Епархийските избиратели излъчиха двамата кандидати за Варненски митрополит

Епископ Борис, който е игумен на Бачковския манастир, е смятан за най-сериозния претендент за владишкия жезъл във Варна.

© Валентина Петрова

Епископ Борис, който е игумен на Бачковския манастир, е смятан за най-сериозния претендент за владишкия жезъл във Варна.Епархийските избиратели във Варна избраха на първи тур двама кандидати за Варненски и Великопреславски митрополит. Това са Адатонийският епископ Борис, който е игумен на Бачковския манастир, със 17 гласа и Провадският епископ Игнатий от Сливенската епархия, който събра 16 гласа, предаде БНР.


След изготвяне на протокола с първите двама, избрани с 50+1 от 30-те епархийски избиратели, ще бъде посочен новият Варненски и Великопреславски митрополит след смъртта на митрополит Кирил.


Временно изпълняващият длъжността наместник на престола на Варненската и Великопреславска митрополия митрополит Амвросий каза, че на 23 ноември Светият синод трябва да избере един от двамата номинирани. Той отслужи последната си тържествена литургия.
По-рано пред катедралния храм "Свето успение Богородично" във Варна група миряни с плакати настояха днешното гласуване за Варненски и Великопреславски митрополит да бъде по съвест и епархийските избиратели да мислят за доброто на народа.


Изборът протече при много строги условия - избирателите нямаха право да напускат залата, където гласуват, и имаше гласуване, докато и двамата кандидати от всички 13 не събраха 50% плюс един от присъстващите епархийски избиратели.


Въпреки това отново имаше недоволни от резултатите. Един от избирателите - отец Василий Шаган заяви, че за пореден път в църквата проличава тенденция "да се избира един желан и един, за който се смята, че ще бъде неизбран от Светия синод". Тенденциозно си личи, ще има предварителни нагласи да бъде изтъкнат само един, а не двама достойни", подчерта той.


Иван Панайотов, член на инициативния комитет, посочи, че той и съмишлениците му ще обжалват избора,особено на дядо Борис.


"Ние призоваваме Синода да отмени този грозен избор. Всички знаете колко скандали за материални злоупотреби и нечестни дела има около този български епископ, за Борис говорим. Нашето желание е, ако се стигне, но се надяваме, че няма да се стигне до там, да не се влиза от вярващите варненски хора в храмовете, докато той не разбере, че той не е желан в град Варна", каза той.


Доростолският митрополит Амвросий посочи, че техническата част на провеждането на изборите за кандидати за Варненски и Великопреславски митрополит е била перфектна. Той уточни, че до сряда могат да се подават възражения до Светия синод.


Епископ Борис (Васил Иванов Добрев) е смятан за най-сериозния претендент за владишкия жезъл във Варна. Той е роден на 10 март 1953 г. в Русе. Завършил е духовната семинарията в Черепиш, а след това и Духовната академия. Курсов ръководител на Борис е бил днешният български патриарх Неофит.


Предимство на Борис пред останалите претенденти за митрополитското място във Варна е близостта му с днешния български патриарх, което може да се окаже удобно и за останалите членове на Светия синод.


Недостатъците му – несговорчивия му и избухлив нрав, честите скандали, които предизвиква с поведението си и показната му любов към лукса. През 2011 г. той за малко не остави целия Светия синод заедно с патриарх Максим без мобилни телефони, тъй като отказа да плати сметка от 1500 лв., която навъртял за малко повече от година.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK