Временният кмет на Варна уволни заместника си и главния секретар на общината

Вр. и.д. кмет на Варна доц. Христо Бозов

© Спас Спасов

Вр. и.д. кмет на Варна доц. Христо БозовИзбори 2022

Временно изпълняващия длъжността кмет на Варна доц. д-р Христо Бозов днес е освободил от длъжност заместника си арх. Димитър Николов (ГЕРБ) и е уволнил дисциплинарно главния секретар на община Варна Михаил Куликов. Това съобщи пресслужбата на общинската администрация.


Съображенията, с които Бозов е уволнил Николов и Куликов е "закъснение в подготовката на частичните избори за кмет на община Варна".


"След извършена проверка вр. и. д. кмет на Варна доц. д-р Христо Бозов е констатирал, че подготовката е едва в началния си етап и все още не са обявени обществените поръчки за избор на изпълнител за отпечатване на изборните книжа", се казва в съобщението на общинския пресцентър.
Длъжността главен секретар на Община Варна временно ще бъде изпълнявана от директора на дирекция Правно-нормативно обслужване Иван Великов.


Доц. Христо Бозов беше избран за вр.и.д. кмет на Община Варна в края на март, след като Кирил Йорданов подаде оставка под натиска на улицата в началото на същия месец. За кандидатурата на Бозов гласуваха всички общински съветници без тези от БСП, тъй като те напуснаха съвета още в средата на март с искане за разпускането му.


Месец по-късно, на 29 април, Бозов беше свален от мнозинството в Общинския съвет във Варна, доминирано от ГЕРБ, с неясни мотиви, а на негово място беше избран членът на партията Димитър Николов. Той бе назначен за зам.-кмет на община Варна след като Кирил Йорданов спечели четвъртия си мандат като кандидат на партията през есента на 2011г.


Вчера варненският Административен съд отмени решението на Ощинския съвет в града за избора на  Димитър Николов заради пропуски в мотивацията му. А днес стана известно, че мнозинството на ГЕРБ, партията "Нашият град" и съветниците около бившия местен лидер на ДПС във Варна Янко Станев са внесли предложението за смяна на Бозов за гласуване  без предварително да го съгласуват със щатните юристи на съвета.


С вчерашното решение на Варненския административен съд Бозов на практика беше възстановен на поста вр. и.д. кмет на Варна.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK