Бургас откри първите общински стоянки за велосипеди под наем

Бургас откри първите общински стоянки за велосипеди под наем

© Община бургасЧетири от общо 12-те пункта за отдаване на велосипеди под наем в Бургас вече са открити и желаещите могат да ги ползват. Това съобщава общинската администрация в града. На всеки от тях има по 12 велосипеда.


В момента те се отдават безплатно, но срещу договор, който да гарантира, че те ще бъдат върнати в определеното време и в изправност. Колелата са оборудвани с GPS-и с цел безопасност, проследяване и ограничаване риска от кражби и вандализъм, а всички велостанции са под видео наблюдение.


Само за първите 2 дни са използвани общо 98 велосипеда, съобщават от Община Бургас.Част от наемателите са се върнали за услугата втори и трети път. Средното време на ползването е 2 часа, като най-голям е интересът между 11.00 и 15.30 часа, показва статистиката.
Възползвалите се от услугата "rent a bike" (наеми велосипед) до момента са изразили съгласието си към символичната цена, на която ще бъдат отдавани велосипедите след тестовия период.


Следващата седмица предстои да бъдат открити още две стоянки до железопътната гара Бургаския свободен университет.


Тази седмица ще заработи и първият вело инфо-пункт в града. Предстои да бъдат открити още три.


Изграждането на обществената система за отдаване на велосипеди под наем в Бургас се реализира по проект "Велосипедният град - модел на модерна градска мобилност", финансиран по Програмата за малки проекти на Глобалния екологичен фонд.


Подобни системи вече съществуват в почти всички големи европейски градове.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK