Бившият временен кмет на Варна обжалва отстраняването си в съда

Доц. Христо Бозов

© Спас Спасов

Доц. Христо БозовДоц. Христо Бозов, който беше избран за временно изпълняващ длъжността кмет на Варна в края на март и отстранен само месец по-късно е обжалвал решението за това, взето от Общинския съвет в града. Новината беше потвърдена както от самия Бозов, така и от Варненския Административен съд, където е подадена жалбата му.


Христо Бозов беше заместник в екипа на Кирил Йорданов, който управлява града в продължение на 14 години. Той бе избран за и.д. кмет на Варна след като на 6 март т.г. Йорданов подаде оставка. На 29 април обаче той беше отстранен от поста си с гласовете на мнозинството в Общинския съвет, контролирано от ГЕРБ.


Вчера Бозов е подал жалба срещу този акт с мотива, че той противоречи на Закона за местното самоуправление и местната администрация.
Цитиран от варненското електронно издание "Петел" Бозов е обяснил, че според текстовете на закона, срокът, за който ОбС избира временно изпълняващ длъжността кмет на населено място е до полагането на клетва от новоизбрания кмет. Според юристи вариант за смяната на вече избран изпълняващ тази длъжност не съществува, а това прави незаконосъобразно решението на общинския съвет, взето с минималното мнозинство от 26 гласа, пише изданието.


"Много ми беше непонятна моята смяна две седмици преди парламентарните избори", коментира Бозов, цитиран от "Петел". Той допълва също, че е обжалвал не само решението на съвета, а и предварителното му изпълнение, по силата на което е трябвало да напусне кметския пост веднага. "Защо се взе решение за предварително изпълнение, кому беше нужно, при положение, че начинът, по който беше взето решението за смяната ми, навеждаше още тогава на мисълта, че ще го обжалвам?", каза бившия временен кмет на Варна.


В момента Бозов работи по изпълнението на няколко проекта с европейско финансиране на Община Варна. След 29 април той се върна отново в кабинета си на зам. кмет на 13 етаж в сградата на община Варна. По думите му голяма част от общинската администрация работи в условията на силен натиск, упражняван от ГЕРБ чрез мнозинството в ОбС – Варна.


В интервю за "Дневник" на 9 април т.г. Христо Бозов заяви, че е трудно да се прогнозира какво ще се случи и на частичните избори за кмет на Варна, които вече са насрочени за 30 юни. "Аз съм на мнение, че този път хората няма да бъдат подведени и ще изберат един човек, който ще е по-честен, по-справедлив, по-всеотдаен и загрижен за града и за хората. Моят апел към тях ще бъде да излязат и да гласуват", каза той.


В началото на краткия си мандат той отричаше, че ще се кандидатира за кмет на Варна, но след отстраняването си направи няколко изказвания, от които ставаше ясно, че намеренията му са именно такива.


Основният мотив, с който Бозов беше отстранен от мнозинството на ГЕРБ във варненския ОбС беше нерешителността му в провеждането на кадровата реформа в администрацията, наследена от Кирил Йорданов. С тази поръка на негово място бе избран и заместникът му, членът на ГЕРБ арх. Димитър Николов.


Днес, по време на първия брифинг след избирането си обаче той заяви, че няма да изпълни желанието на съпартийците си да отстрани от длъжност заместникът си Богдан Караденчев. Последният кмет на Варна до 1989г. и номенклатурен кадър от апарата на БКП бе назначен в екипа на Община Варна след преизбирането на Кирил Йорданов за четвърти пореден мандат през есента на 2011г. като кандидат на ГЕРБ.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Miloslava
  Miloslava
  Рейтинг: 381 Весело

  Първо: Бозов бе отстранен защото само събираше прах в тая община и нищо не е направил реално (идеите на теория не се броят). После, бе отстранен с мнозинство, ще рече - че болшинството от хората в тая община не го щат. И последно, което ми направи много лошо впечатление за иначе уважавания от мен Дневник (ще ме извинявате, ама с това страшно си занижихте реномето в моите очи) - цитира се петел. бг - Гуцановата (БСП-арска медия), която пък няма никакъв авторитет просто.

 2. 2 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 980 Неутрално

  Тази новина е от вчера след обяд

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 3. 3 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Според юристи вариант за смяната на вече избран изпълняващ тази длъжност не съществува, а това прави незаконосъобразно решението на общинския съвет, взето с минималното мнозинство от 26 гласа, пише изданието. Следва да се вземе в предвид, че в разпоредбите на Глава седма от Конституция на Република България "Место самоуправление и местна администрация" се уреждат основните права и задължения на органите на местна власт и самоуправление. Императивната разпоредба на чл. 138 от Конституцията на РБ дефинира органа на местното самоуправление в общината, като орган на местното самоуправление в общината е общинският съвет, който се избира от населението на съответната община за срок от четири години по ред, определен със закон. В ал. 1 на чл. 139 конституцията дефинира органа на изпълнителната власт в общината - като орган на изпълнителната власт в общината е кметът. Императивните разпоредби залегнали в конституцията, полагат фундаменталната основа от права и задължения на органите на местна власт и местно самоуправление, като същите трябаше да се уреждат и доразвиват със Закона за правомощията на столичната община и на другите големи градове (чл. 135, ал. 1, т. 2 от Конституцията). От своя страна в ЗМСМА се уреждат общо основните правомощия на органа на местно самоуправление и органа на изпълнителната власт в общината.
  Съгласно Конституцията на Република България, общината е основна административно-териториана единица, в която се осъществява местното самоуправление (чл. 136, ал. 1), като орган на изпълнителната власт в общината е кметът. Обществените отношения, свързани с местното самоуправление и местната администрация са уредени със ЗМСМА, чиито разпоредби очертават правния статут и компетентността на Общинският съвет е само орган на местното самоуправление, определящ политиката за изграждане и развитие на общината във връзка с осъществяването на дейностите от местно значение, както и на други дейности, определени със закон (Арг. : чл. 18 и чл. 20, вр. с чл. 17). Съгласно чл. 38 от Закона за местното самоуправление и местната администрация (накратко ЗМСМА) и чл. 33 от Закона за администрацията (накратко ЗА) орган на изпълнителната власт в общината е кметът на общината, който се избира пряко от населението и въз основа на волята на народа и закона. За да има право друго лице да бъде носител на изпълнителната власт в общината и да издава административни актове от името на кмета, то следва законът да допуска това, или казано по друг начин, да е налице възможност за законова делегация. Такава законова делегация няма нито в ЗМСМА, нито в ЗА.

 4. 4 Профил на doni.edreva
  doni.edreva
  Рейтинг: 381 Весело

  Криво да седим, право да говорим - Бозов хвана кокала и не ще да го пусне! Това е!

  http://donkaedreva.com/
 5. 5 Профил на Иван Стаматов
  Иван Стаматов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Абе Бозов не е цвете за мирисане. Опита се да продаде общински жилища на електората във Владиславово и Игнатиево, кадето се намира и електората на едни от най- оспорваните партии в България. За какво да говорим повече....

  Кайзен
 6. 6 Профил на V.Gatev
  V.Gatev
  Рейтинг: 541 Неутрално

  За съжаление, Бозов много лесно тръгна по пързалката. Уж го сложиха с ясни задачи, уж нямаше да се кандидатира за кмет, а изведнъж нещата се обърнаха много рязко. Човека явно е решил да си оправя живота на дърти години и кметското кресло е удобен повод за това. Не мога да разбера и друго, каква ти е кирията, ако си честен политик да се натискаш за пост, който ще заемаш точно месец и половина, след като изборите ще са на 30-ти юни? Явно целите са други и решението да бъде махнат е било правилно.

 7. 7 Профил на dragneva
  dragneva
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Бозов, ти си изтински измикяр. Завъртя някакви далавери с Веско Данов и стана много велик. Ай такива много велики пък как мразя. Нали нямаше да се кандидатираш за кмет беше много честен...я вънка, намирисваш от километри

 8. 8 Профил на Denislav Georgiev
  Denislav Georgiev
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Докато се произнесат органите...ще дойдат изборите Кому е нужно? БСП да си го издигат за кандидат и толкова.

  http://denislavgeorgiev.eu
 9. 9 Профил на doni.edreva
  doni.edreva
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Драгнева, с Данов ли? Аз пък чух, че БСП щели да го издигнат ... ама колко е вярно не знам

  http://donkaedreva.com/
 10. 10 Профил на doni.edreva
  doni.edreva
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Хм, значи не съм само аз и може би е вярно ...

  http://donkaedreva.com/
 11. 11 Профил на sisovarna
  sisovarna
  Рейтинг: 8 Неутрално

  От БСП-то едва ли са толкова прости, че да го издигнат. Той пък само се отрече от приятелчето си Данов. Ама още малко време да обходи човека,партии много. Все някоя ще се върже. Особено ми е интересно като го слушах Бозов колко много неща бил направил за един месец за хората. Само дето не може да каже кои са. Пълна боза е той

 12. 12 Профил на Иван Стаматов
  Иван Стаматов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Аз също подочух, че от БСП искали да го употребят, защото нямали достатъчно чиста личност.
  Може би е вярно, като им знам номенклатурата на БСП.

  Кайзен
 13. 13 Профил на sisovarna
  sisovarna
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Абе дето се вика всеки друг,освен Медузата-крадец. Но пък дали Бозов е честа личност е спорен въпрос. Що не си стои човека лекар не можах да разбера. Стана за смях

 14. 14 Профил на Carmina BULGARANA
  Carmina BULGARANA
  Рейтинг: 594 Неутрално

  ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ НА НАРОДА СЕ ДОКАЗВА - ВЛАСТТА МОЖЕ ДА ПРАВИ СЪС ВСИЧКИ НАС - ЩО ЩЕ!?! - СТИГА ДА РЕШИ - ПРИ ТОВА НЕЗАБАВНО. ЖАЛКО - ЧЕ СЪВСЕМ РЯДКО ТОВА БИВА ОБЕКТИВНО.

  ЛОЯЛНОСТТА Е ДВУПОСОЧНА УЛИЦА!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK