Балотажът във Варна, или как се избира по-малкото зло

От ляво на дясно Иван Портних и Христо Бозов

© Дневник

От ляво на дясно Иван Портних и Христо БозовВ неделя (7 юли) във Варна ще се състои вторият тур на частичните избори за кмет на града, в който един срещу друг ще застанат Иван Портних и Христо Бозов. В първия (на 30 юни) участваха рекордно нисък брой от имащите право на глас - около 25%  т.е. от около 290 хил. са се възползвали едва 74 хил. души. Според техния избор Бозов спечели 30% от подадените гласове, а Портних - 26.9%.


Кандидатурата на Портних, който е областен координатор на ГЕРБ във Варна, бе издигната от партията му и беше подкрепена от политически формации около СДС. Бозов се яви на изборите като независим кандидат, подкрепен от БСП, Движение "България на гражданите" и още 37 партии и граждански организации.


До частичните избори се стигна след като на 6 март. т.г. бившият кмет на града Кирил Йорданов подаде оставка. Формалният повод за това станаха най-масовите улични протести в страната, които през февруари и март изведоха по улиците на града повече от 30 хил. души. На 20 февруари с искане за оставката на Йорданов и Общинския съвет пред сградата на кметството в града се самозапали Пламен Горанов, който малко по-късно почина от раните си във военноморската болница, а Йорданов определи случилото се като "непреодолимо".
Същинската причина за оставката му обаче беше оттегленото доверие на ГЕРБ, която издигна кандидатурата му за четвърти пореден мандат на изборите за местна власт през есента на 2011г.  Предишвине си три мандата той спечели като "независим" кандидат, подкрепян от БСП и редица патриотични формации.


Новият кмет - Бозов или Портних, ще довърши преждевременно прекратения мандат на Йорданов, който ще изтече през есента на 2015 г.


Представяме ви двамата съперници за кметското място във Варна (виж текстовете през двата линка).


Христо Бозов (независим, подкрепен от БСП, "Движение България на гражданите и още 37 партии и организации): "Два кметски мандата стигат"


Иван Портних (ГЕРБ, подкрепен от политически формации около СДС):"Кметът на Бургас ме вдъхновява в тази битка"

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK