Първият от 30 нови тролейбуси пристигна във Варна

Първия от тридесетте нови тролейбуса, които трябва да бъдат доставени в града до края на септември.

© Live Varna

Първия от тридесетте нови тролейбуса, които трябва да бъдат доставени в града до края на септември.Първият нов тролейбус модел Шкода 26 ТР Соларис пристигна във Варна. След него, до края на септември  трябва да бъдат доставени още 30, с които ще бъде обновен автопарка на градския транспорт в града. 


Новите тролейбуси са хибриден модел и могат да се движат на собствен ход без да са скачени с контактната мрежа. те са снабдени с климатици, камери за наблюдение и са приспособени за хора с увреждания.


Днес кметът на Варна Иван Портних съобщи, че е възложил на общинското предприятие  "Градски транспорт" да започнат работа по възстановяване на съществуващата контактна мрежа до т.нар. сп. Почивка в северния кв. "Бриз" на Варна. Така с новите  тролейбуси ще се направят връзките от кварталите "Владиславово" и "Аспарухово" до сп. "Почивка", както и от кв. "Аспарухово" до "Владиславово". По този начин според Портних няма да се наложи увеличаване на цената на градския транспорт.
Кметът на Варна Иван Портних седна в кабината на първия от тридесетте нови тролейбуса, които трябва да бъдат доставени в града до края на септември.

© Live Varna

Кметът на Варна Иван Портних седна в кабината на първия от тридесетте нови тролейбуса, които трябва да бъдат доставени в града до края на септември.


"Тролейбусният транспорт е два пъти и половина по-евтин от аналогичния автобусен – това е много важно от гледна точка на бюджета на общинската фирма "Градски транспорт", обясни днес Портних. От гледна точка на вредните емисии – това, което всички ние дишаме по улиците значително ще се подобри", каза още Портних.


Според Портних проекта за доставката на нови тролейбуси за Варна е бил извоюван с много усилия и то в последната минута!


"Вчера пуснахме и процедурите за изграждане на високоскоростното трасе на градския транспорт, което ще минава от кв. "Владиславово" до сп. Почивка, каза днес Портних. Проектът е за около 30 млн.лв, и чрез него ще можем да рехабилитираме изцяло тези основни пътни артерии в града. Това са европейските пари – пътят и моторът за развитието ни е именно усвояването на тези европейски средства, защото само тези проекти, които коментирах, са вече на стойност над 100 млн. лв.".


Неотдавна като част от реализацията на проекта за Интегриран градски транспорт във Варна бяха обявени и обществени поръчки за изграждането на системите за контрол на трафика, за известяване и автоматизирано таксуване.


"Очаквам в средата на следващата година, когато тези проекти бъдат завършени, това да даде един съвсем друг облик на града ни",каза днес  Иван Портних.


Договорът за изграждане на система за интегриран градски транспорт във Варна на стойност 110 млн. лв. бе подписан от администрацията на бившия кмет на града Кирил Йорданов през 2012г., но реалната работа по него започна в средата на 2013г. заради забавена процедура по избор на изпълнител за изработка на тръжната документация по проекта.


Проектът "Интегриран градски транспорт на Варна" трябва да бъде реализиран по схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за петте големи града в България – Пловдив, Варна, Плевен, Стара Загора и Русе. Тя трябва да бъде осигурена по Оперативна програма "Регионално развитие", а средствата са включени в бюджета на програмния период 2007-2013 г.


Няколко дни преди Коледа м.г. в изпълнение на една от компонентите по проекта бяха доставени 70 нови автобуса "Соларис". Изпълнението на целия проект обаче вече е сериозно изостанала.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK