Христо Бозов: Кметът на Варна лесно може да се превърне от златна рибка в жертвен агнец

Христо Бозов

© Спас Спасов

Христо БозовВ неделя, 7 юли Варна ще трябва да избере на балотаж кмета, който да довърши мандата на подалия оставка през март т.г. Кирил Йорданов. Съперниците са двама - Иван Портних (ГЕРБ) и доц. Христо Бозов (независим, подкрепен от БСП, "Движение България на гражданите и още 37 партии и организации.) Представяме ви Христо Бозов:


Доц. д-р Христо Бозов е роден е през 1960 г. в Смолян. Завършил е варненския Медицински университет, където преподава и в момента. Специализирал е анестезиология, реанимация и военна токсикология. От 2001 до 2008г. е директор на Военноморска болница в града, след което става заместник на бившия варненски кмет Кирил Йорданов по време на третия му мандат, с ресори здравеопазване, социални дейности, жилищна политика и култура."Трябва да се запазят и някои добри неща, свързани с управлението на г-н Йорданов, особено по отношение на социалните дейности, културата и спорта".Бозов бе смятан за част от "вътрешния кръг" на Йорданов, а времето, което прекара в него мина безметежно – името му бе споменавано рядко, а самият той успяваше да остане извън фокуса на проблемите, с които бившия кмет на Варна не успя да се справи.


След оставката на Йорданов през март Христо Бозов се дистанцира от близостта си с него и бе избран за временно изпълняващ длъжността кмет от неформалната "тройна коалиция" в общинския съвет. Преди да положи клетва той официално заяви, че няма да участва в частичните избори. Само месец по-късно беше отстранен с гласовете на тези, които го бяха избрали - ГЕРБ, партията "Нашият град" и групата на ДПС, контролирана от Янко Станев. Причина за това стана изтеклата информация, че Бозов все пак възнамерява да се кандидатира.


Някои подозрения


Христо Бозов получи официалната подкрепа на БСП от пленума на партията на 27-и май. Преди това зад него застанаха "Движение България на гражданите", както и почти всички "граждански структури", подкрепяли Кирил Йорданов от 1999г. досега.


В стила, но и в екипа с който Бозов започна предизборната надпревара, и враговете, и симпатизантите му съзряха опит за "влизане в обувките" на Йорданов. В предизборната си кампания той ангажира както пресекипа на общинската администрация във Варна през всичките 14 години на управлението му, така и рекламната компания, осигурявала публичността му през цялото това време.


Кандидатът, подкрепен от БСП и ДБГ, бе част и от иронично наречения "туристически екип" в администрацията на Йорданов - заради многобройните му командировки, в това число до екзотични дестинации като Монтего Бей в Ямайка, от които видим ефект за града не беше забелязан."Личното ми мнение е, че човек трябва да остава на една позиция максимум два мандата. След това започва да тъпче на едно място."

Без обяснение остана и появилата се информация за "необяснима промяна" в имущественото му  състояние веднага след влизането му в екипа на Кирил Йорданов. Справки в имотния регистър показаха, че само за времето от 2008 до 2010г. Бозов е станал собственик на три луксозни имота по северното Черноморие, в курорта "Св. Св. Константин и Елена" край Варна и в историческия център на града. В хода на предизборните си изяви Бозов подминаваше темата без особено смущеие.


Прозрачно начало


Първите стъпки на Христо Бозов като и.д. кмет на Варна през април предизвикаха по-скоро симпатии. Само за няколко дни на иначе занемарената страница на общината в интернет се появи информация, прикривана от Кирил Йорданов в продължение на години. Със спорен ефект, но като категоричен жест на по-голяма откритост Бозов разпореди публикуването на всички договори, сключени от община Варна по обществени поръчки. Системата за достъп до обществена информация заработи при чувствително по-облекчен режим, видимо се подобри и работата с граждани."Кметът на Варна лесно може да се превърне от златна рибка, която сбъдва желания, в жертвен агнец."

"Имам опит в управлението на града и искам да довърша това което започнах преди два месеца, а именно превръщането на Варна в по-спокоен, чудесен град за живеене - чрез развитието на инфраструктурата, прозрачност и контрол в управлението, гражданско участие, развитието на културата, на спорта, на здравеопазването", каза Христо Бозов в началото на кампанията си. Тези намерения по-късно станаха част от програмата му.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Тоя Бозов е изключително неприятен човек. Лъжлив и лицемер до безобразие. 8 годни си бърка в носа и не направи нищо за Варна, сега тръгнал да се разработва.
  Пръждосвай се Бозов!

 2. 2 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1079 Любопитно

  Ще си позволя едно твърде нахално мнение на човек, който не живее във Варна. Евентуален успех на Бозов ще бъде употребен от страна на новата Тройна коалиция като още един аргумент за неподаване на оставка. Затова, каквото и да дърдорят интересуващите се единствено от собствените позиции водачи на ДСБ, които дори нямат куража да осъдят подкрепата на "десните реформатори" от ДБГ за кандидата на БСП, победа на Бозов не бива да се допуска.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 3. 3 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3273 Весело

  ...Христо Бозов получи официалната подкрепа на БСП от пленума на партията на 27-и май. Преди това зад него застанаха "Движение България на гражданите", както и почти всички "граждански структури", подкрепяли Кирил Йорданов ...

  ГМО БОЗА

 4. 4 Профил на СВОБОДЕН
  СВОБОДЕН
  Рейтинг: 559 Неутрално

  БОЙКОТ НА ФАЛШИВИТЕ 'ИЗБОРИ' ВАРНА.!!!!!!!!!!
  ТОВА Е БОРБАТА ЗА чЕСТНИ ИЗБОРИ .
  НАЛИ ТОВА ИСКАМЕ .!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  НОМЕРА НА ПРОТОКОЛИ И БЮЛЕТИНИ И САМОВПИСВАНЕ НА ДАННИТЕ СИ .!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

  СВОБОДЕН
 5. 5 Профил на Ab.Inferis
  Ab.Inferis
  Рейтинг: 740 Неутрално

  тоест дрогарят Бозов смята лично, че самият той е златната рибка, но се готви да бъде жертвен агнец? Ами това е добра новина..поне втората и част. Ясно е, че всички от върхушката на БСП се смятат за златни рибки, или поне очакват да бъдат позлатени. НО това ,че усещат неминуемостта да станат жертвени овце е добре - осъзнават , че тяхната няма да я бъде.

  ...And Justice for All
 6. 6 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Справки в имотния регистър показаха, че само за времето от 2008 до 2010г. Бозов е станал собственик на три луксозни имота по северното Черноморие, в курорта "Св. Св. Константин и Елена" край Варна и в историческия център на града. В хода на предизборните си изяви Бозов подминаваше темата без особено смущеие.
  ---------------
  Те такива, като тоя, нямат морал, че да се смущават.
  Между другото има грешка в текста - смущеие.

 7. 7 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  Все някой трябва да стане кмет........

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 8. 8 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Зависи за кого работи!

 9. 9 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#7] от "sto67nes":

  Ами ставай.

 10. 10 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Първо Варна не е Смолян, второ не е БСП и трето не съм от ГЕРБ ,но ще гласувам за Портних,защото поне има някаква визия за развитието на града ,за разлика от комсомолските приказки на Бозов.

 11. 11 Профил на japavlov11
  japavlov11
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Мазньо, заминаваш. 5 години заместник си на Киро, колкото си взел - толкова.

 12. 12 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Доц. Д-р Хр. Бозов и той горкият вземал някоя и друга хилядарка да пуска специализации на млади лекари от североизтока.
  Бедни ми бедни Бозав защо не ....

 13. 13 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Бозов-състезателят на БСП,ДПС,Кунева и Костов!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 14. 14 Профил на nelva
  nelva
  Рейтинг: 515 Неутрално

  В ЖАБА , БЕЗ ПРИНЦЕСА.

 15. 15 Профил на varnasummer
  varnasummer
  Рейтинг: 458 Весело

  Портних е дотолкова десен, доколкото е ушит в герберски десЕн. Креатура с ръце на Бойко, уши на Цецо, и лакомията на дебелото Лили, а сърцето му се стиска от мазните ръчички на Янко Станев. Не! Ще гласувам за Бозов. По-възрастен, по улегнал и враг на ГЕРБ и Янко Станев.

  Цял живот в заблуда.
 16. 16 Профил на Normalen
  Normalen
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Ако Варна си го изберат, нямат никаква право да протестират после, защото """великите""" варненски протести са един жалък фарс.

 17. 17 Профил на varnasummer
  varnasummer
  Рейтинг: 458 Любопитно

  Най-много гласове в Максуда има Портних и се моля ГЕРБ да не ги утроят, че тогава жална ни майка. Когато Илия Павлов и Бацата държаха Гранда, Портних беше сервитьор и после ОТЗ. По същото време Бозов е бил лекар на подводница, а после шеф на Военноморска болница.

  Цял живот в заблуда.
 18. 18 Профил на novina
  novina
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Прочетох и за Бозов, и за Портних! Но не видях кой е повече човек на ТИМ ! Вероятно и двамата са, но все пак не става ясно кой повече!

  novina
 19. 19 Профил на еМа
  еМа
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#18] от "novina":

  Мен повече ме притеснява Пеевски, тез не ги виждам да са се засилили извън бизнесите си. Докато той няма да остави нищо читаво в тая държава.
  Преди малко четох, че Бозов се е изказал и за пристанището. Където както вече е известно е бъркал яко в кацата с меда и Пеевски. Затова сериозно трябва да се притесним дали неговият кандидат ще седне на кметското място.

  Няма лоша реклама!
 20. 20 Профил на felipeeee
  felipeeee
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Поне си признава човека, е ще го жертват от столетницата. Предпочитам другия. Този взе да се оправдава вече.

  bezsmyrten
 21. 21 Профил на runic
  runic
  Рейтинг: 233 Разстроено

  Помощ, хора спасете Варна

 22. 22 Профил на novina
  novina
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#19] от "еМа":

  Наистина смятам, че е заложил поне на два кандидата!

  novina
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK