Започва частичен ремонт за 4.5 млн. лв.на пешеходната зона във Варна

Така би трябвало да изглежда централният варненски площад "Независимост" след края на започналия ремонт.

Така би трябвало да изглежда централният варненски площад "Независимост" след края на започналия ремонт.Започна премахването на старата и амортизирана настилка на пешеходната зона във Варна. Това съобщиха от пресцентъра на общинската администрация. До началото на туристическия сезон тя трябва да бъде подменена с нова.


Проектът за обновление на част от центъра е на стойност 4.5 млн. лв.  по програма "Зелена и достъпна градска среда".


"Нашата амбиция е до началото на лятото да бъде свършена максимално много работа в отсечката - от Дупката в посока площад "Независимост", но това зависи до голяма степен и от доставката на материалите, каза кметът на града Иван Портних. Това, което не бъде направено до старта на сезона, ще бъде финализирано след това".
Проектът, по който се работи в момента, има две фази. Първата е от катедралния храм "Св. Успение Богородично" до хотел кръстовището на булевардите "Сливница" и "Княз Борис I". След това се предвиждат ремонти по бел. "Сливница" към входа на Морската градина, както и по улиците "Преслав" и "Сан Стефано". Според Портних средства за изпълнението на втория етап от проекта ще бъдат търсени и от еврофондовете.


Проектът, който бе избран за изпълнение сред всички пет визии за създаването на т-нар. "пешеходен ринг" във Варна е разработен от архитектурното обединение "Одесос 2012".


Той предвижда обособяването на четири пространства, оформени като площади с различна тематична насоченост.
Първият , наречен условно "Духовност", е разположен в градинката зад сградата на Държавния архив и Окръжния съд във Варна. В настилката, която ще бъде положена там трябва да бъдат вградени плочки с имената на всички православни храмове на територията на общината. Други плочки с имената на всички бележити варненци трябва да бъдат поставени на централния пл. "Независимост". Там туристите трябва да могат да получават и базова информация за културно-историческите обекти във Варна.


Третият площад трябва да се появи на кръстовището на бул. "Княз Борис I" и ул. "Михаил Колони" (пред бившия ресторант "България"). В неговата настилка ще бъдат вградени плакети, съдържащи информация за стоте национални исторически обекта.


Последният площад ще бъде обособен на друго кръстовище, където бул. "Княз Борис I" се пресича с бул. "Сливница". Там в настилката ще бъдат "имплантирани" имената на всички световни столици.


Само през 2011 и 2012г. ремонтите, които администрацията на бившия варненски кмет Кирил Йорданов направи на централния площад във Варна бяха...пет. В гаранция е само северната част на площада, която представлява около 1/3 от цялата му площ. Всички ремонти на останалата част от него са за сметка на общинския бюджет. Никой в администрацията на бившия варненски кмет Кирил Йорданов не се нае да каже обаче, защо гаранцията не покрива целия площад, чиято настилка беше подменена по едно и също време.


По данни на общинската администрация във Варна един от най-мащабните ремонти на площада, извършен през юли 2010 г., бе на стойност около 100 хил. лева. Между 50 хил. и 60 хил. лв." от тях бе цената на плочките и разходите за доставката им от завода производител в Италия. Останалата част от сумата т.е. около 40-50 хил. лв бе стойността на работата по поставянето им.


Този ремонт обаче се оказа несполучлив и през ноември 2010г. започна нов. Следващият през април - май 2011г. трябваше да ликвидира пораженията от зимата, а през юли с.г. се наложи нов.


През 2003 г., няколко месеца преди края на първия мандат на кмета Кирил Йорданов и непосредствено преди преизбирането му за втори, старото покритие от врачански камък на пешеходната зона беше подменено с плочки. По данни на администрацията тогава ремонтът е глътнал 1.7 млн. лв. За да избере най-доброто покритие за площада за Италия замина група от четирима високопоставени общински служители. Тя включваше тогавашния главния финансист на общината Димо Стоев (сега зам. кмет на Силистра), бившия зам. кмет на града Венелин Жечев, тогавашния главен архитект Лиляна Куцарова и арх. Иван Трендафилов. За чия сметка пътуваха общинските служители тогава остана строго пазена тайна.


Официално бе оповестено обаче, че заради големия обем на сделката, компанията, чието име също не бе публично обявено са "дарили на Варненци 600 кв. м. от плочките за площада на стойност близо 8 хил. евро.


Високата цена от около 150 лв. за квадратен метър от плочките, с които те се върнаха беше оправдана с гаранцията за устойчивостта им, дадена от производителите. Според агресивната ПР кампания, съпътствала преждевременното "преобличане" на площада, плочките трябваше да издържат поне "50 цикъла" или около 25 години.


Независимо от цената си обаче клинкерното покритие започна да се пропуква само няколко седмици след поставянето му на пл. "Независимост". Наложиха се допълнителни укрепителни работа на терена и доставка на скъпо лепило, които допълнително повишиха цената на ремонта. Около 3 месеца след откриването им плочките пак започнаха да се трошат. Така след поставянето им през 2003г. "уникалните клинкерни плочки" бяха основно подменяни три пъти.


В рамките на започващия сега ремонт на централния варненски площад – част от пешеходния "ринг" на града, на мястото на старите плочки ще бъдат полагани настилки от гранит и клинкер.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK