EVN: Взрив в трафопоста в Бургас не е имало

EVN: Взрив в трафопоста в Бургас не е имало

© EVNВ трафопоста в Бургас, заради повредата на който десетки семейства снощи останаха без ток, не е имало взрив или каквато и да било експлозия. Това обявиха от електроразпределителното дружество, което обслужва града - EVN.


Оттам посочват, че в 19:20 ч. снощи при тях е постъпил сигнал за повреда във външен трафопост на ул. "Дебелт". Петнайсет минути по-късно е направен оглед от екип на компанията, който е установил, че са повредени два автоматични прекъсвача.


При повредата на прекъсвачите се произвежда пукот, което е неизбежен ефект при такава авария, посочват от компанията. 
За възстановяване на електроснабдяването схемата на захранване е прехвърлена на другите два прекъсвача в трафопоста. При направена проба за включване по резервна временна схема малко преди 23 ч. се получава втори пукот от други два прекъсвача, като електрозахранването е окончателно възстановено към 01:30 ч.


От EVN подчертават, че в случая става дума за стандартна техническа авария, а не за "взривен" или "гръмнал" трафопост. "Ролята на тези съоръжения (прекъсвачите) е автоматично да предотвратяват по-голяма по мащаб евентуална техническа авария, което в случая те са направили по предназначение. Представители на дружеството са информирали община Бургас, областна управа Бургас, органите на полицията и противопожарната служба за случая", се допълва в съобщението на компанията.


За да се възстанови нормалното електроснабдяване в района, и днес ще се наложи токът да бъде изключен за няколко часа.


От EVN допълват, че спазват всички норми при експлоатацията на съоръженията и регулярно извършват инспектиране на всички трафопостове според изискванията на Наредбата за техническа експлоатация.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK