 20 февруари Пламен Горанов се самозапали с искане за оставката на Йорданов и Общинския съвет именно Бозов бе човекът, който осигуряваше на Йорданов информация за състоянието му. Варненският кмет в оставка я свеждаше до знанието на журналистите на извънредни и спешно свиквани пресконференции като първа точка сред темите им. Горанов почина от раните си на 4 март. Два дни по-късно Йорданов подаде оставка.


Очаква се титулярът за кмет, който ще управлява временно за три-четири месеца да бъде избран между Жожев, Николов и Бозов.


В битката за кмет


При спазването на всички срокове за провеждане на частични избори за кмет във Варна датата, на която те могат да бъдат насрочени, няма как да е по-ранна от 30 юни. Това дава глътка въздух на ГЕРБ, тъй като за партията едновременното провеждане на парламентарни и местни избори е неизгодно. Тяхното насрочване за дата, съвпадаща с началото на активния туристически сезон във Варна е предпоставка за ниска активност, сочи досегашната изборна практика в града. Така кандидатът на ГЕРБ за наследник на Кирил Йорданов печели по-големи шансове.


Най-вероятният избраник на партията за участие в изборите ще бъде сегашният й областен координатор Иван Портних. Неговата кандидатура беше коментирана още през 2011г., но бе провалена от предшественика му на местния лидерски пост и вече бивш депутат Павел Димитров. По-късно Димитров бе отстранен от мястото на областен координатор на ГЕРБ, а на негово място беше назначен Портних.


Младият и амбициозен мениджър на Грандхотел Варна – една от най-луксозните туристически бази по Черноморието, е сред перспективните лица на ГЕРБ, смятани за близки до лидера на партията Бойко Борисов. В същото време Портних все още не е успял да се еманципира напълно от влиянието на Павел Димитров.

Арестът преди три години и гафът да скрие плакат срещу него от протестите преди дни създават проблеми лидерът на БСП в града Борислав Гуцанов да е кандидатът за кмет<br />

© Варна утре

Арестът преди три години и гафът да скрие плакат срещу него от протестите преди дни създават проблеми лидерът на БСП в града Борислав Гуцанов да е кандидатът за кмет


В бъдещата кметска надпревара във Варна със сигурност сериозен кандидат ще има и БСП. Амбициите на лидера на градската организация на социалистите Борислав Гуцанов за поста са отдавна известни. В продължение на дълги години обаче той бе принуден да преглъща липсата на подкрепа от страна на партията си, която отдаваше предпочитанията си на "независимия" Кирил Йорданов.


През март 2010г. (няколко месеца преди старта на предизборната кампания за местните избори) Гуцанов беше задържан в полицейската акция "Медузите" по обвинение в опит за източване на общинското дружество "Градски транспорт" чрез покупка на автобуси втора употреба през подставени компании. В същата акция и със същото обвинение бе задържан и близкия приятел на Гуцанов, бизнесменът със спорна слава във Варна Даниел Славов – Дънката. След като прекараха в ареста няколко месеца двамата бяха освободени срещу парична гаранция, а разследването срещу тях заседна в следствието. Резултат по него няма и до сега, но ареста на Гуцанов бе използван от ГЕРБ за свалянето му от председателското място в Общинския съвет на града и подмяната му с Николай Апостолов (ГЕРБ). Запознати със случилото се твърдят, че това е станала не без помощта на Кирил Йорданов.


По време на февруарските протести във Варна Гуцанов направи тежък гаф, който сега може да коства политическото му бъдеще. Пред камерите на няколко национални телевизии той свали критичен плакат с името си, от каменна пирамида, издигната в памет на Пламен Горанов пред кметството в града. След това, пак пред телевизионните камери Гуцанов се опита да избяга с плаката.


Заради тези събития в публичната биография на градския лидер сега социалистите във Варна най-вероятно ще потърсят друг, силен кандидат в изборите. Едно от споменаваните до момента имена е това на бившия ректор на медицинския университет в града доц. Анелия Клисарова. Според съпартийците си тя не без основание се смята за силен и авторитетен кандидат, който без проблеми ще се справи с всеки от конкурентите си.


В задънена улица преди предстоящите частични избори за кмет във Варна изглеждат сините. В града СДС на практика не съществува. В същото време местният лидер на ДСБ Димитър Камбуров тежко компрометира организацията си. Преди втория тур на изборите през 2011г. той най-напред официално обяви, че подкрепят кандидатурата на ГЕРБ - Кирил Йорданов, а малко след това неофициално и под сурдинка оттегли подкрепата. Така или иначе обаче, веднага след изборите, сините влязоха в т.нар. "дясно мнозинство" в Общинския съвет на Варна (доминирано от ГЕРБ) и така се обезличиха като част от статуквото. По тази причина сега те по-скоро ще застанат зад независим кандидат, издигнат от граждански организации, отколкото да разчитат на собствен.

Бившият външен министър Иван Станчов (вдясно) се включи и в един от протестите на 5 март във Варна.

© Спас Спасов

Бившият външен министър Иван Станчов (вдясно) се включи и в един от протестите на 5 март във Варна.


В този контекст най-често се споменава името на бившия външен министър в служебното правителство на Ренета Инджова (1994-1995) – Иван Станчов. През лятото на м.г. той подкрепи протестите на варненци срещу застрояването на Морската градина и така се превърна в едно от лицата на недоволството им срещу управлението на Кирил Йорданов. Дали Станчов ще приеме евентуална гражданска номинация е все още неизвестно. Сигурно е обаче, че ако това се случи, влизането му в предизборната надпревара сериозно ще обърка тяснопартийните стратегии за спечелването на вота.


Сигурен участник в предстоящите частични избори за кмет на Варна отново е бизнесменът Веселин Марешки. След 1997г. той се превърна в удобния "конкурент" на Кирил Йорданов, явявайки се на изборите като "по-голямото зло" срещу което трябва да се мобилизират всички.


Съмненията за купуване на гласове и агитация през системата му от нискобюдженти аптеки от години са част от оценките за политическото поведение на Марешки. Само преди дни той заяви, че ще тества успеха си в предстоящите на 12 май извънредни парламентарни избори и едва след това ще реши дали ще се кандидатира за кмет на морския град. Поведението му до сега обаче показва, че по-скоро ще търси схема, в която отново да влезе като "удобен противник".


Така или иначе залогът за участие в престоящите частични избори за кмет на Варна е голям. Независимо от това, кой ще ги спечели, той ще има задачата единствено да довърши мандата на Кирил Йорданов. През това време партийните централи ще могат да укрепят позициите си за силно участие в редовните избори за местни органи на управление през есента на 2015г.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (72)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 623 Неутрално

  Сега е ред на Магарешки.

 2. 2 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 660 Весело

  При избор на Станчов*, варненци ще получат ли като безплатен бонус в управата на града и Миро Севлиевски?

  * нищо против него, сам по себе си изглежда ОК

 3. 3 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1185 Неутрално

  Варненци пак ще изберат негоден човек, предполагам комунист- това е повече от ясно. Те го правят постоянно и после ни обясняват, че това станало с циганските гласове. Проблема на Варна , е че поради строителния бум, повечето мислят, че всичко става по втория начин. Затова имат напълно безпринципни коалиции, общински съветници в затвора, съветници подследствени и други такива. Те до днес не са разбрали, че кмета е изразител на волята на общинския съвет, а последния държи и определя важните решения за града.

 4. 4 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Е оня смешния водача на протестите ,където хората му вярвали да се кандидатира.

 5. 5 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  Сега могат да "излъжат" Марешки-моят съвет е да се съгласи.

 6. 6 Профил на V.Gatev
  V.Gatev
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Портних е добър кандидат, който ако бъде оставен да работи, може да постигне много неща за града. Магарешки, Гуцанов и разни такива трябва да стоят далеч от управлението на града!

 7. 7 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Силна статия на Радан Кънев за Варна

  http://radankanev.blogspot.com/2013/03/blog-post.html

  И когато прожекторите светнаха към Варна, се оказа, че през последните 12 години никой не е управлявал. Преди десетина дни в студиото на БНТ, архитектите на последните четири мнозинства в общината - БСП, ГЕРБ, Марешки - си разкъсаха ризите от опозиционност.

  Първо се ядосах, после се замислих, че са някак си прави. Те не са управлявали. Формирали са мнозинства, гласували са, подкрепяли са Йорданов, и да ... мнозина от тях са крали. Крали са при това много. Но не са били на власт - защото властта е отговорност. Властта беше в ТИМ. Или по-лошо - ТИМ беше символ на отсъствието на власт и отговорност.

  Преди точно три години писах:  Важно е да знаем, че на изток България не граничи с ТИМ. Граничи с модела на политическа безотговорност и налагане на частни стратегии и приоритети, при липсата на общи.


  Защото където властта я няма, царува мафията. А след нея - мизерията и стопанският упадък. Упадък, довел до парадокса, град с пет университета да има висока безработица, а публичната служба да се носи от неграмотници.

  Днес управляващите правят всичко възможно безвластието да продължи и дори да се задълбочи. Както в националната политика се опитват да предизвикат хаос, от който да ни домилее за Борисов, така във Варна искат анархия - за да забравим кой наложи Киро за четвърти мандат. Искат избори в мъртвия сезон, за да могат купените и зависимите гласове да определят отново кмета и управлението.

  Няма да мине. Хората разбраха поне две неща: Властта на мафията ражда бедност, а 50-те лева, които боклуци плащат за гласа им, се връщат още със следващата сметка за ток.

 8. 8 Профил на selectionneur
  selectionneur
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Варненци ще получат "Йордан Кирилов" вместо Кирил Йорданов и ще има кого да ругаят за несгодите. Всъщност, кой ще е кмет има значение за разни лобита, населението този въпрос го касае само като седнат на ракия и салата да философстват.

 9. 9 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 961 Неутрално

  На град като Варна пък и България не и трябва пенсионер като Станчов.
  Млади почти неизвестни хора които ги е грижа за Варна , това трябва.
  Портних има хъс ...
  В никакъв случай Магарешки !

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 10. 10 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 623 Неутрално

  Да се готви мафията в Столична община!

 11. 11 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#7] от "the_sceptic":

  Силна статия на Кънев, съгласен.

  Очакваме сега обаче и силна кандидатура от партията му, това със силните статии и силните и точни думи много хора го могат.

  Щото горната статия на Спасов споменава нещо за играта на ДСБ по тъча на предишните избори във Варна.
  Коментари по темата в статията на Кънев обаче не виждам. Само точни (макар и удобно-частични) констатации и заклинания.

 12. 12 Профил на sisiliya6
  sisiliya6
  Рейтинг: 675 Неутрално

  На дали ще изберат подходящият кмет.... с кюфтета и бира като тръгне по махалите всичко пак ще се обърка !

 13. 13 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 961 Неутрално

  До коментар [#12] от "sisiliya6": ами тези които организират протестите явно имат пари. И те не го правят само във Варна.

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 14. 14 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1243 Любопитно

  От изброените Иван Станчов е на светлинни години пред останалите. Варненци ще са късметлии, ако той се съгласи да се кандидатира и пълни глупаци, ако не го изберат.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 15. 15 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 829 Весело

  Голяма веселба се задава А Портних и неговите 'мениджърски'качества са очевадни от хала на който е 'Гранд'-ът

  и най-умният си е малко прост....
 16. 16 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Чест и почитания за господин Станчов, но той вече е на възраст...

  Най-голямо доказателство за неадекватното му поведение, е че допусна да бъде "яхнат" от т. нар. зелени....
  Калина Павлова и Кръстьо Кръстев, които са професионални протестиращи и за това им се плаща, успяха да прелъжат достойния човек и да го използват за свои цели по време на "протестите" срещу Алея Първа...
  Да но е осъзнал, че беше използван...

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 17. 17 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 682 Разстроено

  Горкият град Варна. Като чета какви хубавци са мераклии да го управляват, то май и пясък на плажа няма да остане

 18. 18 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  Както каза един таксиметров шофьор във Варна оня ден, ако Киро се кандидатира пак, пак ще го изберат, защото няма за кого да се гласува.

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 19. 19 Профил на shamandurcho
  shamandurcho
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Портних ще бъде още по-голяма грешка и от Кирил Йорданов!Това момченце няма визия,няма интелект,няма дори и елементарен нюх и хитрост ако щете за,да бъде успешен политик-дори и за управител не му стигат възможностите!С него ГЕРБ си вкараха едни от най-големите автоголове в историята на Варна-може би дори по-голям автогол и от този на Иван Костов с Добрин Митев!
  Гуцанов,Марешки,Янко Станев,Неделчо Михайлов,Джиков,Костадинов и всички други,които почти две години седяха на топло и си цуцаха покрай Общинския съвет също са бити карти.Никой нормален човек не би гласувал за тях,а ме съмнява да се повторят драстичните нарушения от последните местни избори,защото сега всички ще гледат към Варна под лупа.Има обаче все още много време до изборите и аз лично очаквам големи изненади с кандидатурите.Не виждам защо някой ще залага на бита карта със старите компрометирани муцуни?!
  Калина Павлова и Кънчо Кънчев са също аут,но тук искам да вметна друго-предпочитам да се протестира с користни цели срещу безогледното застрояване на Морската градина,отколкото безкористно да се мълчи!!!В тази връзка строежът до Делфинариума,който е на "Зърнени храни"АД/т.е, на ТИМ/ е на път тотално да компрометира ГЕРБ във Варна и дори и колебаещите се и неориентираните,да изключат напълно тази възможност на изборите...

 20. 20 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 675 Весело

  Само Калинка-та е способна да реши проблемите!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 21. 21 Профил на Alabala_
  Alabala_
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До юли има много време, напълно достатъчно да се появи и ново лице.
  Варна има нужда от млад и силен кмет, който който да разбие статуквото в града. Всички изброени, с изключение на г-н Станчов, са част от статуквото.

 22. 22 Профил на Хари Демиев
  Хари Демиев
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Аз бих гласувал за Иван Портних...не защото е от ГЕРБ, а защото от както е той в управлението на град Варна...виждам осезаема промяна в начина на работа....правят се много опити за развитието на града, работи се здраво по усвояване на евросредствата, инфраструктурата - виждаме, че с нахалство пред министерството успя да изпроси пари за централните ни булеварди (дори и да е малко предизоборно)....като цяло има лъч надежда...и бих дал вота си за него ! Успех на всички !

 23. 23 Профил на Alabala_
  Alabala_
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#14] от "The Shadow":

  Уважавам мнението ти, както и много уважавам г-н Станчов, когото лично познавам.
  В друга обстановка това би бил идеалният кандидат, но в момента на Варна и трябват повече енергия и решителност, а не толкова дипломатичност и умереност.
  Освен това се съмнявам, че би приел да се включи в кампанията за управлението на общината за оставащите близо две години.

 24. 24 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1183 Весело

  Унгарския циганин Янко Станев няма ли да го кандидатират за кУмет?!..... )

 25. 25 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  Стискам палци на съгражданите си да не се набутват пак в клоака. Иван Станчов изглежда единственото читаво име, спрягано в тази статия. Няма значение, че е на възраст - може да се обгради с млад екип.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 26. 26 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  В допълнение към мой коментар №25:

  Странно е как се разглежда проблемът за възрастта в България. Има възрастни млади и млади възрастни. Не мога да не се сетя за Неделчо Беронов, който щеше да е много по-добър президент от доносника. Да, ама бил дърт, отсякоха разбирачите и закараха на балотаж Волен Сидеров и Георги Първанов...

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 27. 27 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1183 Неутрално

  До коментар [#25] от "Мария":

  Абсолютно...

 28. 28 Профил на gusinci
  gusinci
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#6] от "cliors":

  Здравей Портних!

 29. 29 Профил на el_komandante
  el_komandante
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#9:"Bazinga !"]Портних има хъс ... [/quote]
  Мултачето Потник, а?

  След триглавата ламя на власт дойде празноглавата!
 30. 30 Профил на Йордан Халачев
  Йордан Халачев
  Рейтинг: 422 Неутрално

  Общинарите от ГЕРБ са готови на всичко да ги оставите на местата им,защо ли?
  Може и общинарите от ГЕРБ да не са се наяли достатъчно,обаче реализирането на инфраструктурни проекти и обществени поръчки за стотици милиони левове не могат да бъдат изоставени на някой друг.Или искат да прекарват други улици подобно на улица до Института по красота на съпругата на варненския свален кмет Кирил Йорданов – Елена Валеева?
  Не могат да бъдат изоставени добре действащите касички точно преди парламентарни избори.
  Цялата кохорта на Кирил Йорданов си е по места и си действа.
  http://yphalachev.blogspot.com/2013/03/blog-post_15.html

 31. 31 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 660 Весело

  До коментар [#25] от "Мария":

  До коментар [#27] от "dobrich":

  Екипът е готов от времената на славната консултанска фирма "Станчов, Севлиевски и Ко" - колко точно царски юпита първа или втора младост трябват за оправяне на Варна?

  Ето, Никито Василев си е и без това варненец - упс, ама май тейко му нещо беше гъст по военно-морско-разузнавателна линия с лошите момчета!

  Не вярвайте на привидно лесните решения.
  Или поне, не без разумната доза подозрителност.

 32. 32 Профил на galaf
  galaf
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#9:"Bazinga !"]Портних има хъс ... [/quote]
  Къде го видя тоя хъс? Мънка си монотонно и гледа с воднисти очи. И каква ще му е предизборната програма? Разширих морската (принуден от протести) до Евсиноград, то сега има два нови строежа ама те са ремонти.
  ГЕРБ не смениха престъпната администрация на КЙ и при тях тя само стана по-нагла.

 33. 33 Профил на dragalevski
  dragalevski
  Рейтинг: 435 Гневно

  Във Варна трябва да мине един голям булдозер и с огрооомното си гребло да измете тая гнусна паплач! Защото от морска столица този прекрасен град се превърна в най-обикновена клоака. И за това са виновни всички изброени по-горе!

 34. 34 Профил на WC1
  WC1
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Анелия Клисарова е професор, което няма значение за борбата за кметското място.

  ATX
 35. 35 Профил на martin.varna
  martin.varna
  Рейтинг: 418 Любопитно

  Чест и почитание към г-н Станчов!!!
  Ако не беше на 90години със двете ръце бих гласувал за него. Макар че много се съмнявам че ще се съгласи да се кандидатира за кмет. Ако в България някой въобще може да се нарече аристократ/ в благородния и буквалния смисъл на думата/, то това без съмнение е той!!!

 36. 36 Профил на d3si
  d3si
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Като жител на Варна, логично е да се вълнувам от проблемите на града, който в последните години затъна адски много. До известна степен вината за сегашното неугледно състояние на града носи Кирил Йорданов, НО и не само той.

  Обръщам се назад и си давам сметка, че няма нито един Общински съвет, който да е работил ЗА нас, а като че ли им е било плащано да работят ПРОТИВ нас. Да, съгласна съм, че и държавата има вина за състоянието на града, но в крайна сметка, за това избирахме кметове и съветници, да защитават нашия интерес. Дори излиза, че една криминална структура, като ТИМ еработила повече за варненци, отколкото демократично избраните от нас управници, защото мафиотите, поне откриват от време на време, някое друго работно място.

  Протестите във Варна са плод на усърдната работа на червените и Марешки, като отдавна вече т.нар. "протестиращи" спряха да се вълнуват, от самите протести, а се увъртат около собствения си интерес - това, го казвам, защото присъствах на някои от срещите им с общинските съветници. Криминално проявени, невъзпитани, невежи - това не е гражданското общество. Аз обаче не виждам и светлина в тунела, след изборите в края на юни - защото лицата дори и различни, пак ще бъдат спонсорирани от същите места и структури, както до сега.

  Кризата обхванала Варна няма да отмине така лесно, както ни се иска, защото рядко се дава възможност на кадърни млади хора, експерти и специалисти да се домогнат до по-висшите кръгове на властта, не за друго, а защото там е кокъла, който старите песове, никога няма да пуснат.

 37. 37 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1945 Весело

  [quote#33:"dragalevski"]Във Варна трябва да мине един голям булдозер и с огрооомното си гребло да измете тая гнусна паплач! [/quote]
  Първо да мине през Максуда

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 38. 38 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  Някой мисли ли за този град???

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 39. 39 Профил на Peacekeeper
  Peacekeeper
  Рейтинг: 367 Неутрално

  И отново Варна е на изобри БЕЗ ИЗБОР! И Портник, и Гуцанов, и Марешки са ГНИЛИ ЯБЪЛКИ!

  Протестите във Варна трябва да продължат. Тази наглост не може да се толерира.

 40. 40 Профил на Peacekeeper
  Peacekeeper
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Една чудесна статия за кумовете, сватовете и връзките между всичките политически субекти в града.

  http://www.desant.net/show-news/25062/

  Принципно съм либерален и търпелив човек, но при такова безочие имам чувството, че само революция може да попречи на жаждата им за власт. Отвратен съм от цялата политическа сган във Варна.

 41. 41 Профил на Alabala_
  Alabala_
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#40] от "Peacekeeper":

  Разбира се, че нормален човек ще се отврати от "политическата сган" в града. (Всъщност ситуацията е същата и на национално ниво)
  Политическата класа на местно ниво се отличава с некомпетентност, липса на визия, инертност и алчност. Резултатът е една западаща Варна, потънала в дупки, мръсотия и фекалии, просмукана от клиентелизъм и корупция.

 42. 42 Профил на paxah
  paxah
  Рейтинг: 369 Неутрално

  Бъдещ кмете,

  ако не искаш да си поредния, който "чете" писмото на запорожките казаци до турския султан, запомни че градът иска прозрачност. Разбери че протестът пред Общината е по-силен от гласовете от Максуда, Каменар и Аспарухово (и от съюзите на писателите в Чехия и Украйна може би?). И че да си успешен мениджър не значи да се возиш на Мерцедес В11111В. Заобиколи се с умни хора и направете много пък можете да откраднете малко - това за сега ще се изтърпи. Направете улици, тротоари, места за паркиране, зелени площи, осветете пешеходните алеи и основните булеварди, махнете търговците от всички площади, отворете се към хората, работете за тях и обикаляйте по-често градът си. Направете си нов бардак, но не взимайте старите труженички, щото всички ги познават!

  Хаирлия да е

 43. 43 Профил на NK /имигрант в родната страна/
  NK /имигрант в родната страна/
  Рейтинг: 829 Любопитно

  Портних е работохолик. Има възможност да направи нещо за града, но на ГРОБ вера немам. Освен това е вярно, че е част от статуквото.

  БСП (цоциалисти) дори не искам да коментирам. Марешки - още по-малко.

  Станчов е голяма личност. Не знам дали има друг такъв в България. Ако се кандидатира - ще навивам всички около мен за него да гласуват. Един добър екип от млади хора под негово ръководство може да стори чудеса за града.

  Калина Павлова е интересна, но неизбираема кандидатура.

  Сега се замислям, че Джиков превърна Владиславово в един от най-добрите квартали на града. Не го преизбраха само заради простотите на ГРОБ с изборния кодекс. Млад, енергичен, доказан... може би той Е?

  Правителството ОЛИГАРСКИ призовава: "ПЛУВАЙ, БЪЛГАРИНО... НЕ Е РИБА!"
 44. 44 Профил на PlamenVarna
  PlamenVarna
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Имат много да драпат всеядните плебеи, да стигнат до нивото на благородник в истинския смисъл на понятието, като Иван Станчов.
  Познавам го лично от времето, когато беше посланик в Лондон.
  Абсолютно непродаваем, истински български патриот.
  Единствения, който може да ни предпази от позора на едно евентуално поредно корпоративно управление на ТИМ.
  Потянка, ако само си помислиш да яхнеш Варна и само да си въобразиш че ще кметуваш, ще те размажа лично.
  Соросутко услуглива.
  Бачо ти Пламен ти го гарантира, дето със синия отбор преди двайсетина години докара варненските комундери до изкуствено дишане.
  Спасов, за туй нещо, дето го издръсти:
  "В задънена улица преди предстоящите частични избори за кмет във Варна изглеждат сините. В града СДС на практика не съществува. В същото време местният лидер на ДСБ Димитър Камбуров тежко компрометира организацията си"
  Колко ти платиха герберазите бе Спасов ?
  Ти наясно ли си, че няма варненски рокер с начупени кокали, който да не е минал на "сглобяване" от десебарина - проф. Камбуров ?
  Марешки ... ти си знаеш...

  ДОНОСНИК, ИЗПЯ ЛИ СИ "КРАТКИЯ ДОКЛАД" НА МОДЕРАТОРА ? НАТЕГАЧ, НАТЕГНА ЛИ СЕ ПО СТАР КОМУНДЕРСКИ НАВИК ? ЦЕНЗОРЕ, И БАН-а НЕ МОЖЕ ДА ВИ ПРИКРИЕ ИЗЛАГАЦИИТЕ
 45. 45 Профил на Denislav Georgiev
  Denislav Georgiev
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Не знам как стигнахте до този гениален сценарий - Иван Станчов да се кандидатира и да бъде избран с подкрепата на сините. Доста далеч е от реалността.

  Според мен има 3 сценария.

  1. Портних ги бие без сериозни усилия
  2. Сините изкарват читав канддиат и отиват на балотаж, където ще бъде зрелищно!
  3. Появява се някакъв извънземен кандидат, който обърква всички сметки (сещам се само за един подобен..)

  http://denislavgeorgiev.eu
 46. 46 Профил на Иван Стаматов
  Иван Стаматов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Склонен съм да се съглася със становището на Денислав. Не виждам кой от гореизброените може да бъде конкуренция на Портних.
  Един добър мениджър е в пъти по- добър вариант отколкото политик "с опит".
  Нека оставим резултатите да говорят и така сами да си направим избора.
  Поздрави

  Кайзен
 47. 47 Профил на kuncheff78
  kuncheff78
  Рейтинг: 213 Неутрално

  '............След 1997г. той се превърна в удобния "конкурент" на Кирил Йорданов, явявайки се на изборите като "по-голямото зло" срещу което трябва да се мобилизират всички.........'-абсолютно точно казано за Марешки!

 48. 48 Профил на NK /имигрант в родната страна/
  NK /имигрант в родната страна/
  Рейтинг: 829 Любопитно

  До коментар [#45] от "Denislav Georgiev":

  Нищо лично срещу Портних, ама ще му тежи като камък на врата принадлежността към ГРОБ. Не го виждам "да бие без сериозни усилия".

  Е... като се замислиш пак същите хора ще броят бюлетини и пак тези от миналите избори ще охраняват, та може и да го избутат до 99.9% на първи тур.

  P.S. Вероятно ГРОБ вече са забременили планово членки на избирателните комисии... ще се помага, няма как.

  Правителството ОЛИГАРСКИ призовава: "ПЛУВАЙ, БЪЛГАРИНО... НЕ Е РИБА!"
 49. 49 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 625 Неутрално

  [quote#9:"Bazinga !"]Портних има хъс ...[/quote]
  И къде го видя тоя хъс? В странното му име и прическата му ала "мутра"?

 50. 50 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 625 Неутрално

  [quote#16:"mtmvb"]Чест и почитания за господин Станчов, но той вече е на възраст...
  Най-голямо доказателство за неадекватното му поведение, е че допусна да бъде "яхнат" от т. нар. зелени....
  Калина Павлова и Кръстьо Кръстев, които са професионални протестиращи и [/quote]
  И тримата имат обща кауза - опазване на Морската градина на Варна като такава, чието начало бе дадено от 1861г. от чешкия паркостроител Антон Новак.

 51. 51 Профил на symmpro
  symmpro
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Всеки друг , но не и комунист !!!

  Другарят Гуцанов може да си направи сега в къщата си в Морската градина/!!!/ един кът на славата със собствения си портрет , който нагло открадна пред общината .

  Абе , кажи му "комунист" и не го обиждай повече ...

 52. 52 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1520 Весело

  Да покажат разписката да я видим дали е оформена правилно

  Предразсъдъците са за ограничените.
 53. 53 Профил на Denislav Georgiev
  Denislav Georgiev
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  До коментар [#48] от "NK":

  Ако има 2-ма смислени конкуренти ще му е много по-трудно, отколкото ако пак са 18 маймуни в бюлетината. А само аз се сещам за десетина сигурни кандидати. Наистина не вижда, кой е реална конкуренция на Портних в този случай. Гуци ли? Марешки ли?

  Ако мога да цитирам Костов: "Кой? Кой? Кой?"

  http://denislavgeorgiev.eu
 54. 54 Профил на NK /имигрант в родната страна/
  NK /имигрант в родната страна/
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#53] от "Denislav Georgiev":

  Аз не се бях замислял за Станчов като възможна кандидатура, а той НАИСТИНА може да обърне наопаки статуквото.

  Другите са или компрометирани, или неизбираеми.

  Портних не ми допада като кандидатура заради ГРОБокопачите покрай него, не за друго.

  Правителството ОЛИГАРСКИ призовава: "ПЛУВАЙ, БЪЛГАРИНО... НЕ Е РИБА!"
 55. 55 Профил на Иван Стаматов
  Иван Стаматов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#50] от "shumkar":

  Хайде, хайде, знаем им интересите и на тези "зелени". Те пак са им в зелено интересите, но са от преработен дървен материал.
  Не вярвайте на афиши, а на действие.

  Кайзен
 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 57. 57 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1708 Весело

  [quote#55:"Станислав Стилянов"]преработен дървен материал[/quote]

  Грешка. 25% лен и 75% памук.

 58. 58 Профил на селянка
  селянка
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#1] от "kolizej":
  Пепел ти на езика!!!!!!!!!!

 59. 59 Профил на селянка
  селянка
  Рейтинг: 213 Гневно

  Тези тримата са най-големите крадци!На практика те дърпаха конците на марионетката киро й.!
  Върха на наглостта е тяхната кандидатура!!!!!

 60. 60 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 623 Весело

  До коментар [#58] от "селянка":

  Че то от мен не зависи. А само от местните. На мен Варна ми е адски далече и последна грижа в живота.

 61. 61 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Проблема на Варна са варненцьи....и добричлии дето са се примъкнали, простите гагаузи също и няма как да се оправят щото там всички са мега тежки, мега разбирачи, мега отвореньи.
  Да избират Шамара, най ще им ходьи.

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 64. 64 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 888 Разстроено

  От така направените предложения се вижда само едно - абсолютна безпътица на политическия небосклон на Варна. НЯма достойни хора, всички до един са компрометирани.
  УЖАС!
  Който и да дойде ще бъде маша в ръцете на ТИМ!

 65. 65 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 625 Неутрално

  До коментар [#55] от "Станислав Стилянов":
  Има зелени и зелени. ТИМ и те си спретнаха една зелена организацийка "Варна диша", но бързо им лъснаха задниците.
  А колкото до Калина начина по който ТИМ се опитаха да я злепоставят, и смажат, ми е достатъчно основание да й имам доверие. Отделно тази жена е второ или трето поколение варненка, и със сигурност милее за града много повече от мутрите, ос.али Морската градина.

 66. 66 Профил на Denislav Georgiev
  Denislav Georgiev
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  До коментар [#61] от "Big_Villager":

  има нещо такова

  http://denislavgeorgiev.eu
 67. 67 Профил на Denislav Georgiev
  Denislav Georgiev
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  До коментар [#65] от "shumkar":

  Как по-точно я смазаха тим? Стига глупости - ако бяха я смазали, щеше да е смазана. А тя доста доволно и самодоволно си протестира насам-натам. Не я произвеждайте в мъченица без да има основание.

  http://denislavgeorgiev.eu
 68. 68 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Проф. Клисарова и Портних са много добри кандидати. Иван Станчов е извън всяка класация но е на почетна възраст и едва ли ще се кандидатира. За съжаление, ДСБ едва ли ще извадят сериозен кандидат. Всеки от гореизброените ще бъде едно добро начало.

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 69. 69 Профил на Veselin Stilyanov
  Veselin Stilyanov
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#65] от "shumkar":

  Ебахти логиката, правиш св**ки, снимат те с телефона, пускат те в интернет, и хората вече ти имат доверие. В такъв случай искам да издигна Галена за кмет

 70. 70 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 625 Неутрално

  До коментар [#69] от "mancev":
  Номерът с клипа бе много плосък, ченгесарски. Тимаджийски.

 71. 71 Профил на varnenez
  varnenez
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Варненци няма защо да правят реверанс към ГЕРБ и Портних.
  На града е нужен надпартиен кандидат, който да работи за благото на варненци.
  Всички изброени в статята са омаскарени и омазани във различни схеми за източване на пари.Както е казал Вазов-всички са маскари...

 72. 72 Профил на Carmina BULGARANA
  Carmina BULGARANA
  Рейтинг: 572 Неутрално

  ДА ИМ ПРОСТИМ: Проблемите на екологията и поносимата околна среда в МАТИ БОЛГАРИЯ ВСЕВЕЧНАЯ - поради изключителната грамотност и добросъвестност на управляющите - са сериозно подценени, а дереджето на ийхалето застрашено до икономически колапс. Резултатите - за сега ни удрят единствено по джеба. Навярно - в недалечно Бъдеще - предстои нещо много повече. Съществуват неизявени и непрогнозируеми глобални релации между ЕВТИНИТЕ ОПИТИ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ПРИРОДНАТА ОКОЛНА СРЕДА В ИНТЕРЕС НА ХИПЕРМОНОПОЛИЗАЦИЯТА НА СТРАНАТА ВСЕ ОЩЕ НАРИЧАНА БЪЛГАРИЯ И ЗАДЪЛБОЧАВАЩАТА СЕ АСОЦИАЛИЗАЦИЯ НА ОБЩЕСТВОТО. Успехът на страната едва ли би могъл да валидира и представи с брой изчакващи порив на вятър перки втора употреба. Които ние с Вас - въртят се или не - ЕЖЕМЕСЕЧНО ИЗПЛАЩАМЕ. МАЙ-МАЙ-МАЙ НЕ Е ЗА ПРОЩАВАНЕ ИЗОБЩО . . .

  ЛОЯЛНОСТТА Е ДВУПОСОЧНА УЛИЦА!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK